Tot ce este – iata un titlu care m-a atras. M-a intrigat. M-a facut sa-mi doresc sa citesc cartea cu pricina. A facut toate astea fara sa-mi spuna nimic. Mi-a sugerat banalitate.

Pana sa citesc cartea Tot ce este, am dat de cateva recenzii si recomandari. Toate elogioase, toate faceau risipa de epitete. Totul era magnific, fabulos, incredibil. Iar eu am oroare de asa ceva: atat de opere (carti, filme, spectacole) laudate, PREA laudate, cat si de laude in sine, de epitete (ultra)elogioase. Tot ce este laudat este, de cele mai multe ori, fad. Sec.

Iar acum, dupa ce am citit, mi-am dat seama cat de greu imi este sa scriu despre aceasta carte. Imi este greu sa scriu din vreo 3 motive, desi dac-as mai sta sa caut probabil as mai gasi inca pe atatea. Iar aceste 3 motive sintetizeaza perfect Tot ce este de spus despre carte.

Intai si intai, imi este greu sa formulez fraze care sa contina titlul Tot ce este (motive de SEO) si care sa aiba si sens, care sa sune bine. O fraza de genul “Tot ce este este un roman bun” imi suna oribil, desi nu este nimic gresit gramatical in fraza asta. Absolut nimic.

In al doilea rand, imi este deopotriva aproape imposibil atat sa fiu de acord cu criticii care au ridicat cartea in slavi, cat si sa ii contrazic flagrant. Inteleg de ce lauda carte, inteleg ce au vrut sa spuna, insa nu pot fi complet de acord cu ei. Dac-as fi de acord cu ei nu as mai fi blogger de carte ci, Doamne-fereste, critic.

In al treilea rand si poate cel mai important, cum bine subliniaza Andrei Craciun in recenzia sa din Ziarul Metropolis, povestea din Tot ce este poate fi intalnita in foarte multe romane americane din a doua jumatate a secolului XX. Nu sunt familiarizat prea mult cu acea literatura, nu ma pasioneaza (poate SI pentru ca nu locuiesc in SUA), fara sa pot spune, insa, ca ar fi o literatura de duzina, o literatura de slaba calitate. In plus, nu am citit nicio alta carte de-a autorului James Salter. Deci nu m-as califica, daca-mi este permisa exprimarea, la scrierea unei recenzii credibile. Norocul meu ca nu scriu recenzii.

Totusi, de ce am simtit nevoia sa scriu despre romanul Tot ce este? Ce are are acest roman atat de special, atat de bun, atat de cuceritor? Aici urmeaza o chestie personala, legata de mine, una specifica ideii de blogging, nicidecum specifica ideii de critica de carte.

Asadar, ca-n multe alte dati, am incercat sa ma transpun in opera. Am facut-o punandu-mi 2 intrebari, cu o a treia venita ca bonus. Cele 3 intrebari, in ordine inversa, sunt:

  1. De ce apreciaza romanii o carte atat de americana?
  2. Ce as fi facut eu daca as fi fost in locul personajului?
  3. Oare cum ar arata o carte despre mine, eu fiind un locuitor al acestei planete la fel de banal precum personajul principal?

La prima intrebare nu pot raspunde clar, ci doar prin supozitii, prin ce cred eu, fara sa-i fi intrebat efectiv pe acei fani ai cartii. Banuiesc ca pentru multi SUA a ramas un El-Dorado, iar cultura americana este inca una de referinta. Aventurile unui banal bogatan american sunt interesante pentru multi si pentru ca, probabil, prin intermediul lecturii cititorii pot trai Visul american.

La a doua intrebare nu va voi raspunde, insa voi incerca sa raspund la a treia. Din acest raspuns va veti putea da seama despre ce este vorba, de fapt, in carte.

Imaginati-va ca prin intermediul vietii mele, pe care o eventuala carte ar urmari-o, ati intalni diverse personaje, cele cu care interactionez eu. Desi eu sunt oficial personajul principal, cele importante in poveste sunt celelalte. O viata pe care ti-o traiesti asa cum vor altii, desi in aparenta esti liber si independent.

Nu va spun exact prin ce a trecut protagonistul, insa va pot spune ca nu veti trai niciun fel de revelatii citind aceasta carte. Poate doar o revelatie a banalitatii.

Daca la scoala invatam despre estetica uratului, aici vorbim despre o estetica a banalului. E drept, pentru un om nascut in 2000 ori mai tarziu s-ar putea ca acele lucruri sa nu fie deloc banale, sa fie mai interesante, pentru unul ca mine, nici batran, dar nici foarte tanar, ele sunt chiar o banalitate.

O banalitate frumos formulata, estetic ambalata, aproape cantata – iata cum poate fi caracterizata cartea Tot ce este. Nu indraznesc sa spun ca cei care o ridica in slavi duc o viata banala, insa nici nu indraznesc sa-i contrazic pe cei care sustin asta.

Tot ce este a aparut la Editura Humanitas, in colectia Raftul Denisei si poate fi comandata de la Libris, Elefant, Cartepedia, Librex, Carturesti, Libraria Delfin, CLB, CEL si eMAG.

ps: Mi-am inceput anul literar cu Tot ce este. De fapt, ea mi-a asigurat trecerea din 2021 (am inceput-o cam in penultima zi a anului, citisem vreo 30 de pagini din ea) in 2022. A mers greu lectura ei, atat din cauza perioadei (eu ma urnesc greu dupa Revelion), cat si datorita felului ei de-a fi. Autorul parea a spune, indirect, ca e cam tot aia daca voi continua sau nu lectura. 

ps2: Radu Paraschivescu a tradus in limba romana romanul Tot ce este. Oare cat de relevant este pentru voi numele traducatorului? As zice ca este irelevant, dar tind sa cred ca daca nu l-ar fi tradus el nu as fi auzit de acest roman. Deci are un rol, fie si pur comercial. Cel putin pentru mine. Eu, unul, nu imi propun sa citesc tot ce a tradus si va traduce un om pe care altfel il apreciez.