Joc mortal este un titlu atractiv, dar parca prea tocit. Prea folosit. Te duce cu gandul la thriller, la ceva aproape horror, insa este cumva prea vag. Insa numele autorului, Michael Caine, este unul care aprinde o gramada de beculete.

Da, este unul si acelasi cu legendarul actor britanic, ajuns Sir, actor care are la activ cateva scrieri. Nu voi insista asupra autorului, insa ideea cartii este simpla: ar putea lesne deveni film. Un film de succes, sa ne intelegem, caci este o poveste foarte cinematografica, foarte vizuala.

Intr-o groapa de gunoi din Londra este gasita o cutie cu material radioactiv. Cutia aceea devine tentanta pentru multa lume, pentru multe organizatii, statale si nu numai, fiecare avand propriile planuri in ceea ce priveste acea cutie. Problema este ca acea cutie dispare in mod misterios, asa ca politia va trebui acum sa caute acul in carul cu fan. Insa un ac extrem de periculos, unul care ar putea arunca in aer un oras intreg.

Acum voi vorbi despre subiectul in sine, pericolul nuclear care ne paste pe toti, pericol care nu vine doar dinspre tarile dusmane, Rusia, China, Iran sau Coreea de Nord, luate separat sau impreuna, ci si de la persoane private. De fapt, aceasta carte ne spune ca ar trebui sa fim mai atenti la entitatile non-statale care vor sa se afirme.

Exista acele arme nucleare tactice, cele care vor sa distruga complet o tinta mai mica, o insula, poate o plantatie de cocaina, fara a face pagube majore in jur.

De unde iau persoane particulare, cu organizatiile lor para-statale, astfel de arme? Pai, de obicei, de pe piata libera. Unele cutii nucleare pur si simplu se pierd, se ratacesc, ajungand in mainile cui nu trebuie.

Provenienta este deseori incerta: fie din statele ex-sovietice, Rusia, Ucraina, dar si foste mici republici caucaziene si nu numai, fie din Pakistan sau India. Nu ar trebui sa excludem nici o scurgere de prin tari democratice, zica-se civilizate, precum UK sau SUA. De altfel, cartea porneste de la o poveste reala, de la o astfel de cutie gasita accidental la o groapa de gunoi. Autorul si-a imaginat pur si simplu ce s-ar intampla daca acea cutie s-ar pierde, daca ar ajunge altii inaintea politiei.

Stiu ca ar trebui sa vorbesc despre personaje, despre Harry Taylor si ajutoarele sale (printre care se afla si 2 femei frumoase si destepte), insa pe bune daca m-am putut gandi vreo secunda la el si la cat de inteligent si viteaz se dovedeste. De cand cu Razboiul din Ucraina pe bune ca nu mai pot gandi rational cand e vorba despre asa ceva.

Ca de obicei, am incercat sa ma transpun in poveste, insa n-am reusit sa ma pun in pielea vreunui protagonist caci m-am imaginat doar ca locuitor intr-un oras amenintat de pericolul nuclear. Mi-a fost de ajuns, am citit Joc mortal cu sufletul la gura, chiar ma temeam pentru toti locuitorii. Pentru mine, ca sa fiu mai exact.

Ca sa fac o mica paranteza, relatia mea cu aceasta carte mi-a amintit de un spectacol de teatru, Tradarea lui Einsten, pe care l-am vazut de 3 ori. Da, ati citit bine, de 3 ori. Prima oara l-am vazut in 2021, cand nu era razboi in Ucraina, cand pericolul nuclear era pur si simplu istorie. A doua oara cand l-am vazut, candva in 2023, am facut-o intr-un context cu totul diferit, asa ca l-am trait altfel. A treia oara a fost acum cateva zile, caci vorbim despre un spectacol pe care-l raportezi tot timpul la prezent. Ca sa scurtez paranteza, Joc mortal a fost atat de intensa pentru mine din cauza contextului geopolitic. Daca as fi citit ACEEASI CARTE, la fel de bine scrisa, acum 3 ani, as fi considerat-o bine scrisa si atat. O poveste bine conceputa, inchegata, pe care o recomand pasionatilor de thrillere. Cam atat. Vedeti cum contextul imi schimba radical perspectiva asupra lecturilor?

Joc mortal este o carte excelenta, foarte potrivita actualului context geopolitic. Eu am TRAIT-O foarte intens, lucru care cred ca se va intampla multor cititori. Majoritatii lor, ca sa fiu mai precis.

Joc mortal a aparut la Editura Niculescu, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o achizitionati.

Articolul despre Joc Mortal face parte dintr-un alt Blog Tour by Crime Club. Celelalte articole aparute in cadrul acestui tur sunt: Analogii Antologii, Cartile mele si alti demoni, Anca si cartile, Literatura pe tocuri.