Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Tulburarea de personalitate narcisista | DSM-5: Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale

Tulburarea de personalitate narcisistă reprezintă un subcapitol important din DSM-5: Manualul de Diagnostic si Casificare Statistica a Tulburarilor Mintale, realizat in 2013 sub semnatura Asociatiei Americane de Psihiatrie si aparut in Romania in 2016. Cea mai recenta editie a acestui volum psihiatric impresionant care cuprinde toate afectiunile mintale cunoscute, DSM 5, a luat nastere in urma unor cercetari stiintifice amanuntite care au durat aproximativ 12 ani. In ultimii 60 de ani au fost realizate mai multe editii DSM, insa DSM-5 reprezinta cea mai recenta, actualizata si complexa lucrare, care a beneficiat de numeroase imbunatatiri fata de variantele precedente.

Pentru a fi finalizat DSM-5, a fost necesara o munca continua a 13 grupuri de specialisti din elita domeniul sanatatii mintale. Timp de 6 ani, neintrerupt, sute de specialisti au depus toate eforturile pentru a crea intr-o forma desavarsita DSM-5, cel mai recent manual prin intermediul caruia medicii cu diverse specializari, psihiatrii, psihologii, somitatile din domeniul juridic, consilierii, terapeutii, asistentii sociali, asistentii medicali, infirmierii, specialistii in recuperare si numerosi alti profesionisti din multiple domenii de activitate isi ajuta pacientii si clientii. DSM-5 este cel mai eficient instrument pentru stabilirea unui diagnostic corect, in urma caruia pacientilor le sunt trasate schemele de tratament adecvate pentru restabilirea integritatii si sanatatii mintale.

DSM-5 este fara tagada o nomenclatura oficiala in practica medicala, acest manual fiind utilizat deopotriva atat de medici si studenti, cat si de practicienii si cercetatorii din diverse domenii de activitate, nu doar din psihiatrie si psihologie.

Cea mai cuprinzatoare descriere pentru acest Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale o gasesti pe site-ul Librariei Delfin.

Pentru a intelege corect tulburarea de personalitate narcisista, trebuie clarificat intai ce anume inseamna o tulburare de personalitate. Tulburarea de personalitate presupune un tipar stabil si deosebit de rigid care reflecta gandire, stari interioare si un comportament care deviaza in mod cert de la normele culturale si sociale ale mediului in care persoana respectiva traieste. Asadar, cand persoana in cauza iese din sfera normalului din punct de vedere al gandirii, simtirii si comportamentului, atunci avem de-a face cu o tulburare de personalitate.

Tulburarea de personalitate isi impune amprenta asupra cognitiei, afectivitatii, controlului impulsurilor si asupra functionarii interpersonale, fapt care determina discomfort clinic, social, profesional si pe plan personal / amoros. Persoana care sufera de o tulburare de personalitate opune rezistenta la schimbare, urmandu-si tiparul cu sfintenie, in ciuda oricaror suferinte. Neplacerile au loc in toate aspectele vietii, iar consecintele pot fi de-a dreptul devastatoare. De cele mai multe ori tulburarile de personalitate debuteaza in adolescenta sau la inceputul perioadei adulte.

Narcisismul malign se afla printre vedetele tulburarilor mintale, fiind intalnit la peste 6% din populatia lumii, iar 50%-75% dintre cei diagnosticati cu tulburare de personalistate narcisista sunt barbati. Deloc surprinzator, nu-i asa?!

Tulburarea de personalitate narcisista determina persoana in cauza sa aiba un sentiment de grandoare la adresa sa, fapt care determina o nevoie exacerbata de atentie din partea celorlalti si lipsa de empatie fata de ceilalti oamenii. Exact, narcisistii NU sunt empatici si nu vor fi niciodata sensibilizati de emotiile altor oameni. Cu toate acestea, constientizeaza trairile celorlalti in raport cu ei insisi, insa folosesc sentimentele acestora pentru a-i manipula, cu scopul de a-si indeplini interesele personale.

Pentru a fi diagnosticat cu tulburarea de personalitate narcisista, omul in cauza trebuie sa bifeze cel putin cinci din urmatoarele caracteristici ale narcisismului:

  1. Isi exagereaza importanta de sine, isi exagereaza realizari, calitatile si talentele, insa fara nicio baza reala, senzatia de dumnezeire fiind doar o fantezie in propria sa minte. Grandoarea nu este niciodata direct proportionala cu reusitele personale.
  2. Isi doreste totul, la capacitate maxima, iar obiectivele sale ating un nivel de idealizare aproape imposibil de realizat: succes nelimitat, putere completa, control nemasurat, iubirea ideala, frumusetea suprema, bogatie fara margini si asa mai departe.
  3. Crede despre sine ca este unic si special. Acest lucru determina nevoia de a intra in relatii cu persoane pe care le considera tot atat de speciale ca si el, care se bucura de un statut inalt in domenii si institutii importante. Are convingerea ferma ca poate fi inteles doar de o persoana la fel de mareata ca si el.
  4. Se hraneste cu admiratia si adoratia celorlalti. A fi in centrul atentiei, a fi cel mai important om din viata cuiva reprezinta convingeri esentiale ale existentei sale. Nu poate functiona fara admiratie si adoratie.
  5. Se considera indreptatit si justificat sa primeasca TOTUL: iubirea suprema, bani, favoruri, etc. si determina persoanele care il iubesc sa se sacrifice de dragul lui. Pretinde intotdeauna sa primeasca tratamente preferentiale, iar oamenii din jur trebuie sa se conformeze automat regulilor sale pe care, uneori, le impune chiar si cu forta, nu doar prin viclenie.
  6. Profita de relatiile lui si exploateaza oamenii din jurul lui pentru a-si indeplini nevoile exagerate si obiectivele egoiste.
  7. Este lipsit de empatie, dar observa nevoile, sentimentele si dorintele celorlalti pe care le foloseste in propriul avantaj. Sentimentele celorlalti sunt vulnerabilitatile de care narcisistul se foloseste pentru a-si atinge scopurile.
  8. Invidiaza si se considera de invidiat, insa fara nicio baza reala. Ravneste intotdeauna la ceea ce nu are si este deosebit de provocat sa obtina, sa ia sau sa posede ceea ce are aproapele lui.
  9. Are o atitudine de superioritate observabila cu ochiul liber si multi oameni il considera arogant.

Asadar, o persoana poate fi diagnosticata cu tulburare de personalitate narcisista doar daca indeplineste cel putin 5 din cele 9 caracteristici ale narcisistului malign.

Narcisistul este un pradator veritabil care va profita constient, voit si deliberat de orice imprejurare si de orice om care ii este de folos. Pentru ca narcisistii sunt avizi de atentie, putere si succes, vor face tot ceea ce este necesar pentru a-si satisface nevoile si capriciile pe care le considera mai presus de orice. Narcisistii sunt capabili de planuri elaborate si de o rabdare aproape nefireasca pentru a ajunge in punctul in care isi doresc, dand dovada de o tenacitate aproape supraomeneasca. Oamenii sunt instrumente pentru ei, parghii cu ajutorul carora ei TREBUIE sa obtina viata ideala la care viseaza inca din frageda adolescenta.

Chiar daca se percep ca fiind niste zei in fata carora oamenii trebuie sa se supuna, in realitate sunt deosebit de fragili, iar atunci cand sunt demascati isi pot pierde cumpatul, devenind chiar razbunatori si/sau violenti.  Criticile si frica de esec reprezinta principalele puncte slabe ale narcisistilor. Imediat dupa ce isi ating obiectivele, narcisistii devin reci si indiferenti, asadar o relatie de iubire satisfacatoare, implinitoare si reciproca este imposibila cu un narcisist.

Desi sunt capabili de lucruri marete si pot avea realizari importante, in realitate performanta nu atinge niciodata cote maxime pe termen lung. Din cauza felului de a fi a narcisistilor, esecul este aproape inevitabil deoarece sunt instabili si pot comite greseli grave atunci cand sunt in competitie cu cineva si, contrar curajului pe care il afiseaza,  evita asumarea oricaror riscuri. Isi pierd rapid interesul, obosesc sau se plictisesc. Nu devin lideri si rareori obtin functii de conducere. Aroganta, insesibilitatea si rautatea de care dau dovada la adresa celorlalti le irosesc orice sansa de a obtine succesul palpabil pe care si-l doresc in toate aspectele vietii.

Autocritica, nemultimirea de sine, insatisfactia generala, sentimentul de vid si nesiguranta de care dau dovada la fiecare pas ii pot determina sa se retraga din societate, devenin lupi singuratici, depresivi si/sau dependenti de cocaina sau alcool ori anorexici. Tulburarea de personalitate narcisista poate fi insotita si de tulburarea de personalitate histrionica, borderline, antisociala sau paranoida.

Tulburarea de personalitate narcisista NU poate fi vindecata prin iubire, asa cum pot crede partenerii lor usor naivi si inca aflati sub vraja narcisistilor. Impactul negativ asupra vietii personale si a celor din jurul lor este imens, asadar narcisismul necesita un tratament de specialitate. In calitate de parteneri, prieteni si apropiati, trebuie sa intelegem ca puterile noastre sunt limitate in raport cu aceasta afectiune mintala perfida. Nu este de ajuns sa iubesti un narcisist pentru a-l transforma intr-un om normal si sanatos. Sacrificiul tau nu va face altceva decat sa sporeasca si sa alimenteze narcisismul persoanei care sufera de aceasta tulburare de personalitate severa.

DSM-5 NU ofera solutia pentru vindecarea tulburarilor mintale si nici nu ne dezvaluie in totalitate de ce o persoana ajunge sa sufere din cauza unei afectiuni mintale, insa DSM-5 reprezinta un instrument excelent prin intermediul caruia vom invata sa recunoastem tabloul clinic complet a sute de afectiuni mintale. DSM-5 ofera diagnosticul corect.

Asadar, DSM-5 nu este un manual de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale destinat doar studentilor, medicilor, cercetatorilor si practicienilor din domeniu, ci se adreseaza si pasionatului de psihologie, celui care doreste sa descopere tulburarile, fobiile si patologiile de care omul poate sa sufere inca de la o varsta frageda pana in clipa mortii sale.

DSM-5: Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale poate fi comandat la cel mai accesibil pret de pe Libraria Delfin! Spor la citit!

ps: Articolul despre Tulburarea de personalitate narcisista | DSM-5: Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale a fost scris de Alina Gheorghe. Ea nu este la prima vizita pe acest blog. Puteti citi, tot pe acest blog, recenzia cartii Manualul femeii de succes (de Andra Olarean), recenzie scrisa de Alina Gheorghe. Mai multe detalii despre autoare gasiti in acest articol.

1 Comment

  1. Narcisa

    narcisistii ajung in functii de conducere si pot fi profesionisti excelenti in orice domeniu, cu celelealte aspecte prezentate sunt de acord

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑