Splendida cetate a celor o mie de sori este prima carte a autorului de origine afgana Khaled Hosseini pe care o citesc. Cu siguranta, nu si ultima.

Personal, am primit aceasta carte de la Alina Lerca, in urma unui pariu castigat. Pe ea o impresionase acest roman si a zis ca trebuie sa il citesc si eu. Nu zic ca a fost departe.

In mod evident, aceasta carte va da pe spate mult mai mult persoanele de sex feminin, ele fiind revoltate de modul in care femeile sunt tratate acolo, in Afganistan (si in toata zona araba). Acum, in ce masura ele asociaza aceasta mentalitate cu religia la modul general este o alta discutie. Multi si multe au impresia ca si crestinismul ar trata astfel femeia daca i s-ar permite.

Nu inseamna ca barbatii ar trebui sa nu fie impresionati ori, mai rau, sa fie de acord. Niciun barbat normal la cap nu ar trebui sa fie de acord cu aceste practici, insa, repet ce am zis mai sus, discutia este legata mai mult de religie la modul general si de islamism la modul particular.

Pe scurt, in romanul Splendida cetate a celor o mie de sori avem povestea a doua tinere ce ajung sotiile unui cizmar obscur din Kabul, Rasheed. Prima, Mariam, nu este din Kabul, ci vine de la sute de kilometri departare. Ea mai are “un defect”: este copil din flori, copilul ilegitim al unui mare bogatas. A doua sotie este o tanara de 15 ani ramasa orfana.

Rasheed este un afgan traditional tipic: femeia trebuie sa stea in casa, nu are voie sa iasa de acolo fara barbat, afara trebuie sa poarte burka, tot tacamul. Atunci cand vine revolutia islamica, Rasheed se bucura, are impresia nu doar ca nu-l va afecta, ci chiar ca-l avantajeaza. Din perspectiva femeilor, republica sovietica afgana (ma rog, guvernul sovietic de acolo, nu faceau parte din URSS) daduse o gramada de drepturi femeilor. Acea republica era in avantajul lor, chiar daca ele nu s-au exprimat in mod apasat in favoarea acesteia. De altfel, situatia este asemanatoare, chiar daca nu atat de grava, in multe tari ex-comuniste: socialismul a adus drepturi femeilor, din acest motiv in multe tari nostalgicii regimului comunist sunt cu precadere de sex feminin.

Nu va zic cum se termina intreaga poveste, insa vreau sa subliniez cele 3 lucruri importante la care m-a dus acest roman:

In Afganistan nu a fost niciodata pace?

Pentru noi, Afganistanul este o tara indepartata, unde razboi a fost dintotdeauna. Avem prea multe pe cap pentru a ne gandi la oamenii de acolo. Ce vor ei, ce isi doresc, de partea cui sunt …

Afganistanul a fost disputat atat intern, de diverse factiuni, cat si geopolitic, de cele 2 mari puteri, Pe cine sa intereseze parerea oamenilor de acolo daca nu pe un scriitor afgan? Vedem, de fapt, conflictele despre care noi, europenii, vorbim atat de cinic, de relaxat, prin ochii unora care au trait acolo.

Ce relatie exista intre 2 sotii ale aceluiasi sot?

Dintotdeauna m-a fascinat cultura poligamiei. Nu sunt atat de interesat de relatia sotului cu sotiile sale, cat de relatia dintre ele. Ce simt ele una fata de cealalta? In ce relatii sunt? Este rivalitate? Este fraternitate? Sau nu este nimic?

Aici vedem o relatie complicata, care se transforma. Nu v-o dezvalui, ci va spun doar ca este extrem de interesanta, mai ales pentru cei care provin dintr-o cultura monogama. Ma rog, monogama din punct de vedere legal.

Cum te raportezi la o cultura cu care nu ai nimic in comun?

Teoretic, noi suntem anticomunisti. Ne gandim la comunismul nostru, la cat de rau traiam atunci si consideram ca peste tot a facut rau. In plus, americanii au adus democratia, pacea si prosperitatea.

In plus, dintotdeauna m-am intrebat ce democratie este aceea care nu vine de la cetateni, ci care este impusa cu forta. Poate fi numita democratia acea forma de guvernamant liberala impusa cetatenilor? Daca ei vor sa traiasca dupa principiile Coranului, de ce altcineva le-ar impune contrariul? Iar ele, femeile, de multe ori sunt de acord cu conceptele Coranului, oricat de retrograde ar parea ele in ochii unui european.

Inchei spunand cat de mult mi-a placut Splendida cetate a celor o mie de sori, insa nu in sensul in care a placut, a impresionat, multe cititoare. Nu mi-a facut pielea de gaina, nu am varsat oceane de lacrimi, ci am citit-o cu interes, plin de curiozitate, fascinat de lucrurile pe care le aflam. Mie imi trebuie ceva mai mult decat atat pentru a plange. Sunt atat de dubios, de egoist, incat plang doar la chestiile care simt ca m-ar putea candva atinge. Dramele de razboi, oricat de bine sunt scrise, nu ma ating aproape deloc. Stiu ca sunt defect, nu trebuie sa mi-o spuneti din nou.

Splendida cetate a celor o mie de sori este o carte SPLENDID scrisa, care te tine in priza si pe care o vei aprecia daca esti sensibil si mai ales daca esti femeie. Nu-i pot nega calitatile literare, scriitura, drept urmare spun de pe acum ca m-a facut sa-mi doresc sa citesc si alte carti de-ale autorului.

Splendida cetate a celor o mie de sori a aparut la Editura Niculescu si poate fi comandata de pe Elefant, CLB, Libraria Delfin  si eMAG.