Minus optsprezece grade este al treilea roman din Seria Fabian Risk, scrisa de autorul nordic Stefan Ahnhem.

Ca de obicei cand vorbesc despre o a treia carte a seriei, trebuie sa fac o comparatie. Minus optsprezece grade este de departe cel mai slab roman al seriei.

Victima fara chip, romanul de debut, a fost genial. Mi-a inghetat efectiv inima, aveam o tona de intrebari in cap. Era ceva altfel, total diferit.

Volumul 2, Al noualea mormant, a fost un prequel, actiunea petrecandu-se, de fapt, inainte. Marele avantaj al unui prequel este ca poate fi citit chiar si inaintea primului volum. Dar chiar si asa, se simtea o scadere a ritmului, a intensitatii. Si o tendinta clara catre ramificatii mai complexe ale actiunii generale. Bonus: ceva intriga politica, numa’ buna sa ne aminteasca de Stig Larsson.

Acest al treilea volum, Minus optsprezece grade, este si mai slab. Si mai multe personaje, fire narative paralele, familia lui Fabian Risk implicata, dar per total mult mai slab. Mult mai putin intens.

Avem 2 planuri paralele, 2 tipuri de infractiuni, vedeti exact cum se intretaie ele. Primul, care incepe extrem de dubios, cu o urmarire ca-n filme terminata cu o masina care plonjeaza in apa. La volan este gasita o persoana complet inghetata. Ulterior se constata ca ea murise, de fapt, de cateva luni. Cum ajunsese ea inghetata si de ce ramane sa descoperiti.

Fara sa va fac spoilere, va spun doar ca faptasul era o persoana care nu se multumea doar cu uciderea victimelor, ci le si fura identitatea. Identitatea, averea, tot.

Celalalt tip de infractiuni: tineri din intreaga lume se distreaza lovind la intamplare oameni pe strada. Ei au fetele acoperite (Happy Faces, fata lor e acoperita de o fata zambitoare) si de obicei actioneaza in grup. Neaparat, cineva filmeaza si incarca online filmul. Si pe youtube, foarte putine, insa mai mult pe Darknet.

Ce legatura este intre cele 2, cum se termina toate si cum anume sunt implicati ceilalti membri ai familiei Risk ramane sa descoperiti singuri.

Eu vreau sa pun 3 probleme, probleme care, la propriu, mi-au dat de gandit.

Furtul de identitate si cum il putem preveni

Atentie: nu ma refer doar la cum ne protejam pe noi, sa nu ne fure cineva identitatea. Din punctul meu de vedere, nu am atat de multi bani incat sa vrea cineva sa fie Emil Calinescu. Sau nu inca.

Insa ma gandesc ca as putea interactiona cu cineva a carui identitate a fost furata. Oare ce as face? Oare mi-as pune problema ca nu seamana cu cel pe care l-am vazut cu cateva zile/saptamani inainte? Oare as alerta vreo autoritate in domeniu? Oare as actiona in vreun fel?

Cum reactionezi atunci cand cineva este agresat pe strada?

Problema s-a pus vizavi de agresiunile asupra femeilor, indiferent ca vorbim de o hartuire strict verbala ori de o agresiune fizica grava. Oamenii trec nu doar indiferenti, ci grabesc pasul, refuza sa fie implicati.

Pun problema, insa, la modul general. Caci nu doar femeile pot fi agresate. Pot fi agresati si barbatii. Pur si simplu cineva se apuca sa loveasca trecatori la intamplare. Ori altcineva se duce sa bata un om al strazii. Un om fara prieteni, singur, caruia nimeni nu-i poate lua apararea.

Tu cum reactionezi cand vezi asa ceva? Ignori, fugi de teama sa nu te implice cineva si pe tine ori te revolti si incerci sa impiedici?

Cum reactionezi cand familia ta e pusa in pericol?

In cazul politistilor este foarte dificil. Uneori ai de facut alegeri morale complicate. Vedeti exact ce decizie va trebui sa ia Fabian Risk si ganditi-va daca voi ati fi actionat sau nu la fel. Eu, fara sa am copil, ii dau dreptate. Consider ca a actionat corect si ca nu ar putea fi condamnat.

Trecand peste cele 3 aspecte, cele 3 probleme discutate, vreau sa va mai spun pe scurt 2 chestii legate de seria in sine.

Intai si intai, Fabian Risk este un personaj slab, sters, pare a nu fi cu adevarat bun nici de tata, nici de sot, nici de politist, insa are de fiecare data noroc. El pare a confirma de fiecare data proverbul Berzei chioare ii face Dumnezeu cuib.

Nu poate spune nimeni ca-l uraste pe Fabian, asa cum nimeni nu poate spune ca-l iubeste. Iubesti sau urasti personaje puternice, nu personaje foarte slabe.

Totodata, vreau sa subliniez faptul ca deseori facem greseala sa luam din start toata seria. In cazul seriei Fabian Risk, trebuie sa le luati pe rand. Prima o sa va placa la nebunie, pe a doua o sa o apreciati, iar de a treia veti fi dezamagiti.

Unii s-au oprit dupa a doua, observand (in mod corect) trendul. Eu, dintr-un masochism neinteles, am continuat. Lucru pe care nu-l recomand si altora.

Per total, Minus optsprezece carte este o carte doar decenta. Fata de celelalte, mult prea slaba. Ca atare, decenta. Aproape mediocra. Te sperie modalitatile prin care sunt ucisi si chinuiti oamenii, insa suspansul este foarte scazut. Comparativ cu celelalte 2, e aproape zero.

Minus optsprezece grade a aparut la Editura Litera, in colectia BuzzBooks, si a fost comandata de pe Cartepedia.