Mor este al doilea volum al seriei care-i are ca protagonisti pe Emily Roy si Alexis Castells. Desi scriitoarea este de origine franceza, cartea poate fi lesne considerata ca facand parte din asa numita literatura thriller nordica. Este cat se poate de nordica, cu ceva elemente britanice si un pic de condimente frantuzesti.

Probabil ati auzit cu totii de Jack Spintecatorul. Este un criminal in serie despre care au aparut zeci, daca nu chiar sute de legende. Unele dintre ele il considera canibal.

Despre canibalism este vorba in aceasta carte, un canibalism mostenire de familie, inca neclar daca mostenirea este de natura culturala, invatare sociala, sau de natura genetica. Ori ambele.

Problema cu acest Jack Spintecatorul este ca a fost copiat de multi criminali in serie, britanici si nu numai. Multi au incercat sa-l copieze, sa se inspire din crimele sale, marea problema a acestora fiind avansul tehnologic. Un criminal in serie este mai usor de prins in secolul 21 decat era in secolul 19.

Fara sa va spun ceva specific legat de carte, pe bune ca ORICE v-as zice ar fi spoiler, asa ca prefer sa tac, vreau sa va povestesc ceva personal. Am inceput sa citesc aceasta carte la cateva zile dupa ce am vazut spectacolul de teatru Devoreaza-ma. Acolo este vorba despre o individa acuzata de crima si canibalism. Personajul a fost interpretat excelent de Patricia Ionescu, aceasta fiind atat de convingatoare incat mie mi-a ramas in minte.

Ganditi-va ca eu o aveam in cap pe actrita, inchideam ochii si ma gandeam unde s-ar potrivi in poveste. Chiar ma gandeam ca ar putea aparea ea ori personajul ei cat de curand.

Asa cum va ziceam in articolul despre spectacolul de teatru de care va vorbeam mai sus, eu incerc sa inteleg niste oameni pe care ulterior ii dispretuiesc. Daca oamenii inculti, needucati si nemobilizati la mansarda urasc ceea ce nu stiu, urasc homosexualii, ungurii ori imigrantii, unul ca mine uraste doar in cunostinta de cauza. In cazul canibalilor, cu cat aflu mai multe despre ei, cu cat ii inteleg mai bine, cu atat ii dispretuiesc mai mult.

Cumva, desi am vazut atatea filme cu canibali, spectacolul de teatru si cartea MOR m-au impresionat mult mai mult. Fie pentru ca am ajuns sa-i inteleg mai mult, fie pentru ca cele 2 au fost apropiate in timp, fie pentru ca poate am devenit mai empatic decat eram… Fie toate 3 la un loc.

Revenit la povestea romanului MOR, va spun de la inceput: finalul e FABULOS si cu siguranta NU il veti putea anticipa. Sau, ma rog, daca o faceti sunteti cu adevarat buni. Eu, unul, nu am fost capabil de asemenea performanta. 

Si, ca sfat: e bine sa cititi predecesoarea lui MOR, Block 46, insa nu e chiar musai. Veti intelege 80-90% din actiunea cartii, singurele necunoscute vor fi legate de cele 2 personaje principale.

MOR a aparut la Editura Tritonic si poate fi comandat/a SI de pe LibrisCarturesti  si eMAG.

ps: Johana Gustawsson, autoarea romanelor Bloc 46 si MOR, a vizitat tara noastra in 2019 (cu ocazia lansarii primei carti). Scriitoarea are o poveste de viata interesanta, merita urmarita nu doar datorita talentului sau literar evident, ci si datorita povestii de familie.