Pe scurt de tot, istoria acestui articol: Raluca vede la Eftimie acest articol, cauta cartea Simion Liftnicul prin librariile offline, n-o gaseste, asa ca ma roaga pe mine sa i-o comand de la o librarie online. Dupa ce lectureaza cartea, o intreb daca nu vrea sa si scrie despre ea aici. Ea zice ca da, deci a rezultat acest articol.

 

 

Petru Cimpoesu: Simion Liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni.

Cuvant-inainte:
– Cum functioneaza liftul asta?
– Te sui in el si coboara etajul opt la tine.
După cum cred ca v-ati dat seama, actiunea romanului se petrece in, dar mai ales in jurul unui lift. Un lift dintr-un bloc din Bacau, in perioada de tranzitie postdecembrista (prin ’97), perioada in care romanii inca isi caută dezorientati sensul, confirmarea de sine. Așa si locatarii blocului cu pricina: unii cred ca sensul in viata il reprezinta banii, asa ca apeleaza la 6 din 49, Caritas, sistemul Multi-Level Marketing sau predau cursuri de Tantra Yoga la domiciliu, altii apuca drumul bisericii, sperand la ajutor divin, altii cred in iubire (fie ea si extraconjugala) si o traiesc ferindu-se de ochii curiosi ai vecinilor, iar domnul Ilie se va pronunta despre acest lucru dupa ce termina de reparat motocicleta făcuta bucati in mijlocul apartamentului sau.
De ce sunt romanii dezorientati? Pentru ca de-a lungul istoriei prea i-a incercat Dumnezeu. Care cum se trezea ca-i mai trebuie teritorii, zacaminte, hai sa luam de la romani, ca sunt baieti de treaba, nu comenteaza!
Doar ca, intr-o buna zi, Dumnezeu se hotaraste sa le curme suferinta. Nu le trimite potop, lacuste si foc de pucioasa, pentru ca era suficient ca le daduse conducatori tampiti, ci il trimite pe Simion, cizmar de meserie, sa ocupe liftul blocului din Bacau si sa se ocupe de sufletele ratacite si de trupurile atinse de boala ale celor care vin in pelerinaj la etajul opt. Misiunea dureaza circa doua saptamani, cat durează si actiunea cartii, dar și rabdarea locatarilor satui sa urce atatea etaje pe scari.
Cartea a fost reeditata în 2011 la Polirom (asta e varianta pe care o am eu acum) si se poate comanda online. Va spune Emil de pe ce site mi-a cumpărat-o, ca eu am uitat.

Pe scurt, ca de final: Simion Liftincul a fost comandata de la Libris, dar poate fi de asemenea luata de la Carturesti ori Elefant. Iar daca vreti s-o criticati ori, habar n-am din ce motiv, s-o laudati pe autoarea acestui articol (cea din stanga pozei; cel din dreapta este, ati ghicit, autorul cartii), acesta este profilul ei de facebook. Sau puteti face asta aici, pe blog, daca va este mai usor.