Jurnal de librar este o culegere de postari de pe Facebook, jumatate amuzante, jumatate triste, toate interesante. Am facut aceasta precizare din start pentru a intelege ceea ce vreau eu sa arat in acest articol.
Asadar, inainte de a ma intreba daca mi-a placut CARTEA Jurnal de librar, trebuie stiut de la inceput ca eu nu o consider carte, ci o culegere de texte. Da, in sens larg, cartea contine pagini puse intre 2 coperti. Intre 2 coperti poti pune cam orice fel de texte.
Deci nu, cartea nu este beletristica, nu este o chiar ceea ce inteleg eu prin literatura.
Daca aceasta carte ar fi continuat asa cum a inceput, cu o poveste cap-coada, cu mici ordonarea cronologica a acestor postari, cu explicatii mai ample decat ceea ce postase autoarea pe Facebook, ar fi fost mai mult pe placul meu.
Nu ma intelegeti gresit: postarile sunt faine, am empatizat maxim cu autoarea la absolut toate. Chiar si atunci cand raspunsurile ei nu erau chiar cele asteptate, cele din fisa postului. Ori poate tocmai atunci am empatizat mai mult cu ea.
Stiu ca meseria de librar nu este una placuta, din multe motive. O amica a fost librar mai multe luni si era frustrata de faptul ca vinde numai jucarii. Frustrarea creste atunci cand putinii cumparatori de carte cumpara maculatura si nu carti serioase.
Tocmai din acest motiv imi pare rau. Imi pare rau ca Jurnal de Librar nu e mai mult decat o culegere de texte de pe Facebook, cu o prefata lunga si interesanta. O prefata care se termina brusc si care este urmata de niste texte aruncate de-a valma, fara niciun fel de alte comentarii. De trairi.
Scriitura e buna, stii din start ca ai de-a face cu un om citit, cult, cu o persoana respectabila. Nu ai ce sa-i reprosezi din acest punct de vedere.
Si nu neg, Jurnal de Librar chiar se vinde (si probabil se va vinde si in continuare) fix pentru ca este ceea ce am zis eu. Nu am citit Sertarul cu Ura, volumul ei de poezie ironica, volum care probabil a contribuit si el,, drept urmare judec Jurnal de Librar fix pe baza a ceea ce am citit in interiorul celor 2 coperti.
Si se pare ca nu-s singurul care gandeste asa.
Altfel, trecand peste aceste detalii, ajung la partea importanta: ce fel de oameni mai frecventeaza librariile offline. In plus, mi s-a parut deseori ciudat sa vad carti in hypermarket. Da, un Carturesti ori o Diverta undeva in lateral mi se pare ok, mi se pare chiar logic. Dar in interiorul hypermarketului, printre legume si ciorapi, sa gasesti standuri cu carti, mi se pare cumva fortat. Chiar m-am gandit, nu o data, cine sunt cei care cumpara carti de acolo si CE FEL de carti se vand acolo.
Sa ne intelegem: nu am avut si nu am nimic cu librarii. Ii compatimesc, stiu ca nu e usor, stiu ca salariul este extrem de mic. Sunt convins, de asemenea, ca nu toti clientii sunt naspa, chiar daca unii ar putea intelege asta din carte. Nu, nu sunt, dar partea amuzanta este data de acestia. Stiti cum se spune: 99% dintre filme sunt facute despre 1% dintre oameni. Valabil si la carti, si la teatru.
Despre Jurnal de Librar mai trebuie sa spun un singur lucru. Sunteti pe un blog, nu pe un site de critica, drept urmare trebuie sa va spun cum ma pozitionez eu in acele situatii. Pe de-o parte, recunosc, desi nu am vorbit niciodata urat vreunui librar ori vreunui alt vanzator de ceva (de orice), am prostul obicei sa nu salut. Nu stiu daca-i bine sau rau, dar asa-s eu, mai direct. Drept urmare, dac-as fi fost din Brasov probabil as fi riscat sa apar si eu, fara nume, in aceasta carte. Nu as fi vorbit urat, nu as fi fost mitocan, dar as fi intrebat si eu, ca multi altii: Nu va suparati, aveti cumva cartea X? Da, asta mai fac. Sau faceam, caci acum, atat timp cat scrie pe site daca exista acea carte acolo, intrebarea nu mai are sens. Eventual ma duc si cer cartea, ca nu stiu unde as gasi-o.
Pe de alta parte, insa, nu stiu cum as fi reactionat la multiplele mitocanii cu care Anca Zaharia s-a confruntat. In multe situatii, cand mi se povestesc diverse chestiuni de genul, exclam: Bine ca n-am fost eu pus in acea situatie! Si chiar asa, desi respect meseria si ma bucur cand vad librari cu care chiar poti discuta despre carti, ma bucur sincer ca nu m-am facut librar. Mi-as fi iesit din minti mult prea des.
Jurnal de Librar de Anca Zaharia poate fi cumparat/a de pe site-ul editurii Herg Benet ori de la librariile online Diverta, Cartepedia, Carturesti, Libris, Elefant, Libraria Humanitas ori de pe site-ul multilateral dezvoltat Emag.RO.
Leave a Reply