Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Un blog de carte nu este doar despre ideea de a citi. De ce citim?

Un blog de carte este un locsor virtual in care se vorbeste despre lectura. Eu mi-am propus ca acest locsor, CitestEmil.ro, sa fie BLOG. Am expus regulile intr-un articol precedent, nu revin asupra lor. Subliniez, insa, trei chestiuni fundamentale:

  1. Pe un blog de carte nu veti gasi recenzii, ci IMPRESII, OPINII despre carti ori despre subiectele abordate in carti.
  2. Uneori, o carte are doar meritul de a pune in discutie o problema. Modul in care aceasta problema este pusa in discutie poate fi discutabil. Poate autorul a avut o idee geniala, pe care, insa, n-a putut s-o puna in aplicare la fel de bine. Poate omul nu a stiut sa scrie dialoguri, ceea ce nu scade din valoarea cartii. In ochii mei.
  3. Nu public comunicate de presa si alte chestii seci. Nu sunt site de informatii, sunt blog.

Punctul 2 este cel mai relevant, celelalte sunt cumva in subsidiar. Si asupra acestui punct ma voi referi. Cu exemple concrete, bineinteles.

Momentan, citesc ultima carte a lui Stephen King, Frumoasele adormite. Voi reveni asupra ei dupa ce o termin, aici voi expune doar ideea in sine. Asadar, in aceasta carte este vorba despre un virus (inca n-am aflat ce e cu exactitate) care afecteaza doar femeile. Femeia pica intr-un somn profund si nu poate fi trezita. Fata femeii va fi acoperita de o mazga (habar n-am cum s-o numesc), daca cineva ii indeparteaza acest invelis, femeia va deveni violenta fata de persoana care a facut acest lucru. Barbatii nu sunt sub nicio forma amenintati.

Acum, fara sa spun nimic altceva, ganditi-va un pic la ce este relevant in aceasta carte. Sunt relevante personajele? Sunt relevante citatele (din peste 800 de pagini, cate citate ar trebui sa dau ca sa va faceti o idee?)? Este relevanta localitatea in care se petrece actiunea?

Din punctul meu de vedere, NU! Cartea in sine pune o problema, pune cititorul pe ganduri, si fix acea problema ar trebui sa fie partea importanta. Ar trebui sa fie esentialul. Cum ar trebui sa reactioneze barbatii? Ce ar trebui sa faca? Sa se sinucida? Sa lupte? Sa se multumeasca cu starea de fapt, cu lumea exclusiv masculina in care urmeaza sa traiasca? Care dintre aceste atitudini sunt cele corecte si care-s cele condamnabile? Femeile, intr-o situatie inversa, cum ar reactiona?

Din punctul meu de vedere, bloggerii de carte, deopotriva cu cei de film si cei de teatru, gresesc grav omitand referirile la problemele esentiale. A te margini doar la buchia cartii este o eroare. Este ca si cum tu iti propui sa citesti o carte de dragul lecturii. De dragul unui personaj. Doar pentru a-ti incarca memoria cu citate si cu personaje cu care sa te lauzi in diverse contexte intelectuale.

Atat timp cat lectura este pentru a te pune pe ganduri, pentru a-ti pune intrebari, pentru a vedea cum te situezi in diverse probleme, despre asta ar trebui sa fie si un blog de carte.

E rusinos sa te referi la politica, e dificil sa te pozitionezi in probleme controversate de genul avortului ori eutanasiei, drept urmare in cazul in care o carte se refera la aceste lucruri, multi bloggeri de carte prefera sa arunce din brate cartoful fierbinte. Am citit deseori niste abominatii blogosferice, caci altfel nu le pot numi: articole total apolitice despre carti eminamente politice. Si nu doar ca fac acest lucru, dar se si lauda cu articolul lor.

Fratilor, Hunger Games nu e o carte/serie de aventuri in care o eroina reuseste sa supravietuiasca, ci este o distopie care ne vorbeste despre politica intr-un mod extrem de misto. Acolo e politica pura, oricat ati vrea voi sa fiti de apolitici. Oricat v-ati lauda voi cu neutralitatea.

Si, in plus, serios acum, de ce va adresati exclusiv celor care NU au citit cartea in cauza? Eu, Emil Calinescu, caut articole despre cartile deja citite, drept urmare doresc sa aflu lucruri noi din acestea. Nu citate, pe care eu deja le-am parcurs, ci lucruri noi, abordari noi, idei noi. Poate ceva mi-a scapat, poate am subestimat personajul secundar X, pe care bloggerul in cauza il indrageste si-l scoate in evidenta.

De ce nu vreti sa-mi oferiti, mie ca cititor, ceva nou? De ce 99% dintre bloggerii de carte ma gonesc efectiv de pe blogurile lor? Da, aflu despre multe lecturi faine pe blogurile lor, dar m-as bucura sa am motive sa parcurg un articol si DUPA ce am citit cartea in cauza.

Un blog de carte pe placul meu este unul care se adreseaza deopotriva celor care NU au citit cartea, dar si celor care au facut-o deja. Iar eu, inca de la inceputurile mele in blogging, sunt fidel unui principiu: vreau sa scriu articole pe care mi-as dori sa le citesc. Ce tie nu-ti place altuia nu-i face, in sens invers si blogosferic 🙂

2 Comments

  1. kim

    Am căutat aici ”Istoria albinelor”, de Maja Lunde. Voiam să scriu o părere despre roman, abia l-am (ex)terminat. Dacă nu l-ai citit, felicitări ! Dacă da, rogu-te postează părerea personală, să pot scrie propria-mi opinie.

    • Emil Calinescu

      Nu l-am citit. Candva era pe o lista a mea de lecturi. A ajuns jos de tot pe aceasta lista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑