Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Nasul – Mario Puzo

Seria de filme Godfather (Nasul) mi se pare una dintre cele mai bune serii de filme facute vreodata. Se poate argumenta mult pe seama celui mai bun film facut vreodata, sunt multe filme bune, enorm de multe, insa ca serie Nasul mi se pare cea mai buna si mai completa. Sunt filme exceptionale stricate de continuari, de sequel-uri, de prequel-uri si cine stie ce spin-off-uri. Seria Godfather, insa, este una dintre putinele unde toate filmele sunt de acelasi nivel, desi unii considera ca Nasul 2 este, de fapt, filmul cel mai bun al seriei.

Acum, trebuie sa fac o distinctie clara: cartea Godfather a aparut in diverse editii in Romania. Cea mai recenta, sparta in 2 volume, a aparut la Editura Orizonturi. Cele 2 volume au fost, de fapt, o singura carte, aparuta prima oara in 1969 in America. Celelalte 2 continuari, Nasul 2 si Nasul 3, ultimul film aparand in 1990, nu au un corespondent literar.

Totusi, cartea/cartile Nasul au un sequel literar, numit Sicilianul. SI aceasta carte a fost ecranizata, si aceasta a aparut, recent, la aceeasi editura, Orizonturi, fiind si ea sparta in 2 volume.

https://www.youtube.com/watch?v=fmX2VzsB25s

Filmele le-am vazut de multe ori (cred ca 3 sau 4 ori). Vocea aceea grava al lui Marlon Brando mi-a ramas in minte, este ceva ce nu poti uita, drept urmare orice replica spusa de Vito Corleone, Nasul cel batran, imi rasuna-n minte cu vocea marelui actor. Asteptam cu nerabdare sa citesc scenele mele preferate, oferta care nu poate fi refuzata, capul de cal gasit de marele producator de filme ori mesajul sicilian ca o persoana doarme alaturi de pesti.

Da, mi-au lipsit actorii care au dat viata personajelor, mi-a lipsit coloana sonora a filmului, mi-a lipsit atmosfera acelor vremuri. Am vazut intai filmul, si nu o singura data, asa ca invariabil imaginatia mea era limitata la ceea ce-mi aratase filmul. Nu mi l-am putut imagina pe Don Vito Corleone, un personaj fabulos construit, ci a trebuit doar sa inchid ochii si sa-l vad pe Marlon Brando. Un actor exceptional, nu zic nu, nimeni nu cred ca l-ar fi interpretat la fel de bine, dar cumva mi-a curmat din imaginatie. Poate mi l-as fi inchipuit altfel.

Stilul in care este scrisa, respectiv tradusa cartea este unul accesibil. Este scrisa la persoana a treia, deci nu este perspectiva unilaterala a unui singur personaj. Un narator omniscient, un mic Dumnezeu care-i veghea pe acesti mici Dumnezei, ne povesteste toate aceste intamplari. Legat de stil, stiu ca una dintre acuzele la adresa lui Mario Puzo este ca tradusese limbajul Mafiei pentru americani. Ma rog, unii vedeau asta ca pe un merit: un limbaj accesibil, o perspectiva oarecum distanta, redata atat de expresiv pe marile ecrane de catre regizorul Francisc Ford Coppola (si el, ca si autorul, un american cu origini italienesti).

Verdictul e clar: mi-a placut la nebunie Nasul – Mario Puzo. O recomand iubitorilor genului acesta de carti. Si, desi nu pare la prima vedere, aveti si ce invata din ea/ele. Caci ea, Mafia, n-a aparut asa din senin, ci are cauze mult mai adanci, pe care multi evita sa le mentioneze. Vorbim, deci, de Mafia cu bune si cu rele, cu propriile legi, propriile reglementari, cu oameni care apeleaza de bunavoie la Nas, indatorandu-se peste masura acestuia. Ramane sa stabileasca fiecare-n parte, conform propriilor grile de valori, cat de morali erau acesti oameni. Eu, unul, prefer sa nu ma pronunt.

Luata de aici

Acum, stiu ca spusesem ca nu voi recenza carti clasice. Doar ca nu stiu cat de clasice sunt aceste carti si, in plus, mi-am propus sa ia la rand, daca le voi gasi, intreaga poveste. Urmeaza, cum va ziceam, Sicilianul. Apoi voi lectura si Omerta si voi incerca inclusiv sequel-urile neoficiale scrise de Winegarder (Intoarcerea Nasului si Razbunarea Nasului, ambele aparute la Editura Rao). Daca aveti si alte sugestii pe aceasta tema, carti despre Mafie, sunt dispus sa aud. Cum ar zice Don Corleone, astept sa-mi faceti oferte pe care sa nu le pot refuza 🙂 (valabil si pentru filmele de acest gen)

Nasul – Mario Puzo se gaseste momentan de vanzare doar la comanda de pe site-ul editurii Orizonturi.

 

 

3 Comments

  1. Silviu

    Încearcă Să citesti dacă e de găsit pe undeva Chicago sub teroare. Cartea spune povestea celui mai renumit napoletan care a condus Chicago anume Al Capone.

    • Emil Calinescu

      Stii cumva la ce editura a aparut varianta in limba romana?

      • Silviu

        Din pacate nu. E pe okazii la 10 lei. Eu am citit cartea acum 7 ani cred de la biblioteca imediat după nasul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑