Rogue, volumul 2 din seria Gemini, scris de Monica Ramirez, este o carte de spionaj aproape americana. De ce zic APROAPE americana si de ce zic asta cumva cu regret, desi sunt nevoit sa recunosc ca nu e chiar un punct slab al cartii? Pai am 3 motive, pe care le voi evoca mai jos:

  1. Inceputul este promitator si mi se parea, anticipam, ca voi avea parte de o poveste obiectiva. Sunt cumva satul de povesti cu spioni buni si spioni rai, cu americanii cei mai tari si rusii (nazistii, japonezii,) cel mai naspa. Initial parea totul obiectiv.
  2. Scriitoarea Monica Ramirez are o poveste de viata extrem de misto. A trait 12 ani in SUA, acolo a debutat ca scriitoare, drept urmare nu e deloc absurd sa afirmi despre ea ca este o scriitoare pe jumatate americanca. Se simte acest lucru.
  3. Ceea ce pe mine partial m-a nemultumit este, de fapt, un mare atu pentru carte: este o poveste extrem de usor de ecranizat. Nu stiu cine ar putea juca cele 3 roluri, dar e cert ca ar fi un film de succes atat in Romania, cat si in SUA. Mai ales in SUA, as zice eu.

Pentru ca va ziceam de cele 3 personaje, cei 3 spioni, trebuie sa va vorbesc un pic despre actiune. Intai si intai, avem 2 presedinti, rus (Alexandr Rodin) si american (William Powell), extrem de ambitiosi si de hotarati. Si unul, si celalalt vor sa se anihileze reciproc. Da, fix asa: presedintele rus planuieste sa-l asasineze pe seful statului american, americanul dorind, la randul sau, sa-l omoare pe rus. Deci personajele principale din spate, papusarii, sunt cei 2. Cei din fata, executantii, care se dovedesc a fi esentiali pentru pacea mondiala, sunt 3 agenti: un american, Vaughn, si doi rusi, Lana Alexeev si Konstantin. Nu va spun rolul fiecaruia, nu va spun cum si in ce fel se scurgeau informatiile dintr-o parte in cealalta, va spun doar ca intr-un final cei 3 ajung sa conlucreze, jucand in aceeasi echipa. De ce se intampla asta si care este deznodamantul ramane sa descoperiti singuri.

Rogue Gemini Vol 2 de Monica Ramirez

Nu mai revin asupra ideii initiale, a neutralitatii (inca imi doresc sa citesc un roman de spionaj obiectiv, in care spionii rusi au la fel de multe defecte si la fel de multe calitati precum cei americani, la fel si sefii de stat), insa vreau sa subliniez un lucru: personajele sunt cu totul altele fata de primul volum Gemini. Ce inseamna asta? Pai, pe de-o parte, inseamna ca acest volum poate fi citit independent de prima parte, intelegi tot indiferent daca ai citit sau nu cealalta carte, dar pe de alta parte inseamna ca are doar vagi legaturi cu prima.

Si este diferit inclusiv ca locatii de desfasurare a actiunii si ca protagonisti: SUA, ca actor principal, se lupta acum cu dusmanul traditional, Rusia (fostul imperiu sovietic, la care unii inca mai viseaza), dupa ce in primul volum se luptasera cu teroristii de la ISIS.

Ce m-a surprins in mod placut, desi n-ar fi trebuit sa se intample asta, este cat de bine cunoaste autoarea lumea aceasta, a spionajului si a geopoliticii. Inca din start, de cand am vazut numele presedintelui rus, Rodin, de la Rodina, care inseamna de fapt Patria Mama (Motherland), mi-am dat seama ca autoarea stie ce vorbeste si ca (aproape?) nimic de acolo nu este intamplator. E drept, dupa doar 2 carti nu pot spune ca recunosc stilul Monicai Ramirez. Pot, insa, spune cu certitudine ca m-a convins sa dau o sansa si altor carti scrise de ea. 

https://youtu.be/xi386GLctG8

Rogue este o carte excelenta, care pastreaza sus stacheta ridicata de primul volum al seriei Gemini. Nu pot decat sa spun ca astept cu nerabdare sa citesc volumul 3 al seriei si, bineinteles, sa ma apuc de o alta seriei a autoarei. Cred ca voi da cat de curand o sansa si seriei Alina Marinescu.

Rogue (Gemini Vol 2) de Monica Ramirez poate fi comandat de la Libris Cel sau eMag.