Messi. Povestea baiatului devenit legenda este o carte-documentar despre unul dintre cei mai buni fotbalisti ai planetei. O carte care ne duce din initimitatea familiei Messi, din indepartata Argentina, pana-n insorita si mult apreciata Barcelona, capitala regiunii spaniole Catalunia.

Din carte aflam cateva lucruri interesante:

– Cum si de ce a plecat Messi din Argentina in Spania. Care este povestea acestei plecari si de ce el nu a jucat nici macar un meci in campionatul Argentinei.

– Cum este cu acel tratament, acei hormoni de crestere, si care-s explicatiile medicale ale lor.

– Cateva referinte istorice cu privire la Argentina si cateva observatii importante privitoare la diferentele lingvistice dintre spaniola din Spania, originala, si cea din Argentina. In cuvinte romanesti, pare a fi un fel de dialect. Sau, ca sa folosesc o comparatie cunoscuta, este exact precum diferenta dintre engleza britanica si engleza vorbita in SUA, cea pe care o stim atat de bine din filme.

Partea mai putin buna a acestei carti este data exact de latura ei de DOCUMENTAR. Stiti, atunci cand vrei sa relatezi o poveste a cuiva, sportiv, bancher sau ce-o fi el, ai 3 variante:

1. Faci un documentar, vorbind cu apropiatii, cu persoana in cauza, cu rivalii. In cazul sportivilor este absolut necesar sa arati si cum a fost relatata de presa intreaga sa evolutie. Un meci il poti trai ulterior prin intermediul relatarilor presei.

2. Faci un film artistic, de lungmetraj, punand un actor sa joace rolul vedetei. Translatand in domeniul literar, povestesti in ordine cronologica, dar ca si cum vedeta, in cazul de fata Messi, ar fi un personaj. Personaj pe care-l urmaresti, ca si cum ai avea camera pe el, de la un capat la altul.

3. Mai este si varianta autobiografiei, povestirea din perspectiva acelei vedete (Eu sunt Zlatan, de exemplu). Si aici, sa ne intelegem, vedeta poate fi chiar si o persoana controversata, gen Mitica Dragomir.

Cum este cartea Messi. Povestea baiatului devenit legenda? Pai ne aflam la punctul 1, este o carte-documentar. Si aici am cateva probleme, care pot fi rezumate si reduse la fix 2:

https://www.youtube.com/watch?v=LmMHUZ7yMA8

1. Autorul Luca Caioli a reusit performanta sa vorbeasca doar cu persoane favorabile lui Messi. Nimeni nu zice nimic de rau despre argentinian. Da, mai sunt relatari din presa in defavoarea lui, mentionate ca atare, dar atat. As fi vrut sa vad un interviu cu un antrenor care sa fi fost nemultumit de Messi. Ori cu un ziarist care sa-l considere supraevaluat. Sau cu un doctor. Sau ceva negativ. ORICE! Nu-mi plac super-eroii, sunt convins ca-n viata de zi cu zi ei nu exista. La final, in ultimul capitol, avem un interviu cu Messi. Din care, nu stiu cum sa va spun, dar nu aflam nimic. Este un fel de rezumat al cartii, spune ce ni se spusese pana atunci.

2. Nu mi-a placut stilul. Sec. Impersonal. Este ca un film documentar unde voice-over-ul este lipsit de vlaga. Fie scoti de tot voice-over-ul, cum sunt unele documentare (ultimul vazut a fost Dacii Liberi), fie pui un voice-over subiectiv, puternic, care nu ezista sa emita opinii transante. Pot fi favorabile vedetei, nu zic, dar sa fie OPINII, nu relatari seci.

Acum, sa ne intelegem, Messi. Povestea baiatului devenit legenda este o carte utila, va fi apreciata de fanii lui Messi si ai Barcelonei in special, dar si de fanii fotbalului in general. Este bine documentata, muncita, se vede ca omul este un ziarist care face asta. Pacat, insa, ca stilul mi se pare sec (o fi de la autor sau de la traducere? in multe momente mi-am dat seama ca sunt probleme de traducere, drept urmare ma intreb daca UNICUL vinovat este traducatorul sau stilul cartii este acesta si-n varianta originala). Ca orice documentar care se vrea obiectiv si care sfarseste prin a fi sec. Este, deci, adresata DOAR fanilor, cei care nu-s microbisti nu au motive s-o citeasca (asa cum, de exemplu, ar avea motive sa citeasca autobiografia lui Zlatan, carte care se poate dovedi interesanta pentru

https://www.youtube.com/watch?v=Pg7aYqPN-Hw

Si ca sa vedeti ca aceasta carte suscita ceva interes, eu am comandat Messi. Povestea baiatului devenit legenda de pe Cartepedia, insa ea in acest moment este epuizata. La fel s-a intamplat si cu cartea despre Ronaldo, si ea indisponibila momentan pe Cartepedia. E clar ca pe timpul Campionatului Mondial de fotbal cartile de profil sunt foarte cerute (dovada clara ca la fotbal nu se uita doar agramatii, ci si intelectualii).

ps: Luca Caioli a scris, pe langa Messi. Povestea baiatului devenit legenda, si alte carti despre vedete din lumea fotbalului. O lista completa a lor gasiti aici. Momentan, au fost traduse doar cele 2 mentionate mai sus, la Editura Preda Publishing.