Ostatica este prima carte de-a autoarei pe care am citit-o, desi la noi au mai aparut alte 5. Vreau sa mai comand alte cateva de-ale ei, caci tare mi-a placut.
Mina si Adam sunt un cuplu cu probleme. Mina este insotitoare de zbor (stewardesa este cumva incorect politic, desi n-am inteles de ce), insa visul ei din copilarie fusese sa devina pilot. Meseria actuala era ca o infrangere pentru ea.
Adam era politist, insa avea probleme.
Impreuna adoptasera un copil, pe Sophia.
Fara sa va dau toate detaliie, va spun ca Mina va lucra pe primul zbor direct Londra – Sidney, o cursa istorica de 20 de ore. Din pacate, ceea ce se dorea a fi o cursa istorica se transforma intr-un mare fiasco, caci zborul este deturnat. Teroristii nu sunt islamisti, ci sunt asa numiti eco-teroristi. Si, fara sa va dezvalui exact modalitatea, va spun ca Mina a fost AMENINTATA ca viata fiicei sale, Sophie, este in pericol, drept urmare ea trebuie sa coopereze. Asa ca se pune problema morala: ce ar fi trebuit sa aleaga? Ce as fi ales eu daca m-as fi aflat in locul ei?
Fara sa va dezvalui alegerea mea, mie mi se par relevante 5 lucruri in aceasta poveste:
Ostatica ne vorbeste putin despre cele care au meseria de “insotitoare de zbor”
Ocupatia aceasta, de insotitoare de zbor, mi s-a parut una dintre cele mai misterioase ocupatii. Sunt un fel de Horeca, industria ospitalitatii, calatoresc mult, sunt inalte (nu stiu daca stiti, insa este limita minima de inaltime, trebuie sa ajungi sa inchizi lacasul pentru bagaje) si au un ceva misterios al lor.
Am zburat acum cateva saptamani la Praga si pe drumul de intoarcere mi-a atras atentia una dintre stewardese. Era frumoasa, era inalta, dar se vedea clar ca avea problemele ei. Am primit loc la business class, dintr-o eroare a companiei Tarom, asa ca am iesit printre primii. Cand am salutat-o la final, a tresarit, m-a salutat inapoi, parand ca abia a revenit printre noi. Cu mintea era inca in alta parte,
Tin minte ca la un moment dat un amic imi spunea ca a cunoscut 3 stewardese, toate fiind “piloti wannabe”. Toate vrusesera sa se faca piloti, dar din N motive, unele legate de societatea care nu incuraja, acum ceva ani, ca femeile sa devina piloti, asa ca meseria de stewardesa era un fel de inlocuitor, de pansament. Fix precum Mina in Ostatica.
Ostatica ne vorbeste despre relatia parintilor adoptivi cu copilul lor
Sophia este un copil adoptat, cu problemele sale, pe care Adam si cu Mina il iubesc nespus. Insa Adam a fost mult timp gelos pe sotia sa, caci Sophia parea s-o prefere pe ea.
Evident, problema se pune si-n sens invers: ce este in sufletul unui copil adoptat? Cat este el de atasat cu adevarat de parintii adoptivi?
Cititi finalul si veti ramane socati de ce veti vedea acolo.
Ostatica ne vorbeste despre eco-terorism!
Diferenta dintre islamistul fanatic care vrea sa detoneze un avion si teroristul ecologist ca vrea sa faca acelasi lucru este fix zero. In carte, ei spun ca diferenta dintre ei si fanaticii religiosi este ca ei cred in stiinta, nu in religie.
De fapt, asa cum am trait pe propria piele in pandemie, pentru unii stiinta este noua religia. Si nu ma refer la echipa de fotbal Stiinta Craiova.
Problema cu acesti eco-teroristi este ca ei vor sa se razbune pe cei care lucreaza in anumite domenii cheie, cu industria aeronautica in frunte. Un pilot ori o insotitoare de zbor sunt tinte predilecte.
Personal, ma bucur ca exista carti care vorbesc despre asa ceva. Ecologismul a ajuns de ceva timp o religie, la care unii se inchina exact cum se inchina unii credinciosi autohtoni la moastele Sfintei Parascheva. La fel de fanatici, la fel de absurzi, la fel de periculosi.
Ostatica ne vorbeste despre pericolul pe care-l poate reprezenta o … bona!
In Romania, ideea de bona este privita cu reticenta. Problema nu e doar financiara, ci si de usoara paranoia: cum sa bag in casa o straina?
Paradoxal, cei mai bogati sunt si cei mai speriati, caci din acele case poti fura mai multe decat din casa unor romani medii.
O bona straina este o problema SI mai mare, chiar daca acum a venit si la noi moda bonelor filipineze. Ma rog, asiatice la modul general.
Vedeti in Ostatica despre ce probleme este vorba in cazul bonei.
Ostatica are un final senzational!
De multe ori judec un thriller dupa gradul de suspans si dupa final. Ostatica le bifeaza pe ambele, amandoua m-au dat pe spate. Finalul este de-a dreptul senzational, incredibil, final care, din punctul meu de vedere, lasa o portita pentru o eventuala continuare. Ceea ce, in acest caz, chiar imi doresc.
Ostastica de Clare Mackintosh (care a lucrat in politie timp de 14 ani) este o carte excelenta, pe care o recomand cu caldura tuturor.
Ostatica a aparut la Editura TREI, loc de unde va sfatuiesc sa o comandati.
0 Comments
2 Pingbacks