Imi fac mea culpa: articolul Cu fiecare carte te schimbi mi-a fost trimis de catre Oana de acum 3 saptamani. Din N motive, personale in special, articolul aterizeaza abia acum. Asadar:

 

Cu fiecare carte te schimbi

 

Nu fac parte din categoria oamenilor care citesc mult și mai ales literatura si asta se întâmplă din doua motive – tehnologia care ma tine mai mult timp aproape de ecranul telefonului decât ar trebui și literatura în general pentru ca puține cărți îmi ajung la suflet.

De pilda Honore de Balzac – Povestiri din comedia umana este excelenta mai ales pentru un om de HR pentru ca ai ocazia sa descoperi relații între oameni, doar din descrierea concisa a chipurilor acestora, sa te pregătești mai bine pentru a citi limbajul nonverbal al candidatului in cadrul unui interviu. Pe de alta parte, tocmai aceasta descriere super minuțioasa ma face sa nu-l cataloghez pe Balzac printre favoriți. În schimb, Singur pe lume al lui Hector Malot l-am citit în 3 nopți, Pădurea norvegiana a lui Murakami m-a fascinat, 10 negri mititei ai Agathei am citit-o pe nerăsuflate. Cu fiecare carte te schimbi, chit ca vrei sau nu. Numai pentru simplul fapt ca intri într-o poveste te face sa devii mai empatic, sa înțelegi ce simt personajele, sa trăiești și tu intensitatea emoțiilor, fricilor, o gama vasta de sentimente. Cu fiecare carte te schimbi pentru ca înveți ceva nou sau îmbunătățești o abilitate – de exemplu 10 negri mititei este ideala pentru atenția la detalii și logica. Cu fiecare carte te schimbi pentru ca afli despre experienta de viata a altcuiva și cumva, în subconștient, rămâne o lecție despre cum sa procedezi într-o situație similara în viata. Literatura este un izvor nesecat din punctul asta de vedere și ajuta în zona de HR, îndeosebi în recrutare. Ai ocazia sa cunoști atâția oameni, atâtea tipare de personalitate încât un interviu real te va face și mai curios sa afli ce se ascunde dincolo de vorbe. Exact ca într-o carte, dincolo de dialog se afla gândurile personajelor, motivația lor și vrei sa le cunoști, sa ajungi la esență. Pe de alta parte, interviul real răpește din farmecul cunoașterii, din cauza lipsei de timp. Exista o anumita durata optima a unui interviu, nu poți ca recrutor sa depășești limita pentru ca ai fi enervant pentru candidat și enervant pe banii tai.

 

Cu fiecare carte te schimbi – cărțile recrutorului

 

Recrutorul se documentează și din alte cărți, specifice domeniului. Acestea au un limbaj uneori sec, nu îți aprind imaginația dar ajuta în meserie. De pilda Comunicarea nonverbala, gesturile și postura a lui Septimiu Chelcea este o carte  de referința, scrisa foarte fain, care adaugă informații noi și despre interpretarea gesturilor din alte culturi. Recruit Rockstars a lui Jeff Hyman este foarte bună în zona de descoperire a talentelor. Born to run a lui Springsteen este esențială pe leadership și managementul conflictelor. Cu fiecare carte te schimbi, importanta este dispoziția cu care citești. Am momente când, oricât as citi, oricât de mult mi-ar plăcea HR-ul, nu se leagă ceva. Acel ceva se numește apetit, dispoziție, stare. Dacă ma preocupa mult un aspect personal și gândurile sunt plecate, degeaba ma străduiesc sa prind esența ca nu-mi iese. Bifez doar ca am citit, nu și ca m-am schimbat cumva. Mai contează și ambientul – una e sa ma trezesc în zgomot de bormașina și alta e sa ma trezesc voluntar, să-mi fac o cafea buna si apoi sa iau o carte în mana.

 

Cu fiecare carte te schimbi – cărțile candidatului/angajatului/antreprenorului

 

Cred ca și pentru cineva care nu lucrează în HR sunt importante cele 2 elemente – dispoziția și ambientul. As adauga și situația profesionala. O persoana care își cauta un loc de munca, ar putea sa citească cu nerăbdare How to turn an interview into a job scrisa de Jeffrey G. Allen. În schimb, un angajat aflat la prima experienta de manager ar putea fi mai mult interesat de Liderii mănâncă ultimii a lui Simon Sinek. Sau un antreprenor, aflat la prima experienta de acest gen ar putea găsi super interesanta Eșecuri de succes.

Nu mai exista o granița între cărți de HR și cărți non HR. Din contra, la o masa de interese comune în care se strâng recrutorul, candidatul, angajatul, managerul și antreprenorul, este important sa ne citim unii pe alții și mai ales sa ne înțelegem.

 

Cu fiecare carte te schimbi – Cărțile (re) unesc oamenii

 

Cu fiecare carte te schimbi și atunci de ce nu m-aș pune eu recrutor în papucii managerului sau de ce nu ar citi candidatul o carte despre cum sa se prezinte în fata recrutorului? Zic eu ca este chiar o experienta necesara, nu doar utila. Într-o lume în care tehnologia se schimba mai rapid decat viteza gândului, generațiile au viziuni tot mai diferite, colaborarea face diferența. Cu cât este o echipa mai unita, cu atât mai rapid se vad rezultatele. Și cărțile au darul asta incredibil de a uni oamenii. Ele transpun sentimente comune tuturor, îndeamnă la reflecție, dezvolta gândirea critica (una dintre abilitățile cele mai cerute în 2020). Cărțile provoacă oamenii sa se schimbe și sa schimbe lucruri în viețile lor. Nu trebuie sa fie neapărat motivaționale, cum este Forța gândirii pozitive al lui Norman V. Peale. Trebuie doar sa citești, sa fii deschis nou și sa aplici. Vei observa cum, cu fiecare carte, te schimbi!

 

De incheiere, mai trebuie sa va zic ceva: poza cover a articolului Cu fiecare carte te schimbi a fost facuta la conferinta Content Creators 2019. Totodata, tin sa va reamintesc articolul scris de mine pe blogul ei: toata viata am fugit de workaholici.