Ucigasul dragonului este al doilea volum al seriei Evert Backstrom, serie ce a debutat cu romanul Cazul Linda. Titlul este unul inselator, nu avem parte de vreun fantasy. Nicio legatura cu povesti tip Game of Thrones ori, habar n-am, Harry Potter.

Mi s-au parut relevante informatiile de mai sus, pentru a stabili din start cu ce avem de-a face si mai ales cu ce NU avem de-a face.

Volumul acesta, Ucigasul Dragonului, se concentreaza la fel de mult pe anchetatorul principal Backstrom. Un comisar de moda veche, sexist, misogin, homofob si sovin reuseste DIN NOU sa rezolve un caz extrem de complicat de crima. Luati toate aceste caracteristici ale lui si ganditi-va ca este nevoit sa lucreze, direct ori indirect, cu multe persoane pe care le dispretuieste ori chiar le uraste.

Nu avem parte de un criminal in serie, nu este vorba de un psihopat, obsedat de crima, dar tocmai in asta consta complexitatea cazului.

O carte care desi thriller, este in egala masura psihologica, sociologica/sociala si politica. Replica detectivului devine un laitmotiv, fiind prezenta la finalul majoritatii capitolelor: ce s-o alege de Suedia asta?

Cazul pare, la inceput, destul de simplu: un alcoolic batran este ucis in propria casa. Fusese lovit cu un capac de cratita. Parea a fi o crima banala cauzata de alcool, doi betivi mergand sa bea impreuna, certandu-se, totul terminandu-se tragic. Cel care a anuntat crima este un micut imigrant, un somalez care distribuia ziarele in blocul respectiv.

Ancheta avanseaza greu, criminalul lasand foarte putine urme.

Cazul se complica atunci cand micutul somalez este gasit si el mort. Are sau nu legatura moarta lui cu moartea batranului betiv? Care sunt legaturile dintre cele 2 cazuri? Ce alte crime ori incidente s-au mai petrecut in zona si ar putea avea legatura cu cele 2 crime?

E drept, ritmul este mult prea lent, cartea este in multe momente plictisitoare, iar multe dintre personaje par prea interesante pentru a fi atat de slab conturate. Si, sincer sa fiu, desi nu am fost niciodata in Suedia si nu stiu cum stau lucrurile acolo, mi-e greu sa cred ca o sectie de politie este atat de eclectica. Personajele par a fi facute in laborator, mult prea cliseice pentru a fi realiste. Repet, este o imagine din afara, din exterior, lucrurile e posibil sa stea fix asa.

Eu, insa, am pretentii de realism de la thrillere, lucru care aici nu se intampla.

Totusi, personajul Evert Backstrom este mult prea misto construit pentru a renunta la serie. Am si cartea a treia, Adevarata poveste a nasului lui Pinocchio, dar mai are nitel de asteptat pana-i vine randul.

Altfel, ca sunt deseori intrebat, nu-mi dau seama cat de bine ar fi inteleasa aceasta carte citita separat, fara a fi fost in prealabil lecturat primul volum. Cazul in sine nu are nicio legatura cu primul caz, insa portretul politistului nu este complet citind doar acest al doilea volum.

Ucigasul dragonului este, per total, o carte decenta. Are un personaj fabulos, pe care trebuie sa-l descoperiti singuri. In tara de origine cartea este cu siguranta privita altfel. Eu o recomand in special pasionatilor de thrillere nordice.

Seria Backstrom a primit o ecranizare din partea Fox News.

Ucigasul dragonului poate fi comandata de pe site-ul Editurii Trei ori de pe Cartepedia, Carturesti, Libris, Elefant si Libraria Humanitas.

ps: Ucigasul dragonului este scrisa de catre Leif G.W. Persson. Cautati cateva informatii despre autor si veti descoperi o persoana extrem de interesanta. Ce-i drept, nu la fel de interesanta precum personajul Backstrom, creat de acesta.