O casa mortala este primul volum al seriei nordice Crimele din Osterlen. Nu mai citisem nimic scris de cei 2 autori, nu facusem niciun fel de research inainte, asa ca romanul in sine trebuia sa ma surprinda. Lucru pe care l-a reusit pe deplin.

Victima din O casa mortala este Jessie Anderson, o agenta imobiliara revenita din America. Ea este gasita moarta exact in ziua in care urma sa prezinte un proiect imobiliar controversat, unul care urma sa aduca bani si turisti in Osterlen, dar care urma strice feng-shui-ul zonei. Din acest motiv, ea avea multi dusmani, multi oameni care nu-i doreau binele. Cati dintre ei erau insa dispusi sa mearga atat de departe incat sa o omoare?

De ancheta se ocupa tanara Tove Esping, aflata la primul ei caz, si Peter Vinston, un politist batran, deloc sociabil, conservator, venit din Stockholm in Osterlen pentru odihna. Peter era consultant, el oficial doar dadea sfaturi, insa ajutorul sau se dovedeste a fi esential.

Nu intru in detalii, nu va spun cine este vinovatul si cum se termina totul, asta va trebui sa descoperiti singuri. Insa, ca de obicei, voi scoate in evidenta cateva lucruri, de aceasta data in numar de 5:

  1. Am cautat pe Google despre Osterlen si am gasit lucruri interesante. Nu am fost niciodata acolo, dar imaginatia mea ma face sa cred ca m-as simti tare bine acolo. Desi ceva din mine imi spune ca locul nu este atat de primitor cu strainii, fie ei si turisti.
  2. Legat de acest aspect, discutia “localnici vs turisti” mi se pare extrem de importanta, relevanta. Discutia are loc in orase importante din Europa, Barcelona si Venetia fiind in fruntea listei, insa deloc surprinzator ea a ajuns si in frumosul nostru Cluj. Cand se discuta despre UNTOLD, de pilda, discutia ajunge si in acest punct. Nu intru in detalii, va las pe voi sa descoperiti cum are loc aceasta discutie in romanul O casa mortala.
  3. Mi-au placut cei 2 anchetatori, personaje foarte bine conturate, foarte puternice. Probabil vom urmari, pe parcursul urmatoarelor volume, si dezvoltarea lor, si latura lor personala. Nu intru in detalii, insa va spun doar atat: Tove Esping este lesbiana. Nu ca m-ar deranja intr-un fel, aici vorbim de Suedia, o tara unde relatiile homosexuale sunt normalitate de zeci de ani. Si, atentie, NU este SINGURUL cuplu gay din poveste. Nu zic mai multe. Oricum, 2 personaje simpatice, cu care empatizezi tocmai pentru ca nu sunt perfecte, pentru ca si certe calitati, dar si defecte.
  4. Imi plac povestile unde victima este dispretuita de toata lumea. Ador sa vad cum unii oameni, desi nu au infaptuit ei crima, nu regreta petrecerea ei. Unii reusesc sa-si disimuleze foarte bine bucuria, altii nu se obosesc sa faca asta. Chiar ador situatiile de genul. Si chiar ma intreb cum as reactiona eu intr-o atare situatie.
  5. Atmosfera romanului O casa mortala este una deopotriva nordica (suedeza) si americana. Nu este roman nordic clasic, mai ales ca actiunea se desfasoara vara, nu iarna cand totul e inghetat, ca atmosfera zic. Ma rog, izul american este dat si de faptul ca victima provenea din SUA. Sa ne intelegem: mixul suedezo-american este unul excelent. Iar faptul ca zona in cauza a fost motiv de disputa (si inca este!) intre Suedia si Danemarca ofera un plus de savoare. Condimenteaza actiunea.

O casa mortala este per total o carte excelenta, atat ca roman de debut al unei serii, cat si ca poveste de sine statatoare. Astept cu nerabdare continuarile.

O casa mortala a aparut in limba romana la Editura Crime Scene Press, editura care publica exclusiv “crime”, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o cumparati.

Crime Club Cover Oficial

Articolul despre romanul O casa mortala este parte din Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol, despre romanul O casa mortala au mai aparut 2 articole: Arci (Literatura pe Tocuri) si Corina.