Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Legile frontierei – Javier Cercas

Legile Frontierei este o carte ajunsa intr-un mod necunoscut la mine in biblioteca: fie am comandat-o, nici eu nu stiu de ce, intr-un moment de reduceri ori aproape gratuitati, fie primita cadou. O carte al carui titlu nu-mi spunea nimic. Al carui unic punct de atractie este colectia din care face parte: Raftul Denisei de la Humanitas.

Bine, nu ma intelegeti gresit: cartea nu este una necunoscuta, nu este scrisa de vreun anonim. Ca-i anonim pentru mine, ca nu aflasem pana acum de autor ori de Soldatii de la Salamina (carte care vad ca nu prea se mai gaseste in limba romana pe la noi), nu sunt lucruri cu care ar trebui sa ma laud. Dimpotriva. Imi pun cenusa-n cap si vreau sa va indemn sa nu fiti ca mine.

De ce m-am apucat totusi de ea? Pai, facandu-ma in continuare de ras, va spun ca am vrut sa fac o pauza de la thrillerele pe care le citesc (desi, apropo, are si o mica particica de thriller) si, nu stiu de ce, aceasta carte, Legile frontierei, imi facea cu ochiul. O coperta interesanta, aspect care de obicei ma lasa rece, si faptul ca aranjand si rearanjand cartile am dat de vreo 3 ori de ea m-au facut sa-i dau o sansa.

Citind-o, am avut o revelatie: ce carte buna era sa ratez. Ce carte buna zacea acolo, pe raft. Ce bijuterie era ascunsa acolo, printre carti mult mai bine cotate.

Personajul principal este Zarco, un fost tanar sef de gasca de pustani, de delicventi juvenili, ajuns ulterior un fel de puscarias-vedeta, un detinut dat ca exemplu, atat in sens pozitiv, cat si in sens negativ. Pe multi a exploatat el, s-a folosit de ei in felurite moduri, dar si mai multi au incercat sa-si faca imagine pe seama lui. Ziaristi, politicieni, criminologi, cu totii voiau ceva de la Zarco.

Cartea Legile Frontierei are un punct de plecare real, are un sambure de adevar, chiar daca granita, frontiera, dintre fictiune si realitate este una extrem de subtire.

Daca as fi spaniol, poate as fi foarte interesat de exagerarile literare si de adevarurile spuse in carte. Poate as fi analiza din perspectiva cazului real, exact cum in cazul filmului Netflix The Family am fost interesat de CpF mai mult decat multe alte aspecte relevante din film.

Roman fiind, insa, judec romanul Legile Frontierei strict din perspectiva literara. Nu-s interesat de cat de real este, ci judec personajul creionat de autor strict pe baza informatiilor din interiorul copertilor. Si constat ca este un personaj fabulos, demn de studiat intai si intai in facultatile de sociologie si stiinte politice. Are vreo 10 ori poate chiar 20% din Che Guevara, iar aspectele sociale si politice reliefate in carte sunt extrem de interesante. Utile.

Nu stiu foarte multe despre viata politica zbuciumata din Spania, insa cunosc persoane care se lauda ca au aflat de aceasta perioada mai mult din cartile de beletristica decat din istoria studiata-n scoli. Este o perioada care a interesat destul de mult pe scriitori, pe care literatura spaniola contemporana o scoate-n fata. Sunt inca rani deschise, sunt inca lucruri ce trebuiesc spuse.

Iar eu, ca roman, fara sa ma laud, fara sa-mi fie rusine, stau si ma intreb cum ar arata un Zarco roman: in ce oras, in ce cartier, ce imbracaminte, ce atitudine, ce tovarasi (iar aici TOVARAS are un inteles inclusiv politic), poate si ce muzica asculta? Nu va zic ipoteza mea, va las pe voi sa va ganditi la asta.

Va spun doar ca povestea este spusa din mai multe perspective, mai multi oameni care l-au cunoscut isi spun povestea lor practic, cel mai relevant, un al doilea Personaj cu P mare fiind Ochelaristu’, ajuns ulterior avocat, care-l si apara pe Zarco.

Cum sfarseste Zarco, unde “martorii” se pun de acord si unde au versiuni diferite ramane sa descoperiti singuri citind Legile Frontierei. Tot singuri urmand a descoperi despre care frontiera este vorba. Hint: frontiere, caci, la propriu si la figurat, vorbim despre mai multe frontiere.

Legile Frontierei este una dintre cele mai placute surprize. Inca nu am aflat CUM a ajuns in biblioteca mea, dar sincer va spun, nici nu vreau sa cercetez acest lucru. Ma bucur doar ca s-a intamplat 🙂

Cititi Legile Frontierei, descoperiti-l pe Zarco si descoperiti-l pe Javier Cercas. Romanul poate fi cumparat de pe Cartepedia, Libraria Humanitas si Carturesti.

2 Comments

  1. Iulia Victorita

    Dintre toate cartile recenzate pe blogul tau in ultima vreme, asta pare cea mai faina. Trebuie sa o citesc si eu.

    • Emil Calinescu

      Nu neg ca-i bun, dar nu e genul meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑