Sanatoriul este romanul de debut al autoarei britanice Sarah Pearse, insa nu asta m-a frapat dinainte sa termin de citit romanul. Ca sa intelegeti un pic contextul, caci la mine contextualizarea este deseori esentiala, lectura cartii a durat cam 2 zile, timp in care am si cautat cate ceva despre autoare.
Trei lucruri m-au mirat, m-au frapat, in legatura cu ea:
- Nu am gasit nicaieri varsta ei exacta, pare un secret adanc ingropat (sau poate n-am cautat eu foarte bine), insa m-a socat de-a dreptul figura ei INOCENTA si frumoasa. Partea cu inocenta ma frapeaza, ma pune pe ganduri: daca as vedea pe strada o astfel de tipa cu siguranta nu m-as gandi ca este scriitoare. Iar daca as afla ca scrie romane cu siguranta nu as ghici in veci ca scrie thrillere. Stiu, trebuie sa mai lucrez la partea cu preconceptiile, cu cliseele, insa am simtit nevoia sa va spun si voua asta.
- Partea a doua e si mai interesanta: o autoare britanica isi plaseaza actiunea in Alpii elvetieni. Am aflat, insa, ca s-a mutat in orasul Crans-Montana, ca-i place sa viziteze cladiri abandonate si ca a citit la un moment un articol in presa despre sanatoriile din acea zona, lucru care a inspirat-o pentru a scrie acest roman. De ce zic ca e important faptul ca ea NU este elvetiana? Pai, din punctul meu de vedere, vocea ei este exact ceea ce este in realitate: o persoana care cunoaste zona, care a mai fost acolo, dar care nu este autohtona, are acea doza de obiectivitate care te face sa crezi ca este o voce exterioara. Exact ce este ea in realitate: o britanica mutata in Elvetia.
- Sanatoriul este romanul de debut si nu mi s-a parut nicio secunda ca este scris de o debutanta, de cineva care doar aspira la statutul de scriitor. Este o scriitura matura, cu un suspans bine dozat si cu foarte-foarte multe twisturi.
Pe scurt: pe locul unui fost sanatoriu (de tratare a tuberculozei) urmeaza a se construi un hotel de lux, Le Sommet. Cel care-l construieste este stranepotul celui care a deschis acest sanatoriu. Deci o afacere de familie. Caci in familie si este administrat: alaturi de cel care a venit cu ideea se afla … sora lui. Tot un frate si o sora sunt in prim-plan: caci Elin Warner, a venit acolo la invitatia fratelui sau, Isaac, care urma sa dea petrecerea de logodna. Elin era politista, insa momentan luase o pauza din cauza unor probleme de natura personala.
Asa cum deja ati anticipat, o furtuna puternica izoleaza hotelul de restul lumii, asa ca cei de acolo sunt pe cont propriu. Din pacate sau din fericire, contrar scrierilor Agathei Christie, o parte din oaspeti reusesc sa fuga, asa ca in hotel raman mai putin de 50 de oameni (oaspeti si angajati ai hotelului). Cine moare, care este prima crima, care sunt cauzele crimelor si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Evident ca Elin ancheteaza si descurca itele cazului, insa problemele ei sunt in numar de 2 (daca ati citit cu atentie ce am scris v-ati dat deja seama):
- Ea este britanica, insa se afla pe teritoriul elvetian. Deci nu avea juridisctie acolo. Nu vorbim nici macar de 2 tari UE.
- Ea nici macar nu mai era politista in acel moment. Era intr-un concediu care se tot prelungea. Era intr-o mare pauza, ca sa ma exprim mai brutal. Lucru care ii stirbea din autoritate, din credibilitate.
Desi multi au criticat Sanatoriul, mie mi-a placut enorm. Sunt socat de recenziile negative citite, inclusiv in limba romana. Pentru mine Sanatoriul a fost o lectura excelenta, mai ales pe timp de canicula: inchideam ochii si-mi imaginam ca ma aflu acolo. Imi imaginam ca afara nu este canicula, ci este o furtuna de zapada, ca sunt inconjurat de munti si ca este multa gheata in jur, ca trebuie sa stau cu sufletul la gura, sa nu care cumva sa vina o avalansa peste mine. Cumva, autosugestia mea functiona (e drept, ajutata si de aerul conditionat care tragea din greu).
Partea buna este ca Sanatoriul va avea si continuari, fiind doar prima carte a seriei Elin Warner. A doua carte, deja aparuta in Marea Britanie, se numeste The Retreat (vom vedea daca si cum va fi tradusa in Romania).
Sanatoriul a aparut in limba romana la Editura Nemira, loc unde este momentan epuizat/a. Daca nu sunteti olteni, sa comandati cartea asa epuizata cum este ea, puteti incerca la Libris, Carturesti, Librex, Libraria Delfin, Cartepedia, CLB, CEL.ro sau eMAG (locuri din online unde cartea era in stoc in momentul scrierii acestui articol).
ps: Sanatoriul, precum si Soacra, au fost achizitionate de la Bookfest 2022, de la standul Editurii Nemira.
0 Comments
1 Pingback