Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Minimalismul este cel mai dusman al cartilor fizice!

Nu intru in discutia legata de minimalism, ce este el si cum se manifesta. Minimalismul, in forma prescurtata, ca rezumat, suna fix asa: less is more. Nu intru in detalii, le gasiti pe Wikipedia. Nu despre minimalismul din literatura, din teatru, din sculptura sau din arta vreau sa vorbesc, ci despre locuintele amenajate minimalist.

Asadar, unor tineri le-a intrat in cap ca atunci cand se vor muta la casa lor sa nu aiba mai nimic prin casa. Nimic nu a scapat de mania minimalismului: unii au daramat peretele dintre bucatarie si living, facand asa numita bucatarie open space. Altii au vrut sa includa in acest mare livingo-bucatarie si holul, dar si balconul. Totul din nevoia, aproape mania, de a avea spatiu.

In aceste incaperi, oricum s-ar numi ele, nu trebuiau sa se afle prea multe.

Pana acum cativa ani, moda era sa te lauzi ca n-ai televizor in casa. Unii nu aveau pe bune si se bateau cu pumnul in piept ca asa e cool. Bagau 2-3 stereotipuri despre Antena 3, manipulare si PSD si gata. De ceva timp, sa zicem de vreun an, tv-ul a fost redescoperit, nu ca televiziuni clasice, in continuare naspa, ci ca aparat. Oamenii au nevoie sa se uite pe Netflix pe televizoare mari.

Dar ca idee, renuntarea la televizor a fost nu doar o fita de moment, ci a venit si din aceasta manie de a avea spatiu cat mai mare. Ai laptop, ai telefon, ai tableta, ce-ti mai trebuie televizor?

Bucatariile au ajuns si ele sa fie mutilate. Ma uitam zilele acestea, in timpul maniei cu #StamAcasa, la cat de mult se strofocau unele individe sa gateasca. Sa ne intelegem, existau persoane care nu doar ca nu gatisera niciodata, dar nici nu aveau IN CE s-o faca. E drept, tolerant fiind la multe, mi-am pastrat prin lista niscaiva specimene, ba anti-vaxxeri, ba conspirationisti, ba propagandisti politici, insa m-am apucat sa mai sterg din ei pe baza de inteligenta. Unii erau pur si simplu prea prosti sa mai existe in lista mea de prieteni.

Revenind la minimalism, trebuie sa va zic care parte a unei case a fost cea mai afectata: biblioteca. Nu doar ca nu mai exista o camera distincta cu acest nume, ca-n fostele case boieresti, dar acest obiect de mobilier a ajuns strict de decor. In el mai pui 1-2-3 carti fundamentale, care or fi ele, eventual niste board-game-uri. In rest, biblioteca trebuie doar sa fie acolo, micuta si aproape goala, avand unicul scop de a se asorta cu restul mobilierului (canapea, scaune, masa si ce-o mai fi pe acolo).

Daca nu mai exista biblioteci, nu mai exista nici … carti fizice. Drept urmare, sa nu vi se para deloc absurd ca sunt atat de populare ebook readerele. De aici rezultand efecte interesante: literatura proasta se vinde mai bine, dar si aparitia bibliotecii hipsteresti Bookster. Nu zic mituri, zic realitati.

E drept, unii oameni vorbesc si de lenea noii generatii de a face curat: e mai usor sa faci curat intr-o casa goala, adica intr-una gandita minimalist. Minimalismul e mai usor de intretinut, fiind o scuza excelenta pentru lene. Decat sa iei fiecare carte-n parte si s-o stergi de praf, mai bine le ai pe toate intr-un singur device. Te lauzi ca asa e mai cool, nu admiti ca esti lenes.

1 Comment

  1. free.angel

    Ai absolută dreptate în tot ce ai spus!
    Ai un stil frumos de a scrie, nu m-a plictisit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑