Spun din start: Ultimul avanpost: Revolutii a fost o noua mica dezamagire pentru mine. Un nou final slab al unei serii incepute ATAT de bine. Poate ca tanara Lavinia Calina are realmente o problema cu finalurile.

Sa va explic cronologic: o amica mi-a imprumutat, acum ceva timp, primul volum al seriei. Pe scurt, promitea sa fie un Hunger Games de Romania, o poveste ce se desfasoara intr-o dictatura de dupa Al Treilea Razboi Mondial. Pentru mine a fost primul contact cu scriitura Laviniei. Vanatoarea si Renasterea, urmatoarele 2 volume ale seriei, m-au facut sa astept cu nerabdare finalul. Setasera nivelul meu de asteptare la un nivel foarte inalt.

Pana sa apara acest al patrulea volum, am zis sa dau o sansa unei alte serii a aceleiasi autoare: Neamul Corbilor. Norocul meu a fost ca aparuse deja intreaga serie, nu a trebuit sa astept mult intre volume. Copiii intunericului a fost un inceput foarte bun, promitator, Blestemul zorilor a fost o continuare inteligenta si plina de suspans, drept urmare aveam sperante mari in ceea ce priveste volumul final.

Care volum final, intitulat Din negura timpului, m-a dezamagit profund. Desi seria s-a dorit a fi una intunecata si sangeroasa, finalul este complet roz. Nu zboara unicorni roz, desi la modul figurat cam asta se intampla. In cazul unei ecranizari ar functiona perfect, Hollywood-ul ar fi super-fericit, dar vorbim despre o carte si despre o atmosfera generala a unei serii ce a fost contrazisa flagrant la final.

Dupa aceasta experienta, deci, asteptarile vizavi de volumul final din cealalta serie, in speta vizavi de romanul Ultimul avanpost: Revolutii, scazusera consierabil. Pe de-o parte incercam sa-mi reamintesc frumoasele volume anterioare, pline de suspans si de referiri politice inteligente, pe de alta parte, desi imi doream asta, nu-mi puteam sterge din minte finalul aproape gretos al celeilalte serii.

Rezultatul final este un pic combinat. Fara sa va spun exact ce se intampla cu Diane, Alex si Emil (in mod evident, personajul cu care tineam eu de fapt), va dezvalui faptul ca finalul este mai bun decat la Neamul Corbilor, dar tot mult prea pozitiv. La final totul este iarasi bine si frumos si toata lumea-i fericita, desi cu mai multe costuri si in urma unor conflicte mai intense.

Pe parcursul acestui volum avem nu unul, ci mai multe twisturi (tradari, schimbari ale taberei, spuneti-le cum doriti). Nu-mi dau seama daca ar trebui sa ma bucure, sa le aplaud, ori ar trebui sa le consider un defect. In general nu e clar, nici pentru mine, dar nici pentru altii, poate mai destepti si mai culti, daca o poveste ar trebui sa aiba un singur twist, mare si socant, ori mai multe mai mici si mai putin socante. Este o chestie de gusturi pana la urma.

Totusi, nu pot sa remarc faptul ca a fost mult prea static nu doar pentru un volum final, ci la modul general, pentru serie in general si pentru un volum din cadrul unei distopii. Personajele parca obosisera si nu mai aveau energie de urmariri.

Poate sunt eu prea pretentios cu autoarea, cu seria (o serie la care tin si pe care o dau des ca exemplu, caci mi-as dori sa existe mai multe povesti romanesti scrise de romani; autorii autohtoni, lacomi dupa recunoasterea internationala, prefera prea mult si prea des o poveste fie universala, fie cu o actiune plasata prin SUA ori Europa de Vest), cu cartile in general si mai ales cu finalurile acestora (partea care, de fapt, iti ramane cel mai mult in minte ca cititor), dar pot spune ca, din punctul meu de vedere, finalul este mult mai slab decat inceputul. Poate voua o sa vi se para invers, poate aveti alta parere decat a mea, eu, insa, par a fi pe alta lungime de unda cu autoarea in ceea ce priveste finalurile. Ca sa va convingeti de asta, va arat si o opinie contrara, favorabila cartii.

Cititi Ultimul avanpost: Revolutii, al patrulea si ultimul volum al seriei. Nu il veti citi degeaba, daca v-ati atasat de personaje trebuie neaparat sa aflati ce se intampla cu ele si cum se termina totul. Insa personal as fi preferat un final mai intens si mai putin fericit. Viata nu e tot timpul roz, desi de fiecare data ne dorim sa fie astfel.

Ultimul avanpost: Revolutii poate fi comandata de pe site-ul editurii Herg Benet ori de la librariile online Carturesti si Elefant; sau, daca doriti, de pe eMag.ro.

ps: Recitind articolul despre Ultimul avanpost: Revolutii mi-am dat seama ce inspirat am fost cand am decis sa nu dau note cartilor pe Goodreads. Am cont acolo, pe care va invit sa mi-l vizitati, las scurte comentarii in dreptul cartilor terminate, dar nu las stelutele aferente. In cazul acestei carti pe bune ca nu stiu cate stele ar merita (si nici macar dac-ar trebui s-o notez pe ea, distinct, ori seria pe de-a-ntregul).