Desi autoarea Lynda La Plante a scris peste 40 de romane, pentru mine Secrete ingropate este PRIMA carte scrisa de ea pe care am placerea s-o citesc. Nici numarul traducerilor din aceasta autoare nu ma ajuta, sper sa ma ajute editurile noastre pe viitor. Drept urmare, tot ce voi scrie in continuare va fi strict pe baza acestei carti.

Secrete ingropate este despre 3 cazuri, care par a se contopi intr-unul singur, totul pornit de la un cadavru este gasit carbonizat intr-o casa parasita, alaturi de milioane de bancnote vechi parjolite. De aici pornesc alte 2 cazuri: un jaf inca nerezolvat (17 milioane de lire furate dintr-un tren, in anul 1995), dar si originile naturale ale unuia dintre politisti, Jack, care stia doar ca a fost adoptat si atat, fara sa cunoasca  prea multe detalii despre familia sa naturala.

Se pare ca sunt multe referiri la un roman precedent al autoarei, Vaduve, aparut la noi la Editura Litera. Din fericire, modul in care este scris acest roman, Secrete ingropate, reuseste sa te faca sa intelegi cartea in mod distinct. Personal, cred ca am inteles aproape totul fara sa fi citit precedenta carte.

Nu vreau sa intru in mai multe detalii legate de anchetele in sine, spoilerele mi-au displacut intotdeauna, asa ca va voi vorbi un pic despre unul dintre personaje, Jack. Pe scurt, el este chemat de parintii sai adoptivi pentru a-i da o veste importanta. Dupa tonul lor, era destul de clar ca vestea era una proasta. Atunci cand ajunge la ei acasa, Jack afla ca tatal sau adoptiv mai are de trait maximum 3 luni. Nu acest lucru este relevant in poveste, ci celelalte 2 decizii pe care le iau parintii lui: hotarasc sa-si vanda micuta casuta pentru a merge intr-o ULTIMA excursie (impreuna) si, mai ales, ii dau in brate lui Jack dosarul legat de familia sa naturala.

Desi Jack nu vrusese pana atunci sa afle prea multe despre ei, voia sa ramana cu impresia ca a avut un singur tata, adica cel care l-a crescut, cel care l-a indrumat, intr-un final curiozitatea invinge. Intamplator, cercetarea originilor proprii il ajuta in ancheta in care era implicat, dar nu acest lucru vreau sa-l subliniez aici. Pentru partea de thriller este relevant, trei anchete care devin una singura, insa aici eu ma gandesc la partea umana.

Oare cati oameni batrani vor sa calatoreasca in ultimele luni din viata? Oare ce fiu accepta o astfel de decizie din partea parintilor? Poti intelege fara sa fii de acord, poti fi de acord sau poti  pur si simplu sa nu intelegi.

In cazul meu, sunt complet neutru. Incerc sa inteleg, incerc sa fiu de acord, insa nu prea am intalnit in viata de zi cu zi astfel de persoane. Evident, in alte tari, in acest caz UK, mentalitatea este alta, insa cu certitudine in Romania aceasta situatie este absolut imposibila. La noi o astfel de excursie ar fi considerata o investitie inutila, “de ce sa mergem daca oricum vom muri? mai bine las banii copilului/copiilor”.

Mi-as dori sa pot intelege si sa fiu de acord cu aceasta decizie. Mi-ar placea sa traiesc intr-o societate, nationala sau globala, unde aceasta decizie sa fie norma si nu exceptia. Cabd voi (re)citi acest articol peste 10 ani, mi-as dori sa zambesc si sa ma bucur ca dorinta mi s-a implinit.

Per total, Secrete ingropate de Lynda La Plante este un thriller excelent, in care veti gasi si alte lucruri in afara de o ancheta plina de suspans. Dar chiar si luat strict ca thriller tot este o carte solida, inteligent scrisa.

Secrete ingropate de Lynda La Plante a aparut la noi la Editura Crime Scene Press. Poate fi comandat/a si de pe Elefant, Carturesti, Libraria Delfin, Cartepedia, eMAG si Libris.