Desi de obicei imi propun sa iau in ordine cartile colectiilor clasice, nu de fiecare data imi iese. In cazul celebrei serii a lui Raymond Chandler, cu Detectivul Marlowe personaj principal, romanul de debut, Somnul de veci, a fost a doua carte citita de mine. Eram deja obisnuit cu stilul, cu personajul, dupa ce citisem, nu cu mult timp in urma, Fereastra Secreta.

Atentie: nu este romanul de debut al autorului Raymond Chandler, ci este doar debutul personajului Phillip Marlowe.

Pana sa va spun cele punctele forte ale romanului, trebuie sa va spun despre ce este vorba. Detectivul Marlowe este angajat de un batran general, in legatura cu un presupus santaj la care era supusa una dintre fiicele sale. Desi, aparent, urma sa cerceteze un caz de santaj, detectivul ajunge sa fie martor la mai multe crime, avand de fiecare data de ales intre a fi de partea clientului sau si a fi de partea politiei, a legii.

Noi, romanii, neavand foarte clar definita ideea de detectiv particular, nu exista nici macar in capital vreun astfel de om care sa fie cat de cat celebru, nu avem la ce sa ne raportam. Drept urmare, nu stim care ar trebui sa fie reperele, nu stim cum ar arata Detectivul Marlowe in varianta romaneasca, trebuie sa luam totul de-a gata.

Acum, fiind considerat un clasic, o poveste din care multi s-au inspirat, trebuie sa va spun cat de actuala este ea. Caci, dupa mine, acesta ar trebui sa fie argumentul principal, tematica principala a acestui articol: de ce ar mai trebui lecturata aceasta carte in 2018?

Si, deloc surprinzator, cartea este extrem de actuala. In afara de latura tehnologica, absenta inclusiv a telefoanelor mobile, in rest totul este valabil. Nu stiu cat de mult s-au schimbat legile penale in SUA, probabil foarte putin, deci si din acest punct de vedere suntem in actualitate. Trecem peste elementele de epoca, modul cum erau imbracati oamenii, nelipsitele palarii, masinile, modul in care sunt descrise interioarele caselor.

Fiind un roman atat de vizual, a fost si ecranizat, in 2 randuri chiar, in 1946 si 1978.

Un alt lucru interesant, care merita subliniat, este dinamismul cartii, actiunii. Obiectivul principal al detectivului se schimba de la o pagina la alta, lucreaza ba pentru client, ba pentru el personal, ba vrea sa se faca util politiei. Primeste bani de la client, o parte din ei dandu-i in schimbul unei informatii cu care, teoretic, nu avea ce sa faca. Un tip de thriller care nu doar ca te face sa nu abandonezi cartea, dar te face sa fii atent la orice detaliu din carte, orice pasaj, orice paragraf devine esential pentru intelegerea ei. La final, asa cum sade bine unui thriller, un rezumat, o recapitulare, in cazul in care am uitat anumite aspecte.

Nu va mai detaliez cum sta treaba cu personajele, pot spune doar majoritatea sunt negative: au facut ceva rau ori macar ascund asa ceva. Detectivul Marlowe este, din acest motiv, nu doar detectiv, ci si judecator: trebuie sa decida, pe loc, de partea cui sa fie, cine a actionat corect, moral, si cine nu.

Caci problemele de moralitate, de etica, sunt multe, pacat ca, asa cum spuneam la inceputul articolului, noi nu avem asa ceva prin tarisoara noastra, drept urmare nu ne putem pronunta in aceasta privinta. Care-s normele etice ale unui detectiv particular? Cat de atasat trebuie sa fie el de clientul sau? Cat anume trebuie sa-l protejeze, pe el ori familia acestuia?

Citind Somnul de veci, mi-am amintit cum ar fi sa avem si noi detectivi particulari. Nu doar din aia care sa urmareasca infidelitati ori cine stie ce politician, pentru a-l santaja ulterior. Nu stiu ce legislatie avem, stiu ca sunt cateva companii care ofera cursuri prin care poti deveni detectiv particular, fara sa am habar cat de eficiente, utile, profesioniste sunt acestea.

Detectivul Marlowe debuteaza in romanul Somnul de veci, un clasic al literaturii de gen, considerat a fi printre cele mai bune romane thriller din istorie. Merita sa-i dati o sansa, chiar daca va sfatuiesc sa-l cititi dintr-un foc, o pauza prea mare intre reprizele de lectura ar putea sa va faca sa pierdeti detalii importante. Vorbesc din propria experienta, ca sa zic asa. Or, cum ar zice americanul: been there, done that! Multumesc LIBRIS.RO pentru carte.