Dupa ce ma daduse pe spate cu thrillerul Lantul, aveam asteptari mari de la noul roman al autorului britanic, Insula. Din pacate, am fost mai mult dezamagit decat incantat de acest roman, inclusiv finalul m-a cam dezamagit. Nu e roman rau per total, dar asteptarile mele, setate chiar de autor, erau MULT mai mari.

Pe scurt, o familie atipica de americani (adica mama, tata si cei 2 copii, insa mama nu era cea naturala, caci tatal natural, dupa moartea sotiei sale, s-a casatorit cu o tipa cu vreo 20 de ani mai tanara decat el) ajunge in Australia. El este un medic respectat, asa ca ajunge acolo pentru o conferinta. Hotaraste sa-si ia si copiii, care copii erau dornici de aventura. Voiau sa vada canguri si alte animale specifice zonei.

Asa ca insista sa mearga pe o insula dubioasa, Dutch Island, unde candva functionase o inchisoare. Acum insula apartinea unei familii. Capul acestei familii era Mama, cea de care ascultau toti. Chiar daca nu toti erau multumiti de deciziile ei, aceasta era respectata. Era cea mai batrana locuitoare a insulei.

Intrusii nu erau doar cei 4, ci si un cuplu de olandezi. Problemele apar atunci cand americanii calca cu masina o locuitoare a insulei, sotia unuia dintre fiii mamei. Intreaga familie hotaraste sa se razbune, asa ca turistii, deopotriva americani si olandezi, devin ostatici. Vor trebui sa evadeze cumva de pe insula, insa din pacate familia controla totul, inclusiv feribotul care-i putea duce de acolo. Cum se termina totul si cati dintre turisti se intorc pe continent ramane sa descoperiti singuri.

Mare avantaj al romanului Insula este suspansul. Aici adaug si faptul ca este imprevizibila, ca nu poti anticipa dinainte finalul. Nu ai nicio sansa. E drept, stii vinovatii din start, stii cine ce a facut, stii victimele, insa nu stii cum va continua totul. Este ceea ce se cere de la un thriller, ca sa zic asa.

Problemele mele cu Insula sunt, insa, in numar de 3. As putea adauga si altele, dar ma voi margini la cele 3.

Prima problema este legata de miza. Prefer un thriller unde sa stai cu sufletul la gura pentru CEVA. Aici totul pare fortat: modul in care cei 6 au ajuns pe insula si modul in care acea victima a sarit pur si simplu in fata masinii (bonus: era surda, din acest motiv nu a ajuns claxoanele repetate). Totul fortat, totul pare fake. As fi preferat o miza fantastica, gen sa se fi dus acolo sa gaseasca o comoara.

A doua problema este legata de originalitate. Lantul era ceva ORIGINAL, aici am simtit ca am mai citit alte zeci de romane de genul. Daca nu sute.

A treia problema este legata de personaje: PREA MULTE si prea slab conturate. As fi preferat o insula cu 4 locuitori, dar cei 4 sa fie extrem de bine creionati. Noroc ca americanii sunt destul de bine creionati, desi chiar si acolo ar fi loc de mai bine.

Scriitura este una solida, matura, autorul fiind profesor de literatura engleza in SUA. Este mutat in SUA de cativa ani, deci e mai mult american decat britanic (este nascut in Belfast). Poate nu intamplator personajele principale vin din SUA, nu din Marea Britanie.

Nu stiu cu ce personaj veti empatiza voi, as paria pe mama vitrega si pe copii, insa eu va spun din start ca nu am empatizat cu nimeni. V-am mai zis asta in multe randuri, nu empatizez cu personajele care par fake, care nu-mi par reale.

Per total, Insula este un roman bun, pe care multi il vor considera foarte bun. Acestia vor fi dintre cei care au citit putine thrillere, care nu-l vor vedea lipsit de originalitate. In plus, nu toti sunt atat de pretentiosi precum sunt eu. Precum AM AJUNS eu.

Insula a aparut la Editura Litera in Colectia Buzz Books, putand fi comandat si de pe Libris, Elefant, Cartepedia, Libraria Delfin, CLB, Carturesti, Bookcity, Librarie.net sau eMAG.