V-ati gandit vreodata la locuinta ca la un personaj? Ca la un om? Drept urmare, energia personala pe care o degaja un om, pe care o simti atunci cand intalnesti un om poate fi comparata cu energia casei.
Sa va explic, probabil n-ati inteles.
Sunt persoane care emana buna-dispozitie, care emana caldura, care sunt toate numai un zambet. Excluzand persoanele care fac asta in mod fals, de complezenta, poate v-ati intrebat deseori de unde au acele persoane atata energie. De unde provine energia asta personala?
Raspunsul este simplu: ele nu-si irosesc energia.
Si, deloc paradoxal, la fel stau lucrurile si-n cazul caselor. Atunci cand un om simte ca-si iroseste energia, se duce inclusiv la doctori. Fie se duce la un medic care sa-i dea sfaturi privitoare la somn (la un ORL-ist, sa vada daca respira corect; la un cardiolog, sa vada cum e cu ritmul cardiac; la un psiholog, sa vada daca problemele nu-s de natura psihica), fie ia masuri pe cont propriu, ce simte ca poate schimba el fara alte sfaturi (pentru un somn mai bun isi ia o alta saltea, o alta perna, reduce consumul de cafea ori, dimpotriva, pentru mai multa energie bea mai multa).
Oricum, ideea este ca te duci la un consult. Intai ti se fac niste analize generale, urmand ca apoi sa vizitezi si niste specialisti.
In cazul caselor, apelezi la un certificat energetic profesionist. El iti va spune daca si pe unde casa pierde energie. Care, atentie, nu se traduce prin caldura irosita, caci la fel de bine se poate irosi si racoarea produsa de aerul conditionat.
Acum, exact ca la doctori, si-n cazul acestor certificate ai de ales intre oameni care stabilesc dupa feeling ce are bun si ce are gresit o casa, si oameni care stabilesc acest lucru pe baza unor aparate moderne.
Nu stiu ce fel de doctori preferati voi, insa eu, atunci cand merg la medic, prefer cabinetele private dotate corespunzator, cu doctori tineri, ale caror nume nu-mi spun nimic, in dauna cabinetelor de stat, unde as fi consultat de catre un profesor emerit, care, insa, m-ar consulta ca acum 20 de ani.
La fel si cu casele. Pentru un calcul G corect si profesionist apelati la firme cu aparatura moderna, nu la ingineri pensionari, care iti vor spune dupa ureche, dupa feeling, pe unde se pierde energia.
Despre pretul unui audit energetic, va spun ca paralela cu doctorii este tot cea corecta. Exista persoane care merg la cei mai ieftini doctori, la cele mai ieftine cabinete, pentru controale de rutina, urmand a apela la cei mai scumpi medici atunci cand va fi nevoie de o interventie.
Problema este ca-n ambele cazuri abordarea este gresita. Nu doar interventia trebuie facuta de profesionisti, ci si diagnosticarea.
Acum, legat de partea non-medicala a problemei, lucrurile stau la fel.
- In ambele cazuri trebuie sa intretii, nu doar sa repari. Sa vindeci.
- In ambele cazuri trebuie sa nu exagerezi cu caldura ori cu frigul. Un organism care este chinuit constant, care dardaie de frig din N motive, va fi la fel de fragilizat, de sensibilizat, precum o casa care este incalzita rar. In sens invers, o casa unde sunt constant peste 30 de grade nu este o casa care se simte bine. Stiti oamenii aia vesnic transpirati, vesnic uzi? Imaginati-va o casa asa.
- In ambele cazuri, controalele trebuie sa fie periodice.
- In ambele cazuri, conteaza si cei din jur. In cazul caselor, este irelevant ce fac vecinii, cum se comporta, insa in cazul apartamentelor de la bloc este foarte important. Stiti situatiile in care sub voi sta un vecin vesnic plecat? Iarna, oricata caldura ai da, simti ca se pierde caldura pe undeva. De fapt, este podeaua rece, ca de jos ori de sus vine frig. Imaginati-va, totodata, o situatie in care toti vecinii, cel de jos, cel de sus, cel din stanga, respectiv cel din dreapta, nu dau caldura. Fie pentru ca-s acasa, fie pentru ca fac economie. Dramatic de-a dreptul.
- In ambele cazuri interactiunile cu alte persoane schimba atmosfera din casa. Nu vi s-a intamplat niciodata sa vi se schimbe starea de spirit brusc dupa intalnirea cu o persoana? Sunt asa numitele persoane care sug energia cuiva, care iti schimba starea de spirit. Oamenii, in special cei empatici, tind sa se transforme, sa preia energiile pozitive si negative din jur. Drept urmare, anumite intalniri ne fac bine, anumite intalniri ne fac rau. La fel, o casa in care locuieste o persoana cu energii negative, care nu se ingrijeste, care nu isi ingrijeste locuinta, se va degrada treptat. La fel, un apartament care este localizat intr-un bloc plin de apartamente neingrijite. Nu poti fi o floare superba printre atatea flori moarte.
Acum, sa revenim la acele persoane vesnic pozitive, care au o energie personala de invidiat. Cum reusesc acele persoane sa fie tot timpul asa? Pai:
- Se inconjoara de oameni ca ei. Nu stiu daca ati observat, dar oamenii pozitivi, plini de energie, veseli, au in jurul lor tot astfel de persoane. Intr-o conversatie, rar de tot o singura persoana zambeste si rade.
- Se imbraca tot timpul lejer, corespunzator vremii si temperaturii din locatia in care se afla. Daca afara este foarte frig, iar inauntru foarte cald, fie persoanele in cauza apeleaza la taxi/uber/yango/bolt/clever, fie au masina personala, fie isi lasa hainele groase la garderoba si sunt imbracate lejer. Stiu ca imi zicea o amica mai demult ca nu le intelege pe tipele care merg in fusta la -10 grade. Oricat ar fi de cald inauntru ori in masina, ea nu putea concepe.
- Se duc doar in locuri unde se simt in largul lor. Cineva-mi zicea candva ca nu suporta salile de teatru ori de cinema. Acum, nu stiu cum sa va zic, dar decat sa te duci intr-un loc unde vei emana tot timpul energii negative mai bine stai acasa. Serios vorbesc. A te duce in locuri unde-ti displace sa mergi (poti merge din N motive: sa te tarasca prietenii ori “jumatatea”, sa vrei sa-ti tratezi fobiile; de curiozitate; din masochism) nu este deloc o idee buna. Identic, in cazul caselor, a-ti face o casa neconforma cu localizarea ei (la munte, la mare, intr-o zona secetoasa/nisipoasa ori intr-una cu risc de inundatii) este o greseala cumva echivalenta.
- Au grija de confortul lor personal. Un aer conditionat in casa pe perioada verii nu mai e demult un moft. O saltea confortabila, adaptata organismului si nevoilor sale, inseamna un somn odihnitor. O masina, in cazul in care calatoresti mult, este iarasi o necesitate.
- Nu in ultimul rand, o atitudine pozitiva vine si de la oameni multumiti cu ce au. Oameni care fac alegeri in cunostinta de cauza. Care nu se intind mai mult decat le permite plapuma. Apropo, am auzit la un moment dat pe cineva spunand ca “Aceasta casa este prea mare pentru a fi fericita”. Mi-a dat de gandit expresia.
In final, vreau sa vezi Locuinta ca personaj, iar Energia casei vs energia personala vreau sa gandesti nu ca pe un duel, ci ca pe o paralela utila. Articolul a fost scris pentru competitia Super-Blog 2019, insa, zic eu, emana o energie pozitiva, nu neparat una competitiva. Gresesc? 🙂
0 Comments
1 Pingback