Pacat de moarte este romanul de debut al scriitoarei suedeze Maria Grund. Personajele principale ale povestii, ale seriei, de fapt, sunt anchetatoarele Sanna Berling si Eir Pedersen. In acest prim roman, ele trebuie sa descifreze un caz extrem de incurcat si complex: sinuciderea unei fete de 14 ani si mai multe crime suspecte, prima dintre ele fiind a unei anticare in varsta. Ce legatura este intre crime si sinucidere, cine este vinovatul si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri. Iar acel SE TERMINA trebuie vazut cumva figurat, caci povestea de fapt nu se termina, avand un final deschis, unul care ma face sa astept cu nerabdare continuarea.
Pacat de moarte are 7 puncte de interes, 7 lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere. Le voi lua pe rand:
- Autoarea Maria Grund are o biografie interesanta: a studiat Artele Frumoase la New York, lucrand cu precadere in industria filmului. Dupa ce a locuit o buna perioada atat in SUA, cat si in Marea Britanie, acum locuieste in insula suedeza Gotland, loc unde si-a scris acest roman de debut, Pacat de moarte. Insula in sine este importanta, relevanta, caci actiunea se petrece acolo. Avand in vedere faptul ca ambii anchetatori PRINCIPALI sunt femei si ca barbatii din politie nu-s deloc importanti, era usor de intuit, de ghicit, ca autoarea este femeie. Feminismul ei se simte de la o posta, parca vrea sa scoata ochii cititorilor cu asa ceva.
- Sanna Berling, prima dintre anchetatoare, are un istoric familial terifiant: si-a pierdut atat sotul, cat si copilul intr-un incendiu. Ea inca nu a trecut peste acel incendiu, peste acel incident, si nici nu pare ca ar putea-o face vreodata.
- Eir Pedersen s-a mutat din alta parte, de la DON (orice ar insemna aceasta prescurtare), insa istoricul ei nu-l aflam din acest prim roman. Poate din urmatoarele. Oricum, pare a fi mintea limpede din echipa: daca Sanna este cea care SIMTE, care INTUIESTE, partea feminina, ca sa zic asa, Eir este cea rationala, cea care gandeste si care-si foloseste la maximum logica. O fi misogin sa afirm ca este partea masculina a echipei? Oricum, nu este intotdeauna rationala, caci are momente, dupa cum veti vedea, in care-si pierde controlul, in care mintea i se intuneca si nu mai actiuneaza deloc rational.
- Atmosfera este cat se poate de suedeza. Usor horror, terifianta, dar nu in sensul american al cuvantului. Imi era dor de o poveste suedeza autentica, de un thriller din acela care sa te faca sa-ti inghete sangele, la propriu si la figurat. Exact ce ofera acest Pacat de moarte.
- Mi-a placut modul in care autoarea ne duce pe piste gresite, modul in care ne facem sa credem ca gata, s-a gasit vinovatul, insa apoi brusc apare ceva prin care inculpatul isi dovedeste nevinovatia. Aflam abia la final cine-i faptasul, partea si mai buna fiind ca eu nu am intuiti criminalul. Desi, cumva, ar fi trebuit s-o fac. Ma rog, spun asta dupa razboi, ca sa parafrazez celebrul proverb romanesc, insa sunt convins ca multi altii s-au prins mai devreme. Pe mine m-a prins mult prea mult povestea, astfel incat nu am avut timp sa respir, sa inchid cartea si sa pun cap la cap informatiile de pana atunci.
- Mi-a placut si faptul ca povestea este liniara: dupa atatea si atatea povesti cu mai multe planuri narative, povesti care uneori ma obosesc, in special atunci cand neliniaritatea este doar un moft, nu se justifica, am apreciat povestea liniara clara din Pacat de moarte. Uneori sintagma “simpler is better” se aplica si in literatura. In acest caz, neliniaritatea ar fi fost un moft, un artificiu inutil, care ar fi incarcat nejustificat povestea. Ca un afis din ala mult prea incarcat, prea obositor. Noroc ca n-a fost cazul.
- Nu in ultimul rand, mi-a placut mult pictorita morbida. Nu va spun mai multe despre ea, va trebui s-o descoperiti singuri. Insa cu siguranta este personajul meu preferat.
Cititi Pacat de moarte de Maria Grund, un roman excelent, care a luat si Premiul pentru debut al Academiei Suedeze de Literatura Politista. Daca apreciati thrillerele nordice, Pacat de moarte este undeva sus de tot in clasament.
Pacat de moarte a aparut la Editura Crime Scene Press, loc de unde va sfatuiesc si pe voi sa-l achizitionati.
Articolul despre romanul Pacat de moarte face parte dintr-un nou Blog Tour by Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol, au mai aparut impresii pe urmatoarele bloguri: Cartile mele si alti demoni; Literatura pe tocuri; Ciobanul de azi; Anca si cartile.
Leave a Reply