Motivul X este al patrulea volum al seriei Fabian Risk, fiind, dati-mi voie sa spun din start, cel mai complex al seriei. Si tot ca lucru pe care vreau sa-l precizez din capul locului, romanul nu are final, deci spre deosebire de precedentele 3, nu poate fi inteles distinct, scos din context, din intreaga serie. Si tot ca fapt divers, avem mai multi faptasi, mai multe fapte reprobabile, mai multe fire narative pe care trebuie sa le urmarim. Trebuie, deci, sa fim atenti si sa avem o memorie buna.

Nu va povestesc deloc actiunea, va spun doar cele 3 probleme pe care le veti regasi in carte, cele 3 tematici pe care imi permit sa le aprofundez pe scurt in acest articol.

Prima problema este cea legata de pedofili. Fiind vorba despre o tara de stanga, unde corectitudinea politica este sfanta, pedofilii nu sunt deloc niste monstri, ci sunt niste oameni bolnavi care ar trebui sa ne provoace mila, compasiune, despre care ar trebui sa credem ca trebuie ajutati. Din pacate, nu impartasesc astfel de sentimente nobile, preferand sa ma opresc aici, fara sa continui sa-mi dezvalui sentimentele pe care le am fata de ei.

Ajung, deci, la a doua problema, si anume nazismul, neonazismul, daca este sa fiu mai precis. Tineti cont ca Suedia este o tara de stanga, insa nu una comunista (despre asta am mai zis), drept urmare nazismul este vazut de multi drept o opozitie legitima la adresa guvernului de stanga. In Suedia sunt sanse mici sa gasesti comunisti, in fond de ce ai avea nevoie de o extrema stanga cand tara este oricum de stanga, insa o extrema dreapta este inevitabila. Despre demarcatia fina dintre partid politic legitim si organizatie neonazista violenta puteti citi in aceasta carte. In plus, tot in Motivul X veti gasi o chestie extrem de interesanta vizavi de simpatiile politice: la un moment dat o politista (nu va zic care) constata ca sotul este pe listele de membri ai partidului neonazist suedez. Voi cum ati reactiona daca ati afla ca partenerul de viata este membru … (si aici puneti voi numele partidului pe care-l dispretuiti)? As zice Noua Dreapta, dar in cazul multora mai grav ar fi sa fie membru PSD ori USRplus. Incurcate-s caile politicii, atat ale celei suedeze, cat mai ales ale celei romanesti.

A treia chestiune pe care vreau s-o discut este cea mai dubioasa dintre ele. Spun doar asa: unul dintre criminali, dintre faptasi, actiona dupa cum ii dicta … zarul. Nu va zic exact ce zaruri avea, cu cate zaruri arunca si ce insemna fiecare cifra, asta ramane sa descoperiti singuri. Va intreb, insa, cum vi se ideea in sine? Incercati sa ignorati partea tragica, macabra, a povestii. Imaginati-va ca un om ia cele mai importante decizii ale vietii pe baza zarului, fara ca aceste decizii sa fie legate de crime ori alte fapte penale, ca-n cazul personajului in cauza. Pur si simplu, sa spunem ca un fotbalist are 2 oferte, de la echipele X si Y, si el alege echipa cu care sa semneze aruncand cu zarul. Ori ca un magnat vrea sa faca o achizitie, urmand a alege intre 3 companii, alegerea facand-o tot pe baza zarului. Cum vi se pare? Cat de gresit este?

Sau, reformuland, daca omul care se lasa condus de zar nu este criminal ci este fotbalist, magnat, avocat ori, habar n-am, actor, mai este el defect? Cineva care a citit aceasta carte imi spunea ca doar un criminal, un dereglat, s-ar putea increde orbeste in zar. Eu inca nu sunt convins de acest lucru. Inca am dubii, fara, insa, a putea sustine argumente impotriva acestui lucru.

Motivul X, al patrulea volum care-l are in prim plan pe Fabian Risk, este per total un roman excelent, foarte complex, ce trebuie citit musai dupa celelalte 3. Nu are un final cert, deznodamantul urmand a-l afla in urmatorul ori urmatoarele volume. Stefan Ahnhem pare, insa, mai matur, mai stapan pe cuvinte, din aceasta carte nu mai razbate entuziasm tineresc, entuziasm evident in special la primul volum al seriei (Victima fara chip).

Motivul X este un must-read pentru fanii thrillerelor nordice, in special pentru fanii Suediei. Caci dati-mi voie sa va marturisesc ceva ce am mai zis in multe randuri: pentru mine lectura unor romane suedeze este o evadare in … normalitate. Oricat de dubiosi si de bolnavi ar fi criminalii in serie din aceste carti, eu pot evada din nebunia prezenta in tara noastra si sa ma teleportez, macar cu gandul, in frumoasa si (inca) normala Suedie. Despre setea mea de normalitate v-am mai vorbit in articolul despre cartea Printesa Gheturilor (scris pe data de 24 iulie), insa ea a revenit in actualitate avand in vedere reinchiderea capitalei (de data asta, fara a fi nevoie a fi decretata starea de urgenta; artificii legislative menite sa mascheze masacrarea democratiei pot fi gasite oricand). 

Motivul X a aparut la Editura Litera si poate fi comandat/a de pe Elefant, Libris, Carturesti, Cartepedia, Librariile Humanitas, Diverta si eMag.