Daca spui cuiva titlul Irlandezul. Asasinul Mafiei iti va spune ca nu a auzit niciodata despre asa ceva. Nici macar nu va putea spune daca e carte sau film. Daca spui, insa, The Irishman, multi vor recunoaste filmul Netflix aparut anul trecut. Din pacate, insa, putini stiu ca acel film, pe care eu inca NU l-am vazut, este ecranizarea unei carti.
Trecand peste diferentele de titlu, Netflixul, inclusiv cel romanesc, a dorit promovarea filmului sub titlul original, in timp ce Editura Corint, cea care a publicat traducerea, a promovat cartea cu aceasta traducere, Irlandezul. Asasinul Mafiei, despre care nu pot spune decat ca este PREA explicativa, in continuare voi vorbi strict despre carte, despre ceea ce ne spune ea.
In primul rand, cartea poate parea pentru unii plictisitoare. Nu este o carte de actiune, nu urmarim un personaj din tinerete pana la incetarea din viata. Este o carte-document, o carte istorica (a se vede si colectia din care face parte), o carte care trebuie in primul rand sa raspunda la cateva intrebari esentiale. Chiar daca intrebarea principala este legata de un alt mafiot, Hoffa, unul dintre profesorii irlandezului, si a sa disparitie, la un moment dat se ajunge la cel mai mare mister din istoria Statelor Unite ale Americii, asasinarea lui Kennedy. Nu va spun legaturile, nu va spun nici cum e cu Hoffa si nici cine este acest irlandez (interpretat in film de Robert de Niro), va spun doar ca stilul de scriere, unul jurnalistic, ar putea dezamagi doritorii de actiune si de sange. Filmul am inteles ca ar fi nitel mai dinamic.
In al doilea rand, trebuie sa semnalez o ciudatenie a cartii: postfetele, ca-s mai multe, depasesc o suta de pagini, ocupand mai mult de 20% din totalul cartii. Practic, desi intre timp autorul destainuirilor, Irlandezul, incetase din viata, dezvaluirile lui se confirmau si deveneau pe zi ce trece mai importante.
La un moment dat au fost referiri la Donnie Brasco, un film (tot o ecranizare, de fapt) pe care l-am vazut acum ceva ani. Mi-am amintit de sentimentele din timpul filmului: pur si simplu eram fascinat de film, apreciam tot ce vedeam acolo, insa mintea mea refuza sa accepte ca toate acele lucruri chiar s-au petrecut. Nu mi-am pus niciodata problema, pana acum, sa tin minte toate aceste nume si aceste familii. Americanii, insa, in special cei care locuiesc in acele orase, citesc cu alti ochi aceste carti (si vad cu alti ochi aceste filme).
In final, o singura precizare: fara sa fi vazut filmul, recomand, ca de obicei, lecturarea initiala a cartii. Este posibil sa va ia ochii distributia de exceptie si sa nu mai fiti atenti la fapte. Da, filmul are marea calitatea de a scoate in evidenta cartea (care altfel nu ar fi fost tradusa in romaneste, asa cum nu a fost tradusa niciuna dintre precedentele), asta neinsemnand ca el ar trebui s-o inlocuiasca.
Irlandezul. Asasinul Mafiei este o carte document, care TREBUIE citita inaintea filmului. Va satisface mai mult pe fanii istoriei reala a mafiei din SUA decat pe cei dornici de actiune si sange, desi nici acestia din urma nu vor fi complet dezamagiti. O carte care mie mi-a placut si pe care o recomand mai departe tuturor celor care considera ca sunt interesati de subiecte de genul.
Irlandezul. Asasinul Mafiei a aparut in limba romana la Editura Corint, eu, insa, am comandat-o de pe Cartepedia. Si da, stiu ca suna dubios A COMAND in contextul acesta mafiot.
0 Comments
1 Pingback