S-a terminat Bookfest 2022, asa ca eu ar trebui sa trag concluziile, atat cele personale, cat si cele obiective, legate de cifre, vanzari si alte alea. Insa mie mi-a venit sa scriu, la 4 zile de la terminarea targului, despre distinctia dintre Salon de carte vs targ de carte.
Ideea este simpla: multi s-au plans, atat la aceasta editie, cat si la precedentele, ca sunt discounturi prea mici. Ca sunt prea scumpe cartile. Si ca la librariile online cartile sunt mai ieftine.
De altfel, este interesant cum multe librarii online aveau discounturi fix in timpul Bookfest. Uneori aveam impresia ca fac asta intentionat, ca parca vor sa boicoteze evenimentul.

Editura UP a avut unul dintre cele mai faine standuri de la Bookfest. Acestea sunt doar 4 dintre cartile ajunse in biblioteca mea personala.
Drept urmare, daca nu discount-urile sunt cheia, de ce se mai organizeaza astfel de evenimente? Raspunsul este simplu: pentru evenimentul in sine. Pentru ca sub acelasi acoperis, o cupola mare, sa se afle carti si oameni care sa discute despre ele.
Acolo te puteai intalni cu oameni pe care-i cunosti, cu care imparti aceeasi pasiune, puteai intalni scriitori, puteai vorbi cu responsabilii editurilor. Acolo puteai asista la lansari, puteai sta pur si simplu sa savurezi efeverscenta evenimentului.
Nu era targ, nu te duceai pentru reduceri, ci era salon, te duceai sa savurezi, sa socializezi, sa te bucuri de eveniment.
Evident ca multi s-au dus ca la targ, au dat o tura pe la toate standurile, au luat ce aveau de luat, in functie si de buget, logic, si au plecat acasa. Unii chiar au evitat zilele cu lansari, zicand ca prefera sa mearga atunci cand NU e aglomerat.

De la Nemira doar 3 carti 🙂
A mai fost si problema caldurii, care i-a facut pe unii sa evite orele pranzului, chiar si in weekend. Orarul lansarilor nu a tinut cont de aspectul meteorologic, din pacate sau din fericire.
Nu v-as putea spune daca a rentat pentru edituri, habar n-am daca per total a fost bine sau nu a fost bine din punct de vedere financiar. Va spun, insa, ce as face daca m-as ocupa de o editura, un lucru care habar n-am daca ar putea fi pus in practica:
- Daca o carte se lanseaza vineri, nu as pune-o pe taraba de miercuri. Mi se pare ilogic, absurd. LANSEZI cartea vineri, asa ca de vineri incolo o gasesti.
- In ziua lansarii cartea e mai ieftina. Daca asisti la lansare e si mai ieftina. Sa motivezi oamenii sa vina la lansare. Evident, si sa faci oamenii sa vina in mai multe zile.
- As pune lansarile miercuri-joi-vineri, sambata si duminica sa fie pur si simplu zile de venit, de socializat si de venit pentru a cumpara. Sau, ca s-o zic altfel, i-as lasa pe altii sa isi lanseze cartile in weekend. Oricum, mi s-a parut ciudat sa vad miercuri, 1 iunie, atat de putine lansari. Sa nu fi stiut editurile ca 1 iunie e liber de la stat?
- I-as fi incurajat pe cei cu vouchere sa vina la mine si nu la altii. Pe scurt: mai multe site-uri si conturi de Facebook au dat vouchere de 100 de lei. Am castigat si eu. Insa voucherul insemna, in mod sec, 100 de lei. Daca as fi fost o editura, as fi zis: daca vii cu voucherul la noi, iti dam o reducere suplimentara de 20 de lei daca vei cumpara de 150 de lei. Nu stiu, ceva. O chestie prin care sa atrag atentia.
- Nu in ultimul rand, ca editura as fi premiat checkin-urile de la standul editurii. Daca faci o poza la standul editurii X si o incarci pe Facebook/Instagram, punand si hashtagul editurii, oricare ar fi ea, primesti extra-reducere de 10%. Nimeni n-a facut asta.

Cartile Editurii Crime Scene Press care au ajuns in biblioteca mea personala dupa Bookfest 2022
In distinctia dintre Salon de carte vs targ de carte trebuie avuta in vedere si ideea de branduire. De pilda, Gaudeamus, cel din toamna, este targ de carte, in timp ce Bookfest, traditional primavara (acum a fost fix la inceputul verii), a purtat dintotdeauna numele de SALON de carte. Diferentele dintre cele 2 sunt minime, chiar daca stilistic suna mai bine salon. Am dubii ca sunt mai multe reduceri toamna, la Gaudeamus.
Leave a Reply