Intr-o padure intunecata este a doua carte scrisa de Ruth Ware pe care am citit-o, dupa Jocul Minciunii. Chiar daca ordinea aparitiei este de fapt inversa, Intr-o padure intunecata fiind prima ei carte politista (nu si debutul ei literar), la mine s-a nimerit sa fie abia a doua.

Despre romanul Intr-o padure intunecata pot spune doar atat: dubios in ambele sensuri. Alegeri dubioase, personaje dubioase, senzatii dubioase traite pe parcursul lecturii, ganduri dubioase la rece, la cateva zile dupa ce am finalizat cartea.

Intai si intai, povestea pe scurt. Nora este o scriitoare de romane politiste care prefera singuratatea. Locuieste singura intr-o garsoniera, pastrand doar vagi legaturi cu prietenii. Cu fostii prietenii.

Cand o prietena cu care nu mai vorbise de zece ani ii face o invitatie, aceasta nu stie ce sa faca. Invitatia, in sine, era dubioasa: urma sa mearga la o petrecere a burlacitelor. Partea dubioasa este ca la nunta corespunzatoare ea nu fusese invitata. Nu ca ar fi fost singurul lucru dubios.

Cine urma sa se casatoreasca? Fosta vedeta a scolii si fosta ei cea mai buna prietena, Clare. Cu cine urma sa se casatoreasca va las pe voi sa descoperiti.

Pe langa Clare si Nora, la petrecere au mai ajuns: Melanie (o proaspat mamica, tipul de persoana care vrea sa stie in orice moment ce mai face copilul), Flo (organizatoarea si gazda intregii petreceri), Nina (o prietena a Norei, lesbiana, care hotarase sa mearga doar pentru ca mergea si Nora) si … Tom (un gay si el extrem de dubios).

Acum, nu stiu cum ar trebui sa interpretez cele 2 personaje, Nina si Tom. Pe de-o parte, o corectitudine politica dusa la extrem, caci din 6 personaje sunt 2 gay (o treime, ceea ce conform tuturor standardelor si statisticilor este enorm). Pe de alta parte, cum as putea comenta invitarea unui barbat gay la o petrecere a burlacitelor? Nu o ofensa, o modalitate de a face misto de el, de a spune ca este, de fapt, femeie? Serios, cum ar fi trebuit s-o interpretez?

Nu va zic ce fac cei 6, va spun doar ca dupa 2 zile Nora se trezeste intr-un pat de spital, ranita, bandajata si cu politia la usa salonului. Afla ulterior si ca a murit cineva, insa nu poate sa-si aminteasca nimic. Isi aminteste, de fapt, totul pana la un punct. Pana la punctul important, esential.

Autoarea este evident influentata de Agatha Christie, asa cum chiar ea declara. Ma rog, ea spune ca influenta este involuntara. Involuntara, dar evidenta. Fara echivoc. Ce este interesant (si dubios deopotriva) este aceeasi dorinta de a feminiza excesiv actiunea. Acel element disturbator, personaj masculin, Tom, este pur si simplu de de acord cu tot. Discutiile sunt feminine, intriga e feminina, deznodamantul e feminin, o femeie, Nora, este personajul-narator. Miroase a feminism de la o posta, chiar daca nu e clar daca femeile chiar ies bine din toata povestea. As zice ca mai degraba ies sifonate.

6 oameni izolati intr-o casa din pustietate, pe viscol, telefoanele mobile nu au semnal, iar fixul moare subit de la punct incolo. Va suna familiar?

V-ati saturat de cate ori am folosit cuvantul dubios? Daca da, am o surpriza pentru voi: voi continua sa-l folosesc. Caci nu am terminat cu dubioseniile acestei carti.

De pilda, este dubios cat de bine sunt conturate personajele, insa deopotriva cat de putin am putut sa empatizez cu ele. Cu ORICARE dintre ele. Ele sunt bine conturate, sunt personaje puternice, dar nu au nimic de care sa ma agat eu, ca cititor. Poate-s prea insensibil, nu zic nu, insa oricat suspans ar fi avut cartea, nu pot spune ca mi-a parut bine ori mi-a parut rau de vreun personaj. Mi-erau indiferente.

Culmea, nici de victima nu pot spune ca mi-a parut foarte rau. Aflati voi exact cine a fost aceasta.

Ultima chestie dubioasa legata de acest roman, Intr-o padure intunecata, este ca scriitoarea a reusit sa ma faca curios in continuare. Nu am empatizat cu personajele ei, din nou, insa nu voi refuza o noua poveste de-a ei. De data asta am avut suspans, de data asta am avut un criminal greu de ghicit (sau poate eu m-am prins prea tarziu), de data asta am avut ceva actiune.

Intr-o padure intunecata este un roman dubios din aproape toate punctele de vedere. Nu pot da pronosticuri, ti-ar putea placea, l-ai putea displace ori te-ar putea lasa indiferent. As zice ca-s sanse egale in privinta oricarei stari. Si nu neg, tu ai putea empatiza cu unul sau mai multe personaje. Ori ai putea sa dispretuiesti criminalul. Eu n-am reusit, dar faptul ca-s insensibil e deja cunoscut.

Intr-o padure intunecata de Ruth Ware a fost comandat/a de pe Cartepedia.