Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Raluca Filimon: Mihai Eminescu – clasicul genial al literaturii romane

Nașterea poetului național al românilor marchează și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta se sărbătoresc 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. O zi semnificativă, pentru cultura românească. Eminescu a rămas în memoria noastră Luceafărul poeziei românești și nu a fost la fel de lăudat așa cum este acum, fiind criticat de către detractorii acestuia.

Totul începe cu Emi și cu escu. Un Escu care atrage de cele mai multe ori antipatii, dar și succesul. Titu Maiorescu afirma despre: “Eminescu a făcut ca toată poezia acestui secol să evolueze sub auspiciile geniului său, iar forma înfăptuită de el a limbii naționale să devină punctul de plecare pentru întreaga dezvoltare ulterioară a veșmântului și cugetării românești”. Geniul pustiu și Când eram încă la Universitate aduc în atenție geniul și muza. Mihai Eminescu a fost și un poet reprezentantiv pentru romantism ”Nu ma-ncantati nici cu clasici/ Nici cu stil curat si antic/ Toate-mi sunt de o potriva/ Eu raman ce-am fost:romantic” cel mai evidențiat fiind în poezia Eu nu cred nici in Iehova, dar are și elemente ce aparțin curentului literar simbolismul.

Mihai Eminescu a fost și un jurnalist politic cu o activitate de 6 ani la cotidianul Timpul. Atunci se punea în discuție momentul Eminescu din literatura română interbelică. În această perioadă, se naște mitul geniului, apare fenomenul epigonismului și un moment eminescian. D. Păcuraru afirmă că “formarea legendei în jurul lui Eminescu s-a datorat în primul rând originalităţii operei, artei, profunzimii gândirii”. Creațiile lui Eminescu fiind contestate de către Alexandru Grama, din punct de vedere estetic și de Aron Densuşianu, din punct de vedere tehnic. Eu mă număr printre admiratorii lui Mihai Eminescu prin scrierile alese și spun asta pentru că a fost și rămâne un poet fără de pereche, un romantic care a îmbrăcat prin cele mai suave slove poezia. Natura întregește cadrul iubirii din Mai am un singur dor, Luceafărul, Lacul și multe alte poezii ce așteaptă să fie citite. Scriitorul era criticat adesea de către detractorii lui și cum nimic nu este întâmplător, Emil Călinescu a ales să-și lanseze blogul cultural în ziua de 15 ianuarie. Deși Emil își dorește recunoașterea în timpul vieții, îi urez mult succes, să fie măcar un punct de reper într-o lume bolnavă, în care Mihai Eminescu este clasic. Un clasic ce va dăinui peste secole.


Articolul Mihai Eminescu – clasicul genial al literaturii romane a fost scris de Raluca Andreea Filimon (Ralucica). Ea poate fi gasită la urmatoarele adrese: ralustory.blogspot.ro/ și calatorpeplairomanesc.blogspot.ro.

1 Comment

  1. Emil Calinescu

    Da, sa stii ca tot timpul m-am gandit cat de naspa este sa injuri un om cat traieste si sa fie respectat dupa ce moare. E oribil.

    Hai sa-i respectam mai mult pe cei care traiesc, cat traiesc. Sa se bucure de munca lor 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑