Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Nemesis (Calaul) – Harry Hole Vol 4 – Jo Nesbo

Nemesis, volumul al patrulea din seria Harry Hole, a aparut la Editura Trei. Aceeasi carte fusese tradusa acum ceva ani la RAO cu numele Calaul.  Fac din start aceasta precizare pentru ca toate lumea sa stie ca vorbesc despre aceeasi carte. Nu stiu exact cum sta treaba, cum poate trece o serie de la o editura la alta, dar oricum nu este acesta subiectul articolului. Eu doar semnalez o stare de fapt.

Nemesis este despre jafuri, despre crime, despre razbunari si despre … familie. Totul incepe cu un jaf care se termina prost, casiera de la banca fiind impuscata. Prima problema: cine va ancheta? Sectia omoruri, fiind vorba despre o crima, ori sectia jafuri? Atunci cand un jaf asemanator are loc tot in Oslo, lucrurile se complica. In plus, Anna, o fosta partenera de-a lui Harry Hole, este gasita moarta, decesul avand loc exact in seara in care detectivul o vizitase. Ce legatura au toate acestea si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Fara sa va dezvalui despre cine este exact vorba, va spun ca avem 2 perechi de frati implicati, direct sau indirect, in aceasta poveste. Nu sunt frati gemeni, insa este vorba de frati extrem de apropiati, frati care ulterior s-au certat rau de tot, fiecare din alte motive.

Totodata, este una dintre putinele carti straine unde se vorbeste in mod direct despre … tigani. Anna, fosta prietena (amanta? iubita?) a lui Harry era tiganca. Vedem cateva din obiceiurile lor, inclusiv legate de casatoria timpurie. Nu este singura tiganca implicata in poveste, insa de la ea pornesc aproape toate. Ma rog, nu chiar toate, in aceasta poveste nu exista un UNIC element declansator.

Citind aceste chestii legate de tigani, ma intreb cum ar suna un thriller romanesc unde anchetatorul sa fie tigan? Dragi scriitori romani, uitati ce pierdeti voi: ati putea scrie o poveste care sa fie de interes si pentru straini, fie ei europeni, americani ori chiar asiatici. In aceasta carte, Nemesis, cineva din familia Annei poposise SI prin Romania. Vedeti exact care-s legaturile acesteia cu tara noastra.

Legat de autor, Jo Nesbo incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult. Sper, totusi, ca Editura Trei sa-i traduca TOATE cartile sale, in ordine. Mi-ar placea sa citesc IN LIMBA ROMANA toata seria Harry Hole. Jo Nesbo, ca om, mi se pare o persoana fascinanta. Mi se pare ca trebuie descoperit nu doar prin prisma scrierilor sale.

Altfel, dintre cartile seriei, Nemesis pare cea mai complexa, cea mai solida. Rasturnarile de situatie, multe si dese in special pe final, au fost un deliciu pentru mine. Nemesis, ca de altfel si intreaga serie, sunt un must-read pentru fanii genului thriller.

Romanul Nemesis poate fi comandat nu doar de pe site-ul editurii, ci si de pe librariile online Cartepedia, Elefant, Libris, Carturesti, Libraria Delfin si eMAG.

ps: In Nemesis se vorbeste, intr-un mod ciudat, diferit, dubios, si despre razbunare. Cat este ea de utila, cat este ea de utilizata, cat este ea de probabila, cat este ea de regretata ulterior? Nu va zic mai multe, descoperiti singuri. Stiu, deja v-am zis vreo 5 chestii pe care le veti descoperi citind cartea 🙂

 

 

2 Comments

  1. Sebastian

    Dacă îmi amintesc bine, Rao a început cu acest titlu, apoi Fantoma trecutului, Mântuitorul, Steaua diavolului și Omul de zăpadă, după care au renunțat. Editura Trei a început bine, respectând ordinea. Da, Jo Nesbo e fascinant. Și nu devine șablonard, precum Lee Child, de exemplu. Care e alt exemplu de serie trecută de la o editură la alta. Humanitas a scos trei titluri apoi stop. Tot cei de la Trei l-au preluat. Dar la Child, știu de acum ce voi citi.

    • Emil Calinescu

      Astept Steaua Diavolului. As lua si Editia Rao, nu m-ar deranja, daca as gasi de unde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑