Pana sa va vorbesc despre cartea Midnight Sun, aparuta la noi cu titlul Sub Soarele Noptii (la Editura Epica), trebuie sa fac doua distinctii. Doua precizari absolut necesare.
Prima si cea mai importanta: NU este in seria Amurg/Twilight. Da, a aparut si in acea serie o carte intitulata Midnight sun, dar nu despre aceea voi vorbi. Seria Twilight n-o voi putea citi in veci. Nici daca toate celelalte carti ar arde precum biblioteca din Alexandria…
A doua precizare importanta este legata de relatia acestei carti cu filmul japonez din 2006 si cu remake-ul american din acest an. Relatia dintre ele este fix asa: la baza este filmul japonez din 2006, numit Taiyō no Uta, care tradus exact ar insemna Song of the sun. Pe baza lui au fost facute un serial japonez, o manga, un film coproductie Japonia-Vietnam si acest remake american. Mai jos este trailerul pentru productia originala japoneza.
Remake-ul american are parte de o asa numita Companion book, un echivalent literar, tradusa la noi la Editura Epica.
Povestea suna cam asa: Katie este o tanara bolnava de o boala rara, boala care nu-i permite sa iasa din casa in timpul zilei. Boala se cheama XP, Xeroderma pigmentosum, si este extrem de rara (o persoana dintr-un milion este bolnava de asa ceva). Nu intru in detalii legate de boala si de cat de realist este ea transpusa.
Revenind la Katie, personajul principal al cartii si al filmului, ea nu avea prieteni, singurele interactiuni erau cu tatal ei, cu Morgan (cea mai buna prietena a ei) si cu doctora ei, pe care o vizita foarte des. Katie, insa, isi doreste sa duca o viata normala, drept urmare, la implinirea varstei de 18 ani, isi permite sa iasa mai des din casa noaptea. Il intalneste o Charlie, baiatul visurilor ei, cel care trecea zi de zi prin fata casei ei.
Acum, va las pe voi sa descoperiti, din carte ori din film, cum se termina povestea lor de dragoste si care este legatura dintre Katie si … muzica.
Vreau, insa, sa fac 3 precizari importante vizavi de aceata carte:
1. Fiind vorba de un companion book, filmul aproape identic cu cartea. Filmul are, insa, ceva in plus: muzica originala. Drept urmare, desi in 90% dintre cazuri recomand cartea, aici recomand cu caldura (SI) filmul. Intai si intai FILMUL. Este superior cartii, asa a fost gandit de la inceput.
2. Cu o singura exceptie, in carte toate personajele sunt pozitive. Ceea ce nu-mi dau seama cat de credibil, cat de realist este. In afara de o colega, va las pe voi s-o descoperiti, una care o numise cu mult timp in urma Fata-Vampir, restul colegilor si celor care o cunosc empatizeaza cu suferinta lui Katie. Charlie nu se sperie de boala ei, ci dimpotriva. Totu-i roz, totu-i perfect, toti oamenii sunt buni. Oare asa sa fie?
3. Personal, am empatizat mult atat cu Katie, cat mai ales cu tatal ei. Incercam sa-mi imaginez cum m-as comporta dac-as fi in locul lor. Ar fi groaznic, ar fi dramatic. V-am zis de atatea si atatea ori ca-mi place singuratatea, ca asa functionez eu, singur, dar asta nu inseamna c-as putea sta inchis in casa non-stop. Ca as putea stau atata timp fara sa socializez. Da, imi place singuratatea insemnand faptul ca-mi place sa nu depind de nimeni, sa merg neinsotit undeva, sa ma bucur de un film, un spectacol de teatru, poate un concert, singur. Insa oriunde as merge imi place sa interactionez cu oamenii de acolo, sa stau de vorba. Am norocul sa-mi fi facut prieteni cam peste tot prin tarisoara asta, deci oriunde merg, Cluj, Timisoara, Iasi, Arad, Sibiu, gasesc pe cineva pe acolo. Nu as suporta, deci, sa am un univers social limitat la 3 persoane. Ar fi groaznic. Mult mai groaznic, insa, ar fi sa am un copil bolnav de o asemenea boala. Sa il vad cum sufera, cum se chinuie, cum sunt nevoit sa-i rapesc multe bucurii ale copilariei si adolescentei pentru binele lui.
Ce-i drept, inca nu stiu cum as reactiona daca as cunoaste o astfel de persoana. Dac-am deveni prieteni sau, dimpotriva, as evita-o. Stiti, de multe ori am evitat persoanele cu ceva pe piele, cu o piele diferita, de teama. Medical e aproape un mit, insa la cei din jurul meu cel mai mult ma tem de bolile de piele. Asa-s eu setat, poate gresit, ca bolile de piele sunt cele mai contagioase si cele mai vizibile. Deci, desi poate par cinic si desi stiu ca as gresi, probabil as evita o persoana bolnava de asa ceva, daca vreodata as cunoaste-o. Habar n-am cum si in ce context.
Va recomand atat cartea Sub soarele noptii / Midnight sun, scrisa de Trish cook, cat si filmul, unde in rolul lui Charlie il veti vedea pe baiatul lui Arnold (cu o interpretare solida si convingatoare). Cartea Sub soarele noptii / Midnight sun poate fi gasita pe Elefant, Libris, si pe Carturesti (Versiunea in engleza). Mai sus vedeti trailerele filmelor: atat cel original, japonez, cat si trailerul remake-ului american. Sa va bucurati atat de carte, cat si de film! 🙂
0 Comments
3 Pingbacks