Recunosc: scriu despre Orb in zapada, primul volum al seriei Dark Iceland, dupa ce deja am citit volumul 2 al seriei. Mi-am propus sa scriu pe rand despre ele separat, nu despre seria intreaga. Asa ca pana sa va vorbesc despre al doilea volum, urmand a ma apuca si de al treilea, cat de curand, voi sublinia cateva aspecte relevante privitoare la acest prim volum.
Personajul principal este Ari Thor Arasson, un politist ce este nevoit sa plece din capitala Reykjavik pana-ntr-un orasel izolat din nordul extrem al Islandei numit Siglufjördur. Un oras pescaresc, care pe vremuri prosperase de pe urma heringului, un peste care acum nu se mai gasea pe acolo (migrase, in mod inexplicabil), era acum aproape mort: amortit de inghet cam jumatate din an, era tinut in viata de turisti si de bogatasii din Sud care aveau acolo case de vacanta.
In plus, acest mic orasel din nordul extrem al Islandei era caracterizat de o comunitate extrem de compacta, care accepta cu greu strainii, adica cei veniti din alte parti ale Islandei. Outsiderii. Drept urmare, Ari Thor Arasson, ca politist tanar, nou venit in acel oras, misiunea era de 2 ori mai grea. Atunci cand cadavrul unei femei este gasita inconstienta, sangerand pe jumatate dezbracata, Ari Thor Arasson constata cat de greu este sa afli ceva de la oamenii din acea comunitate, caci toti se cunosc intre ei, fie sunt rude indepartate, fie s-au cunoscut in diverse imprejurari. Atunci cand un mare scriitor, cel mai bine vandut din Islanda, cade pe scarile teatrului si moare, lucrurile devin cu atat mai complicate. Oare exista o legatura intre cele 2 cazuri? O comunitate mica, sigura, unde oamenii stateau cu usile deschise pentru ca pur si simplu nu avea cine sa intre in casele lor are parte, intr-un interval scurt, de 2 crime. Ca bonus, Ari Thor Arasson are o relatie cu o tanara care nu doar ca stie mai multe decat spune, dar care statea intr-o casa a scriitorului decedat (ucis). Cum se termina totul, cine este criminalul ori cine sunt criminalii si cum reuseste sa se descurce Ari Thor Arasson in acest oras ramane sa descoperiti singuri.
Eu nu pot sa inchei fara sa subliniez 3 lucruri extrem de importante in legatura cu aceasta carte:
- Mi-a placut atmosfera generala extrem de rece a cartii. Indiferent cate grade sunt in camera in care veti citi cartea, veti resimti inghetul in organism. In dese randuri vi se va face pielea de gaina, la modul propriu. Putine carti reusesc sa te transpuna in atmosfera povestii.
- Ca personaj, cel mai mult mi-a placut acel scriitor. Nu va dezvalui nimic despre el, va spun doar ca este conturat fabulos. Cand zic preferat nu inseamna ca-mi place de el. Mie deseori imi plac SI personaje negative.
- Pe langa ancheta propriu zisa, exista un fir narativ secundar legat de viata personala a tanarului Ari Thor Arasson. Nu va dezvalui nimic din a doua carte, va spun doar ca aceea este singura legatura dintre carti. Practic, strict pentru partea de thriller, de ancheta, puteti lectura si separat cartile seriei. Anchetele nu au legatura intre ele. Unora le place sa faca asta, mie-mi place sa iau la rand seriile.
Per total, Orb in zapada este un thriller excelent, cu o atmosfera rece care-ti intra in oase. Faptul ca romanul are continuari este un bonus.
Orb in zapada poate fi comandat direct de pe site-ul editurii Crime Scene Press (separat sau impreuna cu celelate 2 carti ale seriei), dar si de pe Elefant, Libris, Cartepedia sau eMAG.
0 Comments
1 Pingback