Viata e frumoasa, DAR merita citita!

… si vreme e ca sa ucizi – John Grisham

… si vreme e ca sa ucizi, PRIMUL roman scris de John Grisham, este despre sistemul juridic american. Pe scurt de tot, aceasta este cea mai corecta caracterizare.

Sa explic pe larg. Actiunea cartii se petrece in Clanton, Mississippi, unde in decurs de cateva zile se petrec doua infractiuni grave. In prima, o fetita de culoare este violata si batuta cu salbaticie de catre doi tineri albi. Este gasita aproape moarta, dusa la spital, unde este salvata. Tatal ei, un barbat de culoare familist, fost luptator in Vietnam, decide sa-si faca singur dreptate si-i impusca pe cei 2 violatori chiar cand acestia erau in custodia politiei. Ei ieseau din tribunal, de la infatisarea care le stabilise cautiunea, cand acesta ii impusca cu o arma automata. Din greseala, insa, un colt a ricosat din perete in piciorul unuia dintre politisti. La spital, acestui politist ii va amputat membrul inferior ranit.

Pe parcursul intregii carti vom vedea procesul in urma caruia barbatul de culoare ar fi putut fi condamnat la moarte. Stim de la inceput cine este criminalul, toata lumea stie acest lucru, insa sistemul juridic american, ca de altfel si cel britanic, are aceasta particularitate, ca tu, ca avocat, poti aduce nu doar argumente juridice, ci si sentimentale, omenesti. Ce trebuie tu sa faci, ca avocat, este sa invoci nu un argument, ci un PRETEXT juridic pe baza caruia clientul tau ar putea fi salvat. Miza, suspansul, in asta consta: va fi sau nu condamnat (posibil, la moarte) cioroiul care a omorat doi albi?

Si vom vedea, pe parcursul desfasurarii actiunii, TOATE etapele dupa care se desfasoara procesul si toate chestiunile colaterale acestuia:

– Alegerea juriului (majoritatea filmelor se axeaza pe modul in care acest juriu decide, putine se refera la modalitatea prin care ei sunt alesi);

– Modul in care un judecator relationeaza cu procurorul si cu avocatul;

– Relatiile de prietenie ori de dusmanie intre avocati;

– Cum avocatii incearca sa-si fure ori sa-si recapete cazurile;

– Cum un caz de genul te poate aduce in centrul atentiei, cu riscurile de rigoare;

– Cum deciza poate fi influentata de decizia unor persoane exterioare cazului (in acest caz, pe parcursul procesului, intra in scena Ku-Klux-Klan-ul, pe de-o parte, si organizatiile, civile ori religioase, ce se situeaza de partea cealalta, cele care sustin drepturile si libertatile persoanelor de culoare). In America, pentru ca a castiga un caz trebuie sa castigi si razboiul informational.

De fapt, un lucru extrem de interesant, care m-a fascinat dintotdeauna la sistemul juridic american: multe spete implica, pe de-a-ntregul, comunitatea. Caci, daca n-ati inteles, asta este ideea de baza a notiunii de jurati: comunitatea trebuie implicata. Comunitatea, in sine, este implicata in actul de justitie, prin asta cetatenii invata legile si, daca vor constata ca-s nedrepte, vor cere schimbarea lor. Nu intru mai in amanunt.

Partea interesanta este legata de autor, de John Grisham. Iar aici, recunosc, un mare merit il are modul in care este structurata cartea. Sa fiu mai explicit: cartea incepe cu un mic cv al autorului, din care aflam informatia relevanta, cum ca el a facut dreptul si a fost avocat. Stiu, informatiile astea le putem afla acum de pe internet, unii zic ca este pierdere de timp (si risipa de copaci) sa le pui intr-o carte, doar ca lucrurile nu stau deloc asa. O carte buna este una care nu necesita materiale ajutatoare: nici dictionar, nici harta, nici laptop/tableta/telefon pe care sa cauti diverse lucruri. Cartea trebuie sa aiba toate informatiile necesare. Iar unul ca mine, care citeste paginile in ordinea lor, nu incepe cu sfarsitul, a fost foarte incantat de aceasta decizie.

In plus, iarasi o decizie corecta, de foarte mare ajutor mi-a fost si introducerea, cuvantul inainte al autorului. Multi vad ca ignora importanta acestei parti a unei carti.

E drept, eu am o editie veche a cartii, cred ca prima, nu stiu acum ce contine cartea, daca s-au pastrat cele 2 chestii, caci Editura Rao a scos editii succesive ale cartii. Nu stiu sa va zic de cand dateaza ultima editie, vad ca cea mai des intalnita editie prin librariile online este cea din 2007.

Per total, … si vreme e ca sa ucizi, de John Grisham, este o carte extrem de bine scrisa, care te va invata foarte multe despre sistemul juridic american. Este inca actuala si inca utila, inclusiv la noi. Pentru mine, este prima carte a acestui autor pe care am citit-o. Mi-am propus sa le iau la rand. Am inceput seria in ordine cronologica, exact asa cum o voi si continua.

De mentionat faptul ca aceasta carte, … si vreme e ca sa ucizi, a primit si o ecranizare in anul 1996, cu o super-distributie. La noi filmul a rulat sub titlul Vremea razbunarii. Nu am vazut inca pelicula, deci nu ma pot pronunta asupra ei.

Cartea … si vreme e ca sa ucizi poate fi cumparata direct de pe site-ul Editurii Rao si  de la librariile online Libris, Carturesti si Cartepedia.

1 Comment

  1. Zsolt

    Am vrut sa vad cum ti s-a parut romanul dupa ce am aflat tot de aici, din articol, ca e prima lui carte. M-ar atrage si numai pentru ca prezinta cum e ales juriul. Apoi, imi plac si mie informatiile despre autori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑