Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Stapanul muntelui (Leo Asker #1) – Anders de la Motte

Stapanul muntelui este a doua carte de-a autorului Anders de la Motte pe care o citesc, dupa O casa mortala, fiind in acelasi timp primul volum al noii serii Leo Asker.

Spun din start: Stapanul muntelui mi-a placut enorm, o ador de-a dreptul, cartea iesind in evidenta prin faptul ca absolut toate personajele de aici erau in vreun fel sau altul defecte. Dereglate. O copilarie tumultoasa, o familie disfunctionala, traume vechi, rani netratate. Ori pur si simplu oameni care vor sa calce pe cadavre, care vor sa profite, sa-si traga partea. Fiecare reactioneaza diferit, unii devin mai buni, vor sa ajute, altii parca vor sa se razbune pe altii pentru traumele lor. Pentru ce au patit ei. Ideea e ca toti sunt dubiosi in felul lor. Rar am intalnit o poveste unde chiar TOATE personajele sa fie dubioase, dereglate. Unde, vulgar spus, nimeni sa nu fie sanatos la cap.

Inspectorul Leonore Asker (Leo Asker) este sefa Brigazii de Infractiuni Grave din Malmo. Are de rezolvat un caz legat de o misterioasa disparitie, catalogata drept rapire. Fix in mijlocul cazului, superiorii (vedeti voi cine-s acestia) o scot din ancheta, urmand a-i da conducerea unui departament aproape fantoma, care functiona la subsol. Un departament al cazurilor abandonate, un departe despre care nu stie nimeni absolut nimic.

Intamplator, Leo Asker gaseste ceva interesant printre anchetele fostului sef al departamentului, asa ca ajunge la ancheta initiala pe usa din dos. Nu va spun cum se termina totul, care este faza cu acea disparitie (acele disparitii!!!!), va trebui sa descoperiti singuri toate astea. Stiti deja cat de mult urasc spoilerele, iar in acest caz punctul forte al cartii chiar este suspansul.

Despre Stapanul muntelui as mai avea totusi cateva lucruri de adaugat.

Primul dintre ele este titlul. Primul meu instinct a fost sa critic titlul, sa spun ca este prea putin despre munte, ca titlul m-a indus in eroare. Chiar daca ultima parte este adevarata, de fapt judecand la rece titlul mi se pare genial ales. Stapanul muntelui mi se pare un titlu excelent, chiar daca intr-adevar nu pare titlu de thriller. De fapt, poate tocmai din acest motiv.

Al doilea lucru important de spus este legat de suspans si mai ales de posibilitatea intuirii, ghicirii, vinovatului: este imposibil. E drept, autorul “joaca murdar”, pastreaza cateva detalii pentru el, detalii fara de care nu ai tabloul complet. Dar fix din acest motiv imi place, apare brusc un personaj nou care schimba complet datele problemei, care te face sa revezi toata povestea din alta perspectiva, cu alti ochi.

Al treilea lucru este legat de atmosfera, de cat de nordica este aceasta poveste. Aici lucrurile sunt un pic mai complexe, unii sustiand ca romanul Stapanul muntelui ar fi un nordic atipic, ar fi mai degraba un thriller frantuzesc. Lucru care, sa ne intelegem, nu m-a deranjat, insa simt nevoia sa-l scriu pentru ca cititorii mei sa stie la ce sa se astepte. Sa nu se trezeasca intr-o poveste radical diferita de cea in care se asteptau sa intre.

Nu va zic mai multe despre personaje, mi se par mult prea bine construite pentru a va face spoilere. Sunt de-a drept delicioase, lucru care nu contravine deloc lucrurile enuntate la inceputul articolului. Nebunia poate fi delicioasa atunci cand o vezi la altul. Ma rog, in cazul meu, pot savura cele mai dubioase lucruri atunci cand este vorba despre fictiune. Daca vorbim despre fapte reale, o lectura de genul poate efecte dintre cele mai rele (pentru somnul meu).

Stapanul muntelui este per total o carte excelenta, printre cele mai bune thrillere citite anul acesta, avand si marele avantaj de a fi PRIMA carte a seriei. De multe ori, prima carte pare o introducere mai lunga, una care pe alocuri plictiseste. N-a fost deloc cazul aici.

Stapanul muntelui de Anders de la Motte a aparut in limba romana la Editura Crime Scene Press, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o achizitionati!

Articolul despre romanul Stapanul muntelui de Anders de la Motte face parte dintr-un nou blog-tour de-al Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol, au mai aparut impresii despre aceasta carte pe urmatoarele site-uri si bloguri: Analogii – Antologii; Literatura pe tocuri; Biblioteca lui Liviu; Cartile mele si alti demoni.

1 Comment

  1. Gabriela Firea

    Articolul oferă o perspectivă captivantă asupra romanului ‘Stăpânul muntelui’ de Anders de la Motte. Personajele complexe și atmosfera nordică distinctă contribuie la un suspans de neuitat, făcând din această carte o lectură obligatorie pentru fanii genului thriller. Felicitări pentru recenzie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑