Misterul din padure este a treia carte a seriei Six Stories (Sase povesti), insa este abia prima tradusa in limba romana. Din fericire, pare a nu avea legatura cu precedentele, par a fi povesti independente. Nu pot fi 100% sigur, caci nu le-am citit pe celelalte, insa nu pare a avea nimic lipsa. Niciun dubiu.
Pana sa va vorbesc despre cazul in sine, trebuie sa ma refer foarte mult la context: personajul principal este Scott King, realizatorul unui podcast de succes: Sase povesti. Acest podcast vorbea despre cazurile de crime ori disparitii nerezolvate. Ideea acestui podcast este ca-ti prezenta cazul din 6 perspective distincte. Deseori cazul nu era rezolvat, insa perspectivele erau mai mult decat interesante.
Vreau sa zabovesc mai mult asupra acestei parti, caci mi se pare esentiala. Motivele sunt 3.
Primul motiv este legat de ideea de podcast. Pe scurt de tot, acum vreo 7-8 ani, cand vedeam povesti cu reviste ori ziare tiparite, simteam ca ma intorc in timp. Inclusiv celebra serie Millennium mi se parea “din secolul trecut”. E drept, radiourile nu au disparut, ele inca exista, multe dintre ele ca parte a unor mari trusturi media, deci nu ar fi fost chiar deplasat ca emisiunea aceasta sa fie la un radio clasic.
Si, totusi, este PODCAST, ceea ce inseamna ca scriitorul a vrut din start sa se pozitioneze in acest secol. In zilele noastre. A vrut sa atraga tinerii, a vrut sa arate ca literatura nu este ceva antic, despre trecut. O poveste poate fi despre ceva din prezent, poate fi foarte actuala, foarte “fresh”. O alegere excelenta din punctul meu de vedere.
Un al doilea motiv este legat de aceasta idee, cu 6 perspective. Oare cati oameni o mai aplica? Nu 3 surse, cum se cer in codurile deontologice de jurnalism, ci 6 surse. Uneori nici nu e nevoie sa dai verdicte, insa acele 6 perspective, 6 persoane diferite ca au participat, direct ori indirect, la acel eveniment, contureaza o imagine completa. Excelenta ideea, excelenta punerea ei in practica.
Al treilea motiv este unul personal: mi-as dori sa existe astfel de podcasturi si la noi. Ori, daca exista, ele nu sunt atat de populare. Nu ma gandesc la un podcast tip “Dan Diaconescu Direct”, ci la unul serios, care chiar sa ofere 6 perspective asupra unei disparitii. Apoi sa se treaca la alt subiect, alta disparitie.
Nu vreau sa spun foarte multe despre cazul in sine, despre Misterul din padure. Orice as spune, fie si doar insinuand, strecurand un indiciu, s-ar putea dovedi spoiler.
Spun doar ca se discuta despre un caz vechi de 30 de ani, un copil disparut intr-o padure dubioasa de la granita dintre Anglia si Tara Galilor. Lasand la o parte faptul ca era la granita, imaginati-va o disparitie in Padurea Hoia Baciu de langa Cluj. Copilul disparut atunci a fost declarat ulterior mort nu pentru ca s-ar fi gasit cadavrul, ci pentru ca trecuse prea mult timp. Insa cazul era departe de a se fi rezolvat.
Va las pe voi sa descoperiti daca acest caz are sau nu rezolvare. Va las tot pe voi sa descoperiti daca asemanarea de nume, Scott King este un fel de Stephen King?, este sau nu o pura coincidenta. Ma rog, numele King poate functiona pentru unii drept spoiler, pentru mine asa a fost. Sper sa nu ma injurati pentru aceste cuvinte, dar mie mi s-a parut o asociere evidenta.
Nu pot sa inchei fara sa va spun un pic atmosfera: avem din nou o actiune care ni se povesteste de intermediari, nu una care se petrece in prezent. Este o poveste in poveste unde trebuie sa fim atenti nu doar la ce ni se poveste, ci si la … povestitor. Trebuie sa avem intotdeauna in vedere faptul ca povestitorul ar putea sa nu spuna adevarul.
Per total, Misterul din padure mi-a placut mai mult decat ma asteptam, mai mult decat pronosticasem. Este foarte alerta (in ciuda premisei), foarte subtire, foarte usoara din punct de vedere fizic, dar extrem de “catchy”, este efectiv cartea pe care n-o lasi din mana, pe care chiar vrei s-o termini cat mai repede. In cazul meu, pentru a vedea daca intuitia ta initiala a fost sau nu corecta.
Misterul din padure a aparut in limba romana la Editura RAO, insa poate fi achizitionata si de pe CEL.ro, Libris, Carturesti, Librarie.net, CLB, Boozone, Cartepedia, Libraria Delfin, Bookcity ori eMAG.
Leave a Reply