Modus 7 este a doua carte a seriei Emma Moss (serie care debuteaza cu Protocol 9) si a 14-a (daca am calculat bine) carte scrisa de Monica Ramirez pe care am avut placerea s-o citesc. Fara sa critic in vreun fel celelalte carti, aceasta mi s-a parut cea mai intensa dintre ele, cea mai apropiata de gusturile mele.
Modus 7 nu este o carte de spionaj, specialitatea casei la Monica Ramirez, ci este un thriller autentic, unde un criminal in serie baga spaima in cetateni, omorand la intamplare oameni. Emma Moss trebuie sa intre din nou in mintea lui, caci pentru a-l prinde trebuie mai intai sa-l inteleaga. Este un thriller AMERICAN autentic, cu FBI, cu politia locala, cu relatia cu presa, cu ceva idile in randul anchetatorilor si cu un criminal in serie care se crede invincibil si care se joaca de-a soarecele si pisica cu anchetatorii.
Ah, era sa uit: avem si celebrul sindrom post-traumatic. Acum, cand in lume se afla in desfasurare 2 razboaie la care toata planeta se uita ingrozita, ar trebui sa vorbim mai mult despre acest PTSD.
Pe scurt de tot, partea care ne intereseaza vizavi de acest roman este urmatoarea: desi pe teritoriul SUA nu a avut loc niciun razboi, efectele razboaielor pe care SUA le-a purtat in alte parti ale globului (Coreea, Vietnam, Irak, Afganistan) se vad si pe teritoriul SUA. Cetatenii americani nu sunt omorati de dusmani, ci sunt omorati de oamenii pe care candva ii trimisesera sa lupte pentru propria tara.
Desi pare ciudat, cinic, sa spun, insa mi-a placut modul in care criminalul in serie imprastie teroare. Nu imi place in sensul ca ador sa citesc cum mor oamenii, ci imi place, literar vorbind, modul in care este construit acest roman. Da, eu caut senzatii tari in lecturile mele, caut sa ma sperie, sa mi se ridice parul pe maini, sa mi se faca #pieleadegaina. Atunci cand gasesc toate astea, sunt deopotriva oripilat si incantat. Incantat ca am gasit ce cautam, dar oripilat de ceea ce am gasit.
Emma Moss este un personaj excelent construit. Un profiler criminalist tipic american, ceva ce nu prea intalnim nicaieri in lume. Un personaj plin de demoni, un personaj dificil, cu care nu ai putea sa te cuplezi, de care nu-ti doresti sa te indragostesti, insa un anchetator excelent, o minte brici si un om de echipa foarte bun. Sufera pentru fiecare pierdere, chiar daca pe unii colegi abia-i cunoscuse.
La fel de bine construit este celalalt personaj. Omul rau. Din pacate, nedorind sa fac spoilere, aici nu voi intra in detalii. Va spun doar ca e un criminal in serie fabulos construit, ceea ce inseamna ca pe unii ii va soca de-a dreptul. Ii va face sa nu mai doarma noaptea.
Singurul punct partial negativ este modul in care Emma Moss vede viitorul. Intuitia ei mult prea buna. Erau 2 anchete distincte, un lunetist si nu un criminal care lasa cate 2 cadavre, de fiecare data 2 prostituate, anchete pe care ea hotaraste sa le gandeasca unitar. Pur si simplu isi da seama, SIMTE, faptul ca este acelasi faptas. Cum face asta nu as putea explica. Ceea ce ar trebui sa faca acest roman fie mai bun, mai puternic si mai inteligent construit, fie mai putin realist. Inca nu-s decis ce varianta sa aleg.
Per total, Modus 7 este un roman excelent, dintre cele citite pana acum de Monica Ramirez este clar cel mai intens. Totodata, ma bucur ca aceasta serie, Emma Moss, a fost gandita nu unitar, precum seria Alina Marinescu, ci a fost gandita cu povesti distincte, care pot fi citite independent una de alta. Astfel, Modus 7 este un roman cu inceput si final care poate fi inteles fara sa fi citit precedentul roman.
Modus 7 a aparut la Editura UP, loc de unde va sfatuiesc si pe voi sa o achizitionati.
Leave a Reply