Ultima viata este un roman excelent, un mix foarte bun de literatura nordica, suedeza in acest caz, si poveste americana buna de ecranizat (de Netflix).

Pana sa va spun despre actiunea romanului, trebuie sa va spun ce mi-a atras din start atentia: numarul autorilor. Nu avem un singur autor, ci 2. Va dau mai jos informatiile esentiale pe care le gasiti pe site-ul editurii Crime Scene Press:

Peter Mohlin s-a nascut în 1976 si a copilarit in apropierea orasului Karlstad, unde se petrece actiunea din Ultima viata. Are o diploma in jurnalism si a fost reporter inainte sa intre in industria comunicarii. Timp de mai multi ani a condus o agentie de marketing. Pe langa scris, se ocupa de investitii in capital privat.
Peter Nyström s-a nascut tot in 1976 si a copilarit in acelasi oraa ca prietenul sau, Peter Mohlin. A urmat studii de actorie si teatru. Dupa zece ani pe scena, acum scrie scenarii de film si piese de teatru, dar si regizeaza spectacole de teatru.
Cei doi au inceput un roman politist la zece ani, iar acum au decis sa-si continue visul. Ultima viata este romanul lor de debut.

Dupa ce veti citi Ultima viata va veti da seama ca este, intr-adevar, un mix intre scenariu de film si comunicare. Pare film de Hollywood, unul usor excentric, facut de un strain care vrea sa-si promoveze tara natala. Probabil si-n Suedia multi scenaristi de film viseaza sa monteze la Hollywood.

Povestea incepe, intr-adevar, in SUA, cu agentul John Adderley aflat pe patul de spital. Langa el sta persoana care cu mai putin de 24 de ore in urma ii pusese pistolul la tampla. Va trebui sa afle ce se intampla cu el si cum a ajuns acolo, prin ce miracol a supravietuit.

Fara sa va dau exact detaliile, nu va dezvalui nici macar cine este colegul sau, va spun doar ca John fusese infiltrat intr-o retea nigeriana de traficanti de droguri. Acesta urmeaza sa intre in program de protectie a martorilor. Insa, contrar regulilor, John hotaraste ca trebuie sa se intoarca in tara sa natala, in Suedia. Cu toate riscurile, el trebuie sa fie transferat acolo ca politist, pentru a ancheta o dispartie din urma cu 10 ani. Nu le spune nici americanilor si nici suedezilor ca in disparitie este implicat (fiind suspectul principal) fratele sau vitreg.

Trebuie sa aflati singuri intreaga poveste familiala a lui John, sa vedeti ce este cu acea disparitie si, mai ales, sa vedeti cum se termina totul.

Mie mi-a placut nu doar cazul in sine, disparitia, ci si faptul ca trecutul lui john il ameninta la orice pas. Povestea initiala, cu agentul FBI infiltrat intr-o retea de trafic de droguri, aduce un plus de suspans extrem de bine-venit.

Finalul este unul care lasa de inteles ca va avea si o continuare, deci eu ma astept sa ma reintalnesc cu agentul John, indiferent de numele pe care-l va purta si de locul in care se va afla.

Acum trebuie sa va dau un pic din casa: volumele Oameni capabili si Ultima viata au aterizat in acelasi timp la mine-n biblioteca. Desi alte volume asteapta 2-3 ani pana sa le vina randul, cum a fost cu Jaf cu elicopterul, pe acestea le-am citit foarte repede. Cumva, am simtit ca parca ma ardeau, ca parca se cereau citite. Parca ar fi fost acei oameni care se baga in fata peste toata coada, care au ceva al lor care iti spune ca TREBUIE sa nu-i ignori.

Nu regret alegere facuta, AMBELE sunt romane excelente, chiar daca volumul de fata, Ultima viata, mi-a placut mai mult. E mai thriller, are mai mult suspans. Are o ancheta politieneasca excelenta, are si ceva condimente americane. Nu avea cum sa ma dezamageasca.

Despre Ultima viata mai gasiti articole interesante la: Arci (Literatura pe tocuri), Gica (Cartile mele si alti demoni), Ciobanul de azi, Anca si cartile, Liviu (FanSF) si Marius (Analogii – Antologii).

Ultima viata a aparut in limba romana la Editura Crime Scene Press, dupa cum deja v-am dezvaluit intr-unul dintre paragrafele anterioare, putand fi comandata si de pe Elefant, Cartepedia, Libraria Delfin si eMAG.