Mincinosii nu este un thriller. Cine spune asta minte, insa a minti, in contextul acestei carti, nu este neaparat un lucru rau. De altfel, chiar asta ne indeamna autoarea pe spatele cartii.

Si, intr-adevar, avem doar 2 optiuni in ceea ce priveste aceasta carte: fie spunem adevarul, incepem sa povestim ce se intampla in carte si … facem spoiler, fie pur si simplu mintim.

Deci cum ai putea cel mai bine sa pregatesti un cititor de lectura cartii Mincinosii decat … mintindu-l? Si, ca-n multe situatii, cei mai mari mincinosi sunt cei care traiesc in minciuna, sunt cei care-si cred propriile minciuni. Acestia sunt, de fapt, si cei mai credibili.

Chiar asa, ce parere aveti despre mincinosii? Ce sentimente va starnesc mincinosii? Cum va situati in relatia cu adevarul? Cand este acceptabil sa mintiti si pe cine? Si, mai ales, cat? Pana cand? Cat timp poate fi ascuns adevarul?

As putea sa spun, in termeni sofisticati, ca romanul Mincinosii este un mic tratat (literar, psihologic, sociologic) al minciunii. Cititorul ar putea sa se focuseze pe minciuna, pe gradul de adevar, in fiecare moment al lecturii, doar ca facand asta, ar rata multe altele.

De pilda, povestea este 4 verisori ai familiei Sinclair, familie care avea o … insula proprie. Daca cititi acest lucru aveti impresia ca bogatia aduce fericire, ca o insula proprie este idealul, ca o astfel de familie nu poate fi decat fericita. Ceea ce este complet fals, mai ales din cauza celui batran, al bunicului bogat si incuiat care trebuie sa decida cui lasa averea. Ma rog, este iarasi gresit sa spui ca bunicul este vinovat de tot si de toate, la fel cum este total gresit, o minciuna, deci, sa spui cu sunt cu totii niste victime.

Poate, intr-adevar, o vrajitoare rea s-a insinuat acolo, a plamadit raul, care se manifesta, sub diverse forme, in mai multe personaje. Unele lucruri complet inexplicabile din punct de vedere logic pot fi explicate doar astfel. Prin povesti.

Va ziceam la inceput ca aceasta carte nu este thriller, lucru adevarat doar partial. V-am mintit, deci, pe jumatate. V-am mintit cand v-am spus ca v-am mintit, deci. Caci, in sens larg, to be thrilled inseamna un pic altceva. Deci thriller poate fi considerat si o poveste cu mult suspans si cu multe twist-uri, una la care nu poti nicicum sa anticipezi finalul.

Si aici e pe bune, nu va mint: nu l-am anticipat si mi-era efectiv imposibil s-o fac. Ceea ce zic c-ar trebui sa fie universal valabil.

Acum, spre final, trebuie sa ma refer si la partea literara a romanului, la modul in care el este scris. Nu la faptul ca-i scris la persoana I, ci la vocabular si la artificiile stilistice prezente. Multi critica Mincinosii, considerand-o o carte seaca din punctul de vedere al limbajului, o maculatura adolescentina. Tuturor celor care gandesc asa le transmit faptul ca-s niste snobi intelectuali care rateaza esentialul.

Nu, nu-i jignesc, evit (cat pot) sa jignesc publicul, insa in acest caz partea esentiala este alta: intreaga poveste ar trebui narata de catre o adolescenta. Drept urmare, un scriitor are fix 2 optiuni: fie sa scrie intr-un stil pueril, adolescentin, pentru ca nararea la persoana I sa devina credibila, fie sa se foloseasca doar de acest artificiu, punandu-i acelui personaj in gura o tona de cuvinte pe care 99% dintre adolescenti nu le folosesc si nu le-ar folosi niciodata. Sa ne intelegem, ORICARE dintre alegeri este corecta, atat timp cat este asumata si este dusa pana la capat.

Nu ma deranjeaza criticile, nu sunt afectat de ideea de a aprecia o carte care multora le-a displacut, dimpotriva chiar, spun doar ca cititorul trebuie sa aiba acest lucru in vedere. In paginile acestei carti nu veti regasi vorbele unui scriitor consacrat, ci veti regasi vorbele unei adolescente. Citind cartea din aceasta perspectiva o veti savura la adevarata ei valoare.

Nu, nu va spun ce relatie am eu cu Mincinosii, nu va spun nici cum m-as simti pe acea insula. Va spun doar ca am reusit sa empatizez maxim cu Mincinosii si sa ma simt din nou adolescent. Probabil as fi actionat si eu intr-un mod asemanator Mincinosilor …

Acum este treaba voastra sa va prindeti cat adevar si cata minciuna este in paragraful de mai sus 😀

Romanul Mincinosii a aparut la Editura TREI si poate fi comandat si de pe Libris, Elefant, Carturesti, CEL.RO, Humanitas, Diverta si eMag.