Negru de corb este prima parte a seriei Shetland, o serie britanica extrem de apreciata, care pe mine m-a dus cu gandul la romanele politiste nordice.
Negru de corb incepe intr-o noapte friguroasa de Revelion, cand toata lumea petrecea si se simtea bine, mai putin batranul Magnus Tait, care-si impartea singuratatea doar cu un corb. Desi casa lui era vesnic primitoare, nu-i calca nimeni pragul. In aceasta noapte speciala, doua tinere hotarasc sa faca o exceptie si ajung in casa lui. Acestea reusesc sa-l traga de limba, el povestindu-le intamplari din urma cu multi ani.
Dupa cateva zile, cadavrul uneia dintre fete este gasit de catre Fran Hunter. Jimmy Perez va trebui sa ancheteze crima, insa cu aceasta ocazie micuta comunitate isi aminteste si de un alt incident tragic, o disparitie care inca nu fusese rezolvata. Toti ochii erau atintiti asupra batranului Magnus, care parea implicat in ambele cazuri.
Atunci cand o alta fetita dispare, lucrurile par a scapa de sub control.
Desi Negru de corb este la baza un roman politist, avand in prim-plan o ancheta, autoarea reuseste sa ne arate si alte cateva lucruri in timpul anchetei. Ne arata, intai si intai, o comunitate mica, unde pe de-o parte strainii erau prost-vazuti, iar pe de alta parte cei care se intorceau acolo erau mai mult ratati ori imaturi. Ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun, va mai dezvalui ceva: in fruntea anchetei nu se afla doar Perez, ci si un alt politist, un outsider, venit din alta parte. Vedeti exact cat de relevant este acest aspect in ancheta.
Partea trista, din punctul meu de vedere, este ca Negru de corb nu m-a speriat si nu m-a tinut efectiv in priza. Lectura a mers greu, parca nu aveam motivatie. Nu zic ca era ceva in plus, ca este un roman prea amplu, lungit prea mult, ca nu despre asta este vorba. Practic, simteam deseori ca ancheta este in plan secund, ca ce se intampla in acea micuta localitate pare mai important. Ceea ce si era, insa eu eram setat ca citesc un thriller.
Altfel spus, ceea ce pentru unii s-ar putea dovedi un avantaj pentru altii ar putea fi marele minus al cartii. Si fix din acest motiv consider ca trebuie sa mai astept. Aceasta comunitate, atat de bine conturata, cu atatea personaje misto, ar putea sa fie protagonista intr-o poveste politista mult mai misto. Astept, deci, urmatoarele carti, pe aceasta considerand-o doar un inceput promitator.
Negru de corb merita citita de fanii infocati ai genului thriller, subgenul politist. Nu este atat de intensa pe cat mi-am dorit, insa nu dezamageste. E drept, cei care au copii ar putea s-o traiasca altfel, ar putea sa sufere mai mult, s-ar putea pune in pielea personajelor, in special a celor implicate direct.
Negru de corb a aparut la Editura Crime Scene Press, putand fi achzitionat/a de acolo si in cadrul pachetului complet Shetland. Poate fi, de asemenea, comandata si de pe Elefant, Cartepedia, Libris ori eMAG.
ps: Negru de corb scoate in evidenta acele pasari dubioase numite corbi. Oare cine ar creste la el acasa un corb si de ce? Serios, chiar as vrea sa citesc o recenzie, un eseu, despre aceasta carte scris exclusiv din perspectiva corbilor. Daca as fi fost capabil de o asemenea performanta, l-as fi scris eu.
0 Comments
3 Pingbacks