Oase rosii este al treilea volum al seriei Shetland. Desi pe blog am sarit de la volumul 2 direct la volumul 5 (intitulat Ape moarte), ordinea lecturarii acestora nu a fost atat de radical schimbata. De fapt, citisem primele 3 volume (deci Negru de corb, Nopti albe si acesta, Oase rosii), sarind doar peste volumul 4.
Povestea din Oase rosii este la fel de stranie precum toate celelalte: pe una dintre multele insule Shetland aterizeaza o echipa de arheologi, care sapa in speranta descoperirii unei case celebre, detinute de un cunoscut negustor. In santurile din jurul ei acestia gasesc niste oase, pe care le trimit la analiza, pentru a putea fi datate.
La putin timp dupa acest eveniment, o batrana pe care aparent toata lumea o iubea este gasita moarta (prin impuscare). Vina cade pe nepotul ei Roland, care bause un pic (ca de obicei) si iesise cu pusca sa vaneze iepuri. Toata lumea este convinsa ca a tras in directia gresita, ca este o greseala pentru care acesta nu merita sa plateasca.
Norocul lui Roland este ca varul sau este politist, celebrul Sandy Wilson. Batrana ucisa este bunica celor 2. Sandy il cheama pe Jimmy Perez pentru a lamuri impreuna misterul. Nici Jimmy si nici Sandy nu-s convinsi ca Roland este vinovatul, asa ca incep sa faca sapaturi, vrand sa scoata, la propriu si la figurat, scheletii din dulap. Dupa ce inca o persoana moare, una dintre fetele din echipa de arheologi, lucrurile se complica: de la o moarte accidentala, asa cum parea prima data, ancheta se indreapta catre un omor din culpa. Cineva a vrut sa scape de amandoi, insa cine si de ce? Este destul de clar ca vinovatul este de pe insula, insa cine si de ce?
Ca de obicei, Jimmy ancheteaza in stilul sau, vrand sa afle nu doar chestiunile concrete, legate de caz, ci si pe cele colaterale. El este, inainte de toate, o persoana curioasa, una care se foloseste de functia sa, de ocupatia sa, pentru a-si satisface curiozitatea (bolnava?). Nu este un anchetator genial, insa pare mai om decat 90% dintre politisti. Fix d-asta cititorii il apreciaza atat de mult.
Mi-au placut si referintele politice, atat vizavi de procuroarea implicata, cat si cele legate de mama victimei, a fetei ucise, un politician destul de notoriu. Nu va dezvalui mai multe, va spun doar ca aspectele politice condimenteaza povestea, ii dau o savoare aparte.
Ca personaje, cele mai misto personaje sunt, in mod paradoxal, victimele. Doua personaje extrem de ofertante, extrem de bine conturate, pe care le regreti cu atat mai mult. Ca opinie personala, un thriller este cu atat mai delicios, mai captivant, cu cat VICTIMA este mai interesanta. Deseori prefer ca victima sa fie mai interesanta decat criminalul. Va las pe voi sa decideti cat de putin interesant este vinovatul (ori sunt vinovatii, ca cine stie, poate sunt mai multi).
Oase rosii este un roman excelent, in nota celorlalte volume ale seriei Shetland. Autoarea Ann Cleeves imi place din ce in ce mai mult. Simplul fapt ca a reusit sa pastreze seria la acelasi nivel, sa nu scada calitatea cartilor, este un mare plus, un mare avantaj. Ca sa nu mai spun de partea legata de suspans: poate nu gandesc eu precum autoarea, poate legaturile dintre personaje, toate din aceeasi comunitate, sunt prea complexe, insa nici de data aceasta nu am putut ghici vinovatul.
Oase rosii este a treia parte a seriei Sheteland, serie aparuta in limba romana la Editura Crime Scene Press. Cartea Oase rosii mai poate fi comandata si de pe Libris, Libraria Delfin, Cartepedia, Carturesti, CEL.ro ori eMAG.
Leave a Reply