Cea mai buna caracterizare pe care ar putea-o face cineva lui Mourinho ar fi: nascut invingator. Cred deseori ca Mourinho este tipul de antrenor care ar trebui dat ca exemplu in toate conferintele de dezvoltare personala.

Personal, am fost tot timpul mai apropiat de gandirea lui Mourinho si de realizarile lui decat de gandirea lui Guardiola ori a lui Cruyff. De obicei nu-mi plac tipii aroganti, dar atunci cand aroganta este utilizata ca arma, conventionala sau nu, o accept si o incurajez.

Mi-a placut tot timpul capacitatea lui Mourinho de a se adapta. Mi-a placut faptul ca a luat titlul in 4 tari, Portugalia, Anglia, Spania, Italia. Si, probabil, in viitorul nu foarte indepartat va bifa si Franta ori Germania. Ori ambele. 

Mi-a placut tot timpul OMUL Mourinho, cel care reusea sa fie arogant cu presa, sa-si provoace adversarii, dar care, cumva, reusea sa se faca iubit de proprii jucatori.

In afara de jucatorii de la Real, prea atasati de embleme ale clubului tip Casillias, niciun alt fost jucator antrenat de el nu l-a criticat. Dimpotriva, foarte multi l-au apreciat chiar daca ulterior el a renuntat la ei. Fiecare a avut sansa de a  demonstra ceva.

A reusit sa lucreze bine chiar si cu jucatori problema tip Balotelli, Adriano ori Zlatan. Mai ales Zlatan, as zice eu, care nu s-a inteles deloc bine cu Guardiola.

Despre Jose Mourinho as putea scrie enorm de mult. Nu sunt, insa, pe blogul de fotbal, ci pe cel de carte, asa ca trebuie sa ma refer la volumul Jose Mourinho Evolutia unui translator, scris de Ciaran Kelly.

Volumul ne prezinta intreaga cariera a lui Mourinho, incepand cu scurta sa cariera de jucator, continuand cu partea cea mai importanta, cea de translator/secund si terminand cu cea de antrenor principal.

Cartea se termina in anul 2013, atunci cand Jose Mourinho a revenit pe banca tehnica a lui Chelsea. Nu putem vedea cum se termina a doua sa aventura pe banca lui Chelsea si cum incepe aventura sa pe banca tehnica a lui Manchester United, unde se afla si acum.

Acum, as putea avea ceva obiectii cu privire la jucatorii intervievati. E drept, unii e posibil sa nu fi vrut sa acorde interviu, insa mi se pare ca s-a pierdut mult intervievand jucatori obscuri, tip Rene Khrin ori David Mateos, in timp ce alti, mult mai importanti, multi controversati, au fost evitati. Eu as vrea o carte in care sa aflu parerea despre Mourinho a urmatorilor jucatori si antrenori: Adrian, Balotelli, Adrian Mutu, Brazilianul Ronaldo, Cristian Ronaldo, Louis Van Gaal, Villas Boas, Iker Casillas, Hernand Crespo, Andrei Sevcenko, Cristian Chivu.

Serios, conform acestei carti, TOTI jucatorii antrenati de el l-au idolatrizat, in timp ce toti adversarii l-au dispretuit.

Altfel, desi mult mai subiectiva si mai bogata in opinii personale decat cartea despre Messi scrisa de Luca Caioli (care, apropo, a scris si el o ALTA carte despre Mourinho, despre care voi scrie cat de curand), mi se pare prea axata pe istorie, pe date statistice, si prea putin subiectiva. As vrea o analiza cap-coada a lui Mourinho, analiza psihologica, fotbalistica, stilistica (sunt cateva referiri in acest sens), sociologica, antropologica (este o referirie interesanta, legata de o carte scrisa de antropologul/sociologul Desmond Morris, care ar fi zis despre Mourinho ca este un vraci, ca are rezultate pe termen scurt, dar ca lasa dezastru in urma sa la echipe). As vrea mai putine date statistice, mai putin o carte istorica si mai multa una de opinie. Opinie cu care, sa ne intelegem, pot fi sau nu de acord.

La final, sunt cateva declaratii importante, interesante, ale lui Mourinho. E drept, oricate declaratii ar fi facut si chiar daca in dese randuri s-a contrazis, s-a razgandit, as citi pe nerasuflate o eventuala autobiografie a sa. Cand va fi cazul.

Despre el, ca sa revin la el, ca persoana, ca antrenor, ca om, eu cred ca este prototipul perfect pentru sintagma Nascut invingator. El nu a iesit de fiecare data invingator, nu este PERFECT, dar el s-a batut de fiecare data, cu toate mijloacele, conventionale sau nu, pentru a iesi invingator. Ceea ce il face SPECIAL este capacitatea de a improviza, de a se adapta situatiei, contextului, culturii, campionatului, de a atrage atentia asupra sa in moduri poate grotesti, dar cumva utile echipei. El nu a pus niciodata pret pe stilistica, pe cum arata o echipa, pe cum invinge ea, ci si-a canalizat intreaga energie pe VICTORIE. Daca toti antrenorii din lumea asta ar gandi precum Cruyff, fotbalul ar fi inca in anii 50. Oricat de bine sau de rau ar fi acest lucru.

Cartea Jose Mourinho Evolutia unui translator, scrisa de Ciaran Kelly, a fost oferita de Libris.ro. Eu o consider ideala pentru a exemplifica sintagma Nascut invingator si o recomand tuturor, chiar si celor nepasionati de fotbal. De fapt, zic eu, acestia l-ar putea caracteriza mai bine pe Mourinho: specialistii, psihologi, sociologi, economisti, care nu-s pasionati de fotbal si care pot gandi obiectiv. Eu, unul, ca fan al lui Mourinho si al echipelor pe care acesta le-a antrenat, ca adversar al Barcelonei, pot spune ca-s subiectiv. Bineinteles, va fi apreciata si savurata si de fanii fotbalului, dar acestia, indiferent de ceea ce vor citi in cartea, au parerea deja formata despre el. Fie vor citi cartea si-l vor injura pe acesta, considerand ca el a stricat fotbalul, fie vor savura paginile, amintindu-si cu placere de cateva meciuri memorabile facute de echipele acestuia. Oricum ar fi, este o carte ce merita citita. Felicitari editurii Preda Publishing pentru ca a tradus acest volum.