Misterul ceasului din perete poate fi caracterizat/a foarte pe scurt in felul urmator: cartea a aparut in 1973, insa in limba romana a aparut abia in 2018, atunci cand a fost ecranizata. De atunci sta in biblioteca mea si isi asteapta randul.

Totusi, ar fi prea sec sa o caracterizez doar prin asta, caci Misterul ceasului din perete este prima carte a seriei. Din pacate, este singura carte a autorului american John Bellairs tradusa in romaneste.

Daca veti cauta diverse articole despre aceasta carte, veti afla ca ea a fost refacuta, rescrisa, drept carte pentru copii. Varianta initiala era un thriller/horror pentru adulti. Deci daca vi se pare prea puerila sa stiti ca din cauza aceasta este asa. Mi-as dori sa citesc varianta originala, probabil era mult mai dura, insa nu cred ca s-a mai pastrat. Oricum, strict ca poveste pentru copii, ca roman scary pentru cei mici, Misterul ceasului din perete este o carte foarte buna. Solida. Coerenta. Cu personaje bine construite. Cu sens.

Trebuia sa zic din start, insa o fac acum: nu mai tineam minte mare lucru din film. Stiam doar ca ceasul aduce sfarsitul lumii si ca trebuia cumva distrus. Atat tineam minte. Cine erau protagonistii, cum a ajuns copilul in acea casa, ce era cu unchiul, toate astea le uitasem. Nu vi le spun, le veti descoperi singuri.

Cert este ca atmosfera aceea gotica, acea casa unde se auzea tot timpul un ceas care bate, totul mi se pare de vis. Unii ar zice de cosmar, ca deh, si cosmarul e tot un vis.

Vorbesc serios: citeam cateva pagini, inchideam ochii si auzeam cumva un ceas care bate. Ceva obsedant, ceva de care nu poti sa scapi.

Misterul ceasului din pereteĀ poate fi vazut/a si ca roman introductiv, vrea doar sa-ti prezinte niste personaje. Ca roman de sine statator poate parea sec, incomplet, lipsit de sare si piper. Personajele negative sunt slabe, deloc infricosatoare. Practic, singura parte “scary”, horror, este atmosfera. Dar este mai infricosatoare atunci cand inamicul este necunoscut. Cand il aflam, cand stim cu cine urmeaza sa se infrunte protagonistii, deja nu mai era nimic horror. Dusmanul cel mai infricosator este necunoscutul.

Misterul ceasului din pereteĀ este un roman foarte vizual. Usor de ecranizat, as fi spus asta cu ochii inchisi, chiar daca nu as fi stiut ca a fost deja ecranizat. De fapt, stau si ma intreb de ce a durat atat: calculati singuri cati ani au trecut din 1973 pana in 2018. Ce-or fi pazit producatorii si regizorii americani atatia ani?

Ca sa incerc sa raspund la intrebarile oarecum retorice de mai sus, as fi vrut sa intreb de ce a fost tradusa doar aceasta carte. De ce nu si celelalte? Insa observ ca desi au trecut DOAR 5 ani de la aparitie, ea nu se mai gaseste nicaieri. Nu, asta nu inseamna ca a fost foarte solicitata, foarte vanduta, ci dimpotriva: nu a mai cerut nimeni o a doua ori a treia editie.

In multe cazuri, aparea o editie noua cu afisul filmului pe coperta. Aici n-a fost cazul, caci filmul a fost MOTIVUL traducerii. Se pare ca n-a prins. Desi cu un marketing bun, corect, seria ar fi avut potential. Este, totusi, una destul de cunoscuta.

Asa ca va recomand “in gol” romanul Misterul ceasului din perete de John Bellairs. Este o carte decenta, celor mici sigur le va placea mult, cei mari nu vor fi nici ei dezamagiti. Insa nu ma intrebati de unde s-o luati, ca n-am un raspuns la intrebarea voastra. Din anticariate, logic, desi nici acolo nu am gasit-o in cautarile mele online. Poate voi aveti mai mult noroc. Depinde cum bate ceasul. Zic.