Imi vine sa zic Divergent 2, caci asa este, dar de fapt este Insurgent. Este vorba despre a doua carte din seria Divergent, o carte paradoxala din punctul meu de vedere. Sa contextualizez un pic, ca sa intelegeti.
Initial, am vazut filmele. Toate 3. Ele corespund, in mare, celor 3 carti. In mare, caci adaptarea nu este exacta. Nu e nici total diferita, ca la seria Labirintul, dar este diferita.
La filme, cum deja am spus, lucrurile au stat asa: primul mi-a displacut profund, parea prost explicat, nu intelegeai absolut deloc cum e cu impartirea aia, cu factiunile; filmul 2, acest Insurgent, mi s-a parut genial, datorita lui am inceput sa iubesc seria; filmul 3, Allegiant (tradus la noi Experiment) a fost, cumva, o obligatie, voiam sa vad cum se termina.
La carti, lucrurile stau in felul urmator: prima carte, Divergent, mi-a placut, n-as zice ca enorm, dar foarte mult, e clar ca mai mult ca filmul, in timp ce cartea numarul 2, acest roman Insurgent (aceasta Insurgent imi suna ciudat) m-a cam dezamagit. Prima dovada: am terminat-o in aproape 8 zile. La alte carti mi-au trebuit 3 zile ori chiar 2, la asta mi-au trebuit 8. Prima jumatate mergea greu spre deloc, citeam cumva din obligatie, din curiozitate. Vazusem acum mult timp filmele, nu le mai tineam minte, dar tinusem minte faptul ca-mi placuse mult partea a doua. Asta m-a facut sa continui, sa nu renunt la lectura cartii.
Care carte, sa ne intelegem, are niste chestii foarte interesante prin ea. Este un razboi intre cele factiuni, unde pe langa cele 5 factiuni, Abnegatia, Candoarea, Eruditia, Prietenia, Neinfricarea, mai exista inca 2, sau, ca sa fim mai exacti, una si jumatate: cei fara factiune si Divergentii. Daca ati citit primul volum (ceea ce oricum trebuie sa faceti inainte de a-l citi pe acesta), stiti exact cum este impartita acea societate, cine conduce si ce rol are fiecare factiune in parte. Drept urmare, este destul de usor de intuit cine va declansa ostilitatile si de ce, chiar si daca inca n-ati ajuns la finalul primului volum, la partea in care incep ostilitatile.
Trecand peste partea de actiune si de suspans, care m-au dezamagit un pic, filmul pare a fi in avantaj, pare a fi mai dinamic, mai viu, cartea are extrem de multe puncte moarte, vreau sa subliniez 3 lucruri care mi-au atras atentia, sa dezbat, pe scurt, 3 probleme:
Este oare viabila o societate condusa EXCLUSIV de intelectuali?
Indirect, este una dintre intrebarile pe care aceasta carte, in fapt aceasta serie, le pune. Nu, intelectualii, Eruditii, nu conduc initial si fix asta este problema lor. Nu intru in detalii, nu fac spoiler, dar asta am simtit eu ca este intrebarea. Una dintre ele, ma rog.
Reformuland, largind orizontul discutiei: daca ar fi sa alegem o calitate, numai una, pe care s-o aiba toti politicienii, care ar fi aceea? Si sa-i alegem STRICT dupa acel criteriu.
Ei, in acea societate, decisisera ca acea calitate este altruismul. Altii considerau ca intelectualii, ai culti si invatati, ar trebui sa conduca.
De fapt, ar trebui sa conduca numai si numai unii?
Cert este ca, desi nu raspunde la aceste intrebari, romanul Insurgent da niste sugestii, spune niste lucruri mai mult decat interesante.
Pe ce se bazeaza altruismul?
Am extras un citat, pe care l-am postat pe Facebook. Il redau si aici, mi se pare FUNDAMENTAL:
Nu stiu pe ce lume traiesti tu, dar in lumea mea, oamenii fac anumite lucruri pentru tine pentru unul din doua motive. Primul este ca ei vor ceva in schimb, iar cel de-al doilea este ca ei au senzatia ca iti datoreaza tie ceva.
Este unul dintre cele mai bune citate despre altruism pe care le-am vazut. Iar discutia este ampla. De exemplu, atunci cand un el, mergand de mana cu o ea, da bani unui cersetor, de ce face acest gest: din mila pentru cersetor sau ca s-o impresioneze pe ea? Multi considera ca nu conteaza motivatia, cauza, conteaza ca oamenii fac fapte bune. Altii, ca mine asa, mai dau un exemplu, unul care-mi place mie: atunci cand intalnesti un nefericit, iti schimba starea de spirit, te face sa te simti nasol. Daca ii dai bani, o faci nu ca sa-l ajuti pe el, ci ca sa te simti tu mai bine. Da, eu chiar cred, pana la un punct, in chestiile astea.
In carte discutia despre altruism, caci este o intreaga factiune avand aceasta calitate de baza, este foarte interesanta.
Totul pentru adevar?
Pe langa altruism, placerea de a face ceva pentru altul, placerea sacrificiului, da, fix asa, nu sunt cuvinte alaturate in mod fortat, in aceasta serie Divergent, nu doar in cartea Insurgent, se vorbeste si despre adevar. Este o factiune, numita Candoare, care punea adevarul inaintea tuturor. O factiune unde nimeni nu avea secreta, unde erai obligat sa-ti impartasesti cele mai ascunse secrete tuturor. Oricare ar fi fost acelea.
Ar fi de dorit o societate tip candoare, unde toata lumea spune adevarul, obligat sau din proprie initiativa? Mi-ar placea mie sa traiesc acolo?
Pe de-o parte, ei aveau un ser al adevarului, interogatoriile lor bazandu-se pe acesta. Lucru care, dac-ar fi aplicat in viata reala, ar usura foarte mult anchetele politiei, ar usura foarte mult procesele penale. E drept, un astfel de ser ori o masinarie nu s-au inventat inca. Acele detectoare de minciuni nu sunt admise ca probe, ele fiind INCA irelevante, pot fi pacalite, unii sustin ca destul de usor.
Ca idee, insa, intrebarea de sus ramane asa, pentru noi: ne-am dori sa traim intr-o societate fara secrete? Pana unde am merge pentru a afla adevarul? Adevarul trebuie pus ca obiectiv primordial, trebuie facut TOTUL pentru obtinerea lui?
In final, o mica recapitulare: mi-a placut mult Divergent, primul volum; al doilea, Insurgent, m-a cam dezamagit, la filme fiind invers. Al treilea volum, Experiment, sper sa-mi placa. Am vazut filmele acum indeajuns de mult timp incat sa fi uitat cum se termina.
Apropo de uitat, o chestiune interesanta, asupra careia voi reveni: daca am uitat, inseamna neaparat ca aceasta carte este slaba? Eu va pot spune si acum, amanuntit, cum se termina seria Hunger Games.
Ca pronostic, cred ca Experiment imi va placea la fel de mult ca Divergent, ca primul volum. Insa, este o presimtire mai mult, ultimul volum, Four, o alta perspectiva in fapt, probabil ma va plictisi. Pentru ca-mi plac distopiile si pentru ca ma pasioneaza seria, le voi da o sansa, nu voi renunta la ele chiar daca ma vor dezamagi.
Romanul Insurgent poate fi gasit in urmatoarele librarii online: Cartepedia, Libris, Carturesti, Libraria Humanitas; intreaga antologie Divergent (cele 4 volume) pot fi comandate, in limba engleza, de pe Emag si Elefant.
Leave a Reply