Viata e frumoasa, DAR merita citita!

O casa ca in povesti nu e niciodata ieftina. Pericolul povestilor.

O casa ca in povesti este visul multor oameni. Despre care povesti este vorba, ce presupune aceasta casa si care sunt riscurile acesteia? Despre toate acestea voi vorbi in noua provocare venita prin intermediul concursului Super-Blog 2019, de la sponsorul https://www.aia-proiect.ro/.

As zice ca trebuie sa le luam pe rand, incepand cu sfarsitul, cu riscurile povestilor. Pericolul acestora. Nu de alta, dar sunt pe un blog de carte. As putea incepe abrupt si sa va spun direct: scriitorii nu sunt nici ingineri, nici arhitecti. Ei stiu sa construiasca fraze misto, avand vagi legaturi cu constructia caselor. Drept urmare, casele pe care le intalniti in povesti sunt fie inspirate din case reale (daca nu chiar case reale, descrise uneori exagerat, poate gresit), fie case imposibile. Stiu, de asemenea sa deseneze din cuvinte case cu etaj pe care nu le-au vazut niciodata.

Ca sa va dau un exemplu pe care sa-l intelegeti, cu totii stiti povestea lui Rapunzel. Daca nu din povestile copilariei, macar din animatia Tangled, facuta de Disney acum vreo 9 ani. Credeti ca acel turn, in varful caruia sta printesa, este unul pe care-l puteti intalni in realitate? Credeti ca este un turn pe care il puteti construi in realitate?

Bine, intrebarea corecta este alta: de ce si-ar dori cineva sa locuiasca acolo? Dar, ma rog, presupunand ca chiar si-ar dori, am dubii ca s-ar putea construi efectiv. Ori, daca cineva si-ar asuma o astfel de responsabilitate, am dubii ca acea constructie ar fi durabila.

De ce va ziceam ca literatura este, de la un punct incolo, periculoasa? Pai fix din acest motiv: caci unii oameni nu fac distinctia intre fictiune si realitate si vor sa traiasca intr-o poveste imposibila.

E drept, uneori se poate, caci in Spania a fost construit un sat al strumfilor. Ca idee turistica este foarte bine, foarte util, dar oare ti-ai dori sa locuiesti intr-o mini-casa toata viata?

Ca sa inchei subiectul, o sa va dau un exemplu cumva absurd. Extrem. Cica in localitatea Strehaia un nene, un locuitor normal al acelei localitati (normal PENTRU acea localitate) a vrut o casa plina de turnulete. O casa gandita de el. Vreo 9 arhitecti au refuzat sa proiecteze o asemenea casa, spunand ca nu este durabila. S-a gasit totusi un arhitect care contra unei sume de bani, a semnat un astfel de proiect. A avertizat asupra riscurilor, dar a semnat, obligand proprietarii sa semenze si un act aditional conform caruia nu-si asuma eventualele pagube (nu stiu cat de valabil in justitie). Urmarea este evidenta: casa s-a daramat la scurt timp. Este cea mai buna lectie pe care o pot invata atotstiutorii, cei care considera ca arhitectul este un nene care doar semneaza ce vrea proprietarul.

Acum, sa lasam deoparte povestile si sa ne gandim la oameni. Cine sunt cei care-si construiesc casele si de ce fac asta? Hai sa ne gandim logic.

Intai si intai, exista o credinta populara conform careia intr-o viata de om trebuie sa faci musai trei chestii: sa sadesti un pom, sa faci un copil si sa construiesti o casa. Nu stiu care e ordinea, unii zic ca nu ar exista o ordine prestabilita, cert este ca ar trebui ca pana la finalul vietii sa faci toate aceste lucruri.

Ideea e acel ultim punct trebuie luat cu exactitate, ad-litteram: trebuie sa construiesti una, nu sa iei una gata facuta. Apartamentul nici nu intra in discutie.

Putini se mai gandesc la chestia asta, unii renunta repede la respectarea acestui plan traditional romanesc, daca-mi este permisa exprimarea, din cauza costurilor.

Intrebarea mea, la care nu am un raspuns cert, este cati dintre cei care-si construiesc case chiar gandesc asa? Este vorba strict de faptul ca isi permit una sau este vorba despre indeplinirea unui deziderat cultural? Chiar as fi curios sa se faca un studiu in acest sens. Ca ipoteza, as zice ca acest deziderat cultural are o influenta importanta asupra constructiei de case. Oricum Romania este tara care sta cel mai bine in ceea ce priveste numarul de proprietari de locuinte.

Acum, hai sa ne intoarcem la povesti. Hai sa ne gandim la povestile care ne plac si la motivele pentru care acestea ne plac. Ori ne-au placut.

Unele povesti sunt de la 1700 ori 1800. Oare este chiar un vis sa locuiesti intr-o casa specifica acelei epoci? Oricat de mult se viseaza unele printese, oricat de mult ar visa la printi veniti pe cai albi (pe cal, nu cu masina, da?), putin realism nu strica. Putin mai mult.

In cazul masculilor, in cazul in care idolul vostru literar este vreun razboinic, nu stiu daca a lui casa este neaparat una in care ti-ai dori sa locuiesti toata viata.

Totodata, atrag atentia asupra unui lucru EXTREM de important: nu stiu ce impresie aveti voi despre personajele preferate, despre lecturile ori filmele preferate, insa eu va avertizez asupra faptului ca aceste gusturi s-ar putea sa vi se schimbe de-a lungul vietii. O carte pe care o iubeati la 15 de ani o sa vi se para puerila la 30 si de-a dreptul stupida la 50. Invers: o carte pe care la 15 ani nu ati inteles-o o veti aprecia mai tarziu.

La fel stau lucrurile si in cazul cartilor pe care le iubiti. Nu trebuie sa ajungeti sa urati o carte ori un personaj pe care-l idolatrizati cand erati mici, dar ce om de 40 de ani considera ca personajul lui preferat este Harry Potter?

Unele chestii, de exemplu un dulap asemanator celui din seria Cronicile din Narnia nu este un lucru nici absurd, nici imposibil si nici macar inestetic.

Acum este timpul sa discutam despre pret: cat de important este pretul atunci cand va construiti propria casa. Este foarte important sa discutam despre costuri, sa stim din start la ce facem economie si la ce nu. Este absurd sa spui ca NU te gandesti la bani, la fel de absurd fiind, insa, si sa faci economie la calitate.

Asadar, inainte sa va apucati de orice plan, trebuie sa va ganditi la 5 lucruri:

  1. Cine va locui in acea casa? Fie aveti deja o familie, drept urmare stiti exact cati oameni vor trebui sa incapa in ea, fie urmeaza sa aveti o familie, dar cat de cat stiti cati copii vreti sa faceti ori cine ar mai putea veni sa va viziteze. A face o casa de 8 camere, pentru ca 5 dintre ele sa stea tot timpul goale, nu este deloc o idee buna. Faptul ca o camera ori maximum 2 stau aproape tot timpul goale nu este, insa, un lucru neaparat rau. Sa aveti tot timpul o camera de rezerva s-ar putea dovedi un lucru foarte bun. In sens invers, ati putea deveni gazda intregii familii, a unor rude de care s-ar putea sa nu va fie foarte drag. A refuza o ruda pe motiv ca nu ai unde s-o cazezi e una; a refuza o ruda spunandu-i in fata ca n-o placi e cu totul altceva.
  2. Trebuie sa va ganditi la suprafata pe care o aveti, la terenul de care dispuneti. Daca este un teren fast, intins, s-ar putea sa nu fie nevoie de o casa cu etaj. In cazul terenurilor mici, a face casa cu etaj nu e deloc o idee absurda. Este pur si simplu o adaptare. E drept, trebuie sa tineti cont de faptul ca imbatraniti si veti fi nevoiti la batranete sa urcati niste scari. Pe de alta parte, insa, urcatul si coboratul scarilor s-ar putea sa va mentina in forma. Avantaje si dezavantaje, trebuie doar sa va ganditi la ele, sa nu va loveasca o revelatie de genul DUPA ce ati vazut deja casa construita.
  3. Confort sau estetica? Intrebarea asta nu are un raspuns clar, eu v-as recomanda sa existe un echilibru intre cele 2. De pilda, daca aveti un teren foarte mic, o casa cu etaj este absolut necesara. Insa daca acea casa are mai mult de 2 etaje, va semana cu un bloc. V-ati mutat la casa pentru ca ea sa arate tot ca un bloc? Tot aici, este discutabila si instalarea unor aparate de aer conditionat. Unii oameni considera ca acestea sunt total inestetice si refuza sa le instaleze. Confortul adus de ele este evident, insa ei refuza sa strice estetica exterioara a locuintei cu asa ceva. Cat de gresit gandesc ei ramane sa decideti voi.
  4. Cat de diferita sa fie casa in comparatie cu cele din jur? In Romania, cel putin in Bucuresti, ideea de plan urbanistic zonal este SF (ea exista pe hartie, sunt o tona de PUZ-uri, dar cum sunt ele respectate este vizibil cu ochiul liber). Vrei o casa diferita, sa iasa in evidenta, dar oare e tot timpul un lucru pozitiv? O casa care iese ostentativ in evidenta poate deveni una kitschoasa. Totodata, o casa care atrage atentia de la distanta ar putea deveni tentanta pentru hoti.
  5. Nu in ultimul rand, trebuie sa va ganditi bine la cat de importanta este aceasta individualizare. O casa mult prea personalizata, mult prea diferita, poate avea efecte dubioase. De pilda, am auzit de un caz foarte interesant: un cuplu isi construise o casa intr-atat de diferita incat acestia nu mai mergeau nicaieri in vacanta din simplul motiv ca nu mai puteau locui nicaieri altundeva. Niciun hotel, motel, pensiune ori casa de vacanta nu-i multumea. Nu ca era ceva gresit la ele, ci pur si simplu erau prea diferite de locuinta lor.

Va spuneam mai sus ca trebuie sa te gandesti la bani, dar sa nu faci economie la calitate. Cand spun asta, ma refer la 3 lucruri la care nu ai voie sa faci economie:

  1. Nu trebuie sa faci economie la materiale. Niciodata, dar niciodata nu ai voie sa folosesti materiale mai ieftine. In timp, se va dovedi ca iesi in pierdere. Da, te poti gandi la anumite lucruri, gen pardoseala incalzita, ca este nerentabila in timp. Dar asta e cu totul altceva.
  2. Nu trebuie sa faci economie de timp. Una dintre greselile frecvente pe care le fac multi este sa zoreasca lucrurile: vreau sa fie gata in 3 luni. Exista firme de constructii care accepta, riscurile fiind evidente. Exact ca-n exemplul de la Strehaia.
  3. Nu face NICIODATA economie la meseriasi. Ma refer la TOTI meseriasii, chiar daca cel mai mult se va vedea economia la arhitect si la electrician. Te costa mult un meserias competent, dar te costa si mai mult sa angajezi incompetenti.

Acum, nu v-as putea spune ce calitati ar trebui sa aiba un meserias. Nu v-as putea da o reteta, cum ar trebui sa-l gasiti. V-as putea da, insa, cateva sfaturi generale privitoare la arhitect:

  1. Incercati sa cunoasteti un pic breasla asta. Relatiile sociale, online si offline, sunt cele mai importante. Un arhitect este deopotriva un meserias, un artist si un om tehnic. Daca celelalte 2 lucruri le puteti afla de la altii, latura sa artistica, sufletul sau, il puteti afla doar cunoscandu-l.
  2. Musai incercati sa cautati alte cladiri proiectate de acesta. Daca vreunul dintre prieteni a apelat la el, mergeti si studiati-i cu atentie casa. Aflati informatiile relevante. Aflati cat de mult a intervenit arhitectul si cat de maleabil a fost.
  3. Oricat de mult v-ar placea ca a voastra locuinta sa fie unica, nu insistati prea mult cu asta. Nu trebuie sa aveti mentalitatea lui Negru-Voda din Mesterul Manole. Stiti voi cum l-a pedepsit pe Manole pentru ca acesta spusese ca poate oricand sa construiasca o biserica la fel ori poate mai frumoasa si mareata decat aceea. Drept urmare, oricat suflet vreti sa investiti in casa, oricat de unica ati vrea sa fie, sa stiti ca pana la urma tot o casa este si nu e deloc un lucru bun sa o faceti unicat doar de dragul de a fi unicat.

Pentru ca va ziceam la inceput ca va spun cine isi mai face casa, isi construieste una de la zero, in zilele noastre, in Romania, va dau 5 hinturi:

  • Cei care isi permit asta, constructia unei case fiind un fel de etalare a bogatiei. Din pacate, din cauza acestora, multi evita sa-si mai construiasca o casa de la zero. Au impresia ca vor fi asociati cu cocalarii. Cam ca-n cazul cumpararii unei masini noi: multi evita sa-si cumpere Mercedes ori BMW de teama asocierilor nepotrivite.
  • Cei care s-au nascut la tara si care au o senzatie usor claustrofobica atunci cand locuiesc intr-un apartament. Serios: generatia mea este mai putin dornica sa-si construiasca o casa pentru ca nu s-a nascut la tara (majoritatea ei), drept urmare a locui la bloc e normalitatea pentru noi. In plus, ideea de claustrofobie (in special atunci cand urci cu liftul) a disparut atat timp cat am folosit liftul de copii. Singurele persoane claustrofobe pe care le cunosc sunt persoanele care au avut experiente traumatizante in lift. Altfel, nu cunosc nicicum persoane care pur si simplu sa nu fi mers niciodata cu liftul ca n-au avut curaj.
  • Persoane care vor sa investeasca nu doar bani, ci si suflet si imaginatie in propria locuinta. Sunt persoane care fac asta in apartamente. Il reamenajeaza, il refac, uneori substantial. Insa este o cu totul alta senzatie atunci cand faci asta cu o casa pe care o construiesti de la zero.
  • Persoanele care au acea gandire, ca trebuie musai sa construiasca pe parcursul vietii o casa.
  • Persoanele norocoase care au mostenit un teren si care considera ca e pacat sa ramana gol.

Bineinteles, pot exista oricand combinatii ale celor 5 tipuri de oameni.

Revenind la ideea initiala, o casa ca in povesti poate insemna o casa ca in povesti scrise de altii, dar poate fi si o casa ca in povesti nescrise inca. Caci cea mai misto poveste pe care o poti citi este povestea vietii tale. Si nu ma refer la cartea scrisa de Regina Maria. Iar daca vreti sa stiti, mai misto decat sa construiesti o casa dupa povestile altora este ca altii sa construiasca o casa dupa povestea ta. Ca de exemplu casa din clipul de mai jos.

Iar acest articol de poveste, asa cum deja v-am zis, este inscris intr-o competitie de poveste, Super-Blog 2019. Povestea poate avea happy-end daca acest articol, ca de altfel si (multe) altele, vor fi declarate castigatoare. Puteti pune si voi umarul la asta, recomandand articolul altora, distribuindu-l, comentand la el ori pur si simplu dandu-i like. N-oi fi construit eu, pana acum, o casa ca in povesti, dar macar ma pot lauda cu articole ca-n povesti. Precum acesta. Astept, deci, niste comentarii ca-n povesti. 🙂

Aia Proiect

ps: Ce nu v-au spus niciodata povestile este cat costa o casa ca in povesti. Stiti de ce? Exact precum povestile, si casele respective sunt … nepretuite. La propriu si la figurat. 🙂

 

2 Comments

  1. dana el dreny

    Junior îi mare fan Papagheorghe.

    Și, corect, un scriitor nu-i un arhitect, asta clar.

    Și – iarăși – cu adevărat, casa visurilor tre să fie întâi practică. E plin centrul Bucureștiului de vile superbe în paragină.

  2. Martha

    Foarte frumos articolul tau si foarte complet: de la util la comic, exista de toate in el. Succes! Poti fi tu pe primul loc si eu pe doi! 😁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑