Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Origini – Dan Brown

Origini este cea mai recenta carte a lui Dan Brown si este, pentru mine, ultima restanta. Gata, acum ma pot lauda ca am citit toata opera lui Dan Brown. Drept urmare, zilele urmatoare voi scrie un articol general despre opera sa, inspirat fiind de acest articol scris de Mirabela. E drept, eu voi scrie articolul dupa ce am parcurs INTREAGA opera a autorului american.

In romanul Origini, al V-lea cu Robert Langdon personaj principal, dupa Ingeri si Demoni, Codul lui Da Vinci, Simbolul Pierdut si Inferno (aceasta este ordinea), este vorba despre o poveste foarte complexa, mult prea stufoasa ar zice unii, despre Biserici (cea Catolica, oficiala, una catolica, neoficiala, numita Palmariana, plus alte religii si confesiuni oficiale), despre cancer, despre rating, despre Casa Regala Spaniola, despre homosexualitate, despre o aceeasi vesnica fuga a lui Langdon de pericol si, mai ales, despre Inteligenta Artificiala. Caci aceasta, Inteligenta Artificiala, este PERSONAJUL PRINCIPAL al acestei carti. Caci Winston, ghidul lui Robert Langdon, este de fapt o inteligenta artificiala ce se dovedeste a fi extrem de avansata si extrem de umana, din foarte multe puncte de vedere.

Acum, faptul ca Biserica Catolica a boicotat aceasta carte, promovand-o de fapt, este un lucru stiut. O prostie, dupa mine, dar nu este prima, la fel s-au petrecut lucrurile si cu Codul lui Da Vinci (nu si cu Ingeri si Demoni, dintr-un motiv care-mi scapa). Partea interesanta, insa, la aceasta carte este faptul ca nu Biserica este in prim plan, ea este, de la un capat la celalalt, in plan secund. Chiar tertiar as zice.

Intensa, dinamica, extrem de bine construita, cu elementele sale cat se poate de reale, monumentele, organizatiile, locurile, cu intrigile din Palatul Regal, un deliciu, cu o relatie homosexuala latenta (sper c-am denumit-o corect), cu o mentiune a discutiei/dezbaterii republica vs monarhie din Spania (care, in sens invers, s-ar putea petrece si la noi), insa cu un final dezamagitor pentru mine, Origini se dovedeste a fi, per total, o lectura extrem de placuta. Este tipica lui Dan Brown, insa finalul, pentru unii spectaculos, mi se pare profund dezamagitor. Simteam, cumva, ca am citit totul degeaba. Ca am fost mintit fara sens.

Nimic moralizator, nu ramai cu nimic din aceasta carte, nici macar cu o teorie conspirationista memorabila precum cea legata de Iisus si Maria Magdalena (cea care a facut celebru romanul Codul lui Da Vinci), Origini este o carte plina de suspans. Pentru acest suspans si pentru periplul spaniol extrem de bine documentat trebuie citita aceasta carte. Nu ai o morala care sa-ti ramana, un mesaj pe care sa-l tii minte, o idee centrala. Marea descoperire, cea care urma sa zguduie lumea, care nu trebuia dezvaluita, se dovedeste a fi, pe romaneste, un mare fas. Cum zicea Creanga acum peste o suta de ani: curat mestesug de tampenie.

Si, totusi, mi-a placut enorm Origini, am citit-o cand eram pe picior de plecare din Timisoara (am carat-o de 2 ori cu trenul, si la dus, si la intoarcere) si desi timpul nu-mi era prieten, stiam ca trebuie sa-mi fac bagajul, insa n-o puteam lasa din mana. Curiozitatea ma impingea s-o termin. Eram parca mai curios si mai intrigat decat la oricare alta carte scrisa de Dan Brown. Poate din acest motiv la final am fost dezamagit de descoperire, de dezvaluire. Dar, repet, pentru modul in care a fost scrisa, pentru modul in care a fost dozat suspansul, pentru cum a decurs actiunea, cartea merita citita. Si, din alte cateva motive (descrierile minutioase ale monumentelor si oraselor spaniole, dar si ale Budapestei, caci se intampla ceva si pe acolo), romanul Origini poate si ar trebui sa fie RECITIT. Daca vreodata voi avea de vizitat Bilbao, cu siguranta imi voi fixa ca obiectiv Muzeul Guggenheim si, la fel de sigur, voi reciti inainte de calatorie cateva pasaje descriptive din romanul Origini.

Acum, in mod cumva contraintuitiv, mi se pare cel mai putin ecranizabil roman de-al lui Dan Brown. Ma rog, poate tin eu prea mult la el si parca-mi pare rau sa-l faca praf, insa prevad ca Origini NU va fi ecranizat. Sau, reformuland, NU AR TREBUI ecranizat. Ramane de vazut ce se va intampla.

Romanul Origini, cea mai recenta carte scrisa de Dan Brown, poate fi cumparat direct de pe site-ul Editurii Rao, dar si de pe Elefant, Carturesti, Cartepedia si Libris.

1 Comment

  1. Cornelia

    Si mie mi-a plăcut mult, dar parcă tot Îngeri și demoni si Codul lui Da Vinci au fost mai pe placul meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑