Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Trilogia Labirintul / Maze Runner – James Dashner

Din start anunt contextul: in cazul trilogiilor gandite din start astfel, voi scrie un unic articol prin care sa le analizez. Mi se pare ca aceste carti nu pot fi analizate separat, povestea este una singura, sparta, din motive comerciale si de tipografie, in 3 carti distincte.

Cand vorbesc, insa, de Trilogia Labirintul / Maze Runner, ma refer strict la cele 3 carti de baza. Momentan doar pe acestea le-am citit. Celelalte doua sunt prequel-uri si spin-off-uri, pe acelea le voi analiza distinct. La final voi spune unde pot fi gasite aceste carti, atat cartile de baza, cat si cele 2 adaugiri, cele 2 volume bonus.

Si tot in introducere, trebuie va zic un lucru: filmele (cele 3, caci tocmai ma intorsai de la partea a treia) sunt COMPLET diferite, un fir narativ ce nu are nicio legatura cu ceea ce se intampla in carte (prima parte este, sa zicem, 70% asemanatoare, urmatoarele 2 parti fiind, insa, cu totul si cu totul altceva). Voi detalia despre film pe blogul de filme, aici voiam doar sa clarific acest aspect.

Inainte sa cititi mai departe trebuie sa va avertizez ca ar putea urma niscaiva spoilere. Nu va spun cum se TERMINA intreaga poveste, dar cateva spoilere de la primul volum sigur vor fi. Doar ca, exact cum ziceam mai sus, eu vad Trilogia Labirintul / Maze Runner pe de-a intregul, nu drept 3 carti distincte.

Asadar, Trilogia Labirintul / Maze Runner este o (noua) distopie adolescentina. Un virus numit Arsita facea ravagii in intreaga lume, lupta impotriva acestuia fiind obiectivul principal al unei organizatii transnationale numita RAU. Oamenii se imparteau in 3 categorii: cei sanatosi, dar susceptibili de a se infecta, cei infectati sau defectii (care puteau fi in diverse stadii ale bolii) si imunii. Acestia din urma erau cei mai importanti, cei mai bine valorizati de toata lumea: in putinele asezari urmane care supravietuisera ei erau paznicii, erau paznici ai asezarilor de defecti, insa pe ei se faceau si diverse experimente, ei fiind studiati pentru gasirea unui leac impotriva bolii. Din acest motiv aparusera si vanatorii de recompense, cei care vindeau imuni pe bani.

Prima carte incepe intr-un Labirint, Thomas fiind penultimul aterizat in acel loc ciudat. Nou venitii erau numiti Greenie (care inseamna boboc; in carti, pe tot parcursul celor 3 volume, traducerea este Verdeata, o traducere mot-a-mot extrem de dubioasa; in film este folosita traducerea corecta, Bobocule), dupa Thomas mai aterizand un singur boboc, Theresa. Apoi lucrurile se schimba complet in labirint, cei 2 fiind elementul declansator pentru toate schimbarile ce au avut loc.

Va las pe voi sa descoperiti ce era cu acel Labirint, cine era cu adevarat acest RAU, cum e cu Defectii astia, va las sa descoperiti singuri ce sunt aceia DUREROSI si GANDACI CU LAME, va las sa descoperiti cum aparuse de fapt Arsita, va las sa descoperiti Exploziile solare si, bineinteles, va las sa descoperiti singuri cum se termina totul.

Acum, pe scurt, despre Trilogia Labirintul / Maze Runner:

1. Personal, cel mai mult mi-a placut prima carte. Am simtit ca, de la un punct incolo, citesc ce mai imi ramasese de citit doar ca sa aflu cum se termina aventura inceputa in Labirint. Citesc cumva din inertie. Toate explicatiile, toata lupta lor cu Arsita, cu RAU-ul si cu Defectii erau, cumva, ilogice. Fortate. Simteam ca eu citesc toate astea datorita frumosului Labirint. TREBUIE sa citesti celelalte 2 volume pentru a vedea cum se termina, pentru a primi explicatiile de rigoare, dar volumul cu adevarat BINE SCRIS, volumul care-ti va face realmente placere sa-l citesti este primul.
Ca o paranteza, la fel stau lucrurile si-n cazul filmelor.

2. Cartea nu este scrisa la persoana I, precum seria Hunger Games, nu povesteste Thomas la persoana I ce a facut si cum s-a descurcat el printre toate, ceea ce pe mine m-a bucurat, dar ni se spune din start ca el este personajul principal. Cinematografic vorbind, camera este tot timpul pe el. Il urmareste aproape obsesiv. Faptul ca este persoana a treia si nu persoana I este doar un detaliu stilistic.

3. Din pacate, povestea abunda de personaje pozitive ori neutre, niciunul, insa, nu este personaj negativ. Un personaj negativ AUTENTIC zic. Nu exista vreo persoana care sa-si doreasca sa distruga lumea, un Villain, un Joker Malefic, un echivalent al lui Darth Vader, adult, copil ori adolescent. Toate faptele rele din aceasta poveste au o justificare, au oarece intentii bune la baza. Chiar daca sunteti sau nu de acord cu ele, intentiile alea bune exista. Egoismul, dorinta de a-ti salva propria piele, nu este acelasi lucru cu dorinta malefica de a distruge ori controla lumea.

4. Este o carte extrem de dinamica, avem capitole scurte, dar intense. Nu abunda descrierile, lungi si plictisitoare, desi ne putem face o imagine clara asupra locatiilor si personajelor. E drept, nu asupra tuturor personajelor, despre unele personaje nu aflam efectiv cum arata. Unii ar considera asta un minus, mie mi se pare un avantaj, in fond fiecare om este caracterizat de actiunile sale, nu de cum arata.
Apropo, prima oara cand am vazut numele Minho nu m-am gandit la un asiatic, ci la un brazilian. Sunt DEFECT daca gandesc asa?

5. Fara sa vi-l dezvalui, va spun ca are un final extrem de interesant, extrem de intens. As zice extrem de frumos, dar este posibil sa ma acuzati de sadism. Din anumit punct de vedere, doar dintr-unul, mi-a amintit de finalul de la trilogia Hunger Games. Nu va spun acea legatura, va las s-o descoperiti singuri. E drept, puteti descoperi si alte asemanari cu acea trilogie.
Legat de final, este usor deschis, s-ar putea face lejer si un sequel. E drept, desi te atasezi de personaje, parca e pacat de finalul asta sa-i mai adaugi ceva. Prequel ori spin-off, sa explici mai bine situatia, pot intelege. Dar sequel ar fi cam mult.

Deja m-am lungit, asa ca nu mai zic foarte multe despre autor. Gasiti tot ce trebuie sa stiti pe site-ul lui personal, dar si pe Wikipedia. Mai jos este poza lui. Eu va spun doar atat: este sagetator. Pentru mine este de ajuns 🙂

Per total, Trilogia Labirintul / Maze Runner, scrisa de James Dashner, este agreabila, chiar daca prima carte este mult peste celelalte 2. MULT peste. Pe ultimele 2, prequel-urile, nu am apucat sa le citesc, voi reveni asupra lor in 2 articole distincte.

Trilogia Labirintul / Maze Runner de James Dashner este formata din (in paranteza spun libraria/magazinul online de unde poate fi cumparat volumul): vol 1 – Labirintul: Evadadarea (Elefant); vol 2 – Labirintul: Incercarile focului (Libris); vol 3 – Labirintul: Tratament letal (Cartepedia); vol 4 – Labirintul: Ordin sa ucida (Libraria Humanitas); vol 5 – Labirintul: Arsita (eMag). Toate au aparut la Editura Litera, putand comanda cartile inclusiv de pe site-ul oficial al editurii. Primele 2 filme ale seriei pot fi comandate de la Carturesti (primul aici, al doilea aici, ambele pe BLU-RAY). Primele 4 carti pot fi comandate la pachet, in limba engleza, de pe site-ul books-express.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d