Un om mai bun suprapune 3 probleme: problema personala a inspectorului Gamache (retrogradarea sa din functia pe care o avea si revenirea sa ca sef al departamentului de omoruri din Quebec), un posibil dezastru natural cauzat de inundatii si o crima pe care acelasi inspector Gamache va trebui s-o rezolve.
Desi dezastrul natural parea iminent, fiind problema care interesa pe toata lumea, disparitia tinerei Vivienne Godin este luata in serios de inspectorul Gamache. Desi fusese recent numit in noua si in acelasi timp mai vechea sa functie, el este de acord ca de aceasta ancheta sa se ocupe oficial fostul sef, adica actualul sau ginere, inspectorul Beauvoir. Cei doi hotarasc sa conlucreze pentru a elucida misterul.
Amandoi isi pun intrebarea legitima: cum ar actiona ei daca s-ar afla in situatia respectiva? Cum ar reactiona daca sotia, respectiv fiica unuia dintre ei ar disparea? Si, mai ales, cum ar reactiona daca ar cunoaste un amanunt important: faptul ca ea este gravida.
Acum, ca sa critic un pic Editura Trei, nu am avut ocazia sa citesc seria in ordine. Am citit initial Toti diavolii sunt aici, cartea numarul 16, pentru ca apoi sa continui cu volumul numarul 15, Un om mai bun. Drept urmare, nu pot urmari firul narativ legat de transformarea personala a inspectorului Gamache. Sunt multe piese care lipsesc din acest puzzle, drept urmare sunt nevoit sa urmaresc celelalte 2 fire narative. Sper ca intr-un final sa se traduca toata seria si la noi, sa ma pot bucura cum se cuvine de ea.
Criticii de prin alte tari, SUA, Canada si Franta, sustin ca acesta ar fi cel mai bun volum al seriei, lucru pe care, dupa cum ziceam, nu-l pot nici infirma, nici confirma. Mai bun decat Toti diavolii sunt aici chiar este, doar asta pot spune.
Acum, pana sa inchei trebuie sa va mai semnalez 3 lucruri care mie mi-au atras atentia:
- Mi-a placut mult chimia dintre cei 2 politisti sefi. Fiecare il considera pe celalalt sef, netinand cont de ierarhie. Modul in care cei 2 conduc ancheta, cumva alternativ, fiecare respectandu-l pe celalalt, luand in considerare sugestiile celuilalt, m-a pus pe ganduri. Repet, nu stiu toate detaliile din urma, dar pot aprecia relatia lor umana atat din punct de vedere personal, cat si din punct de vedere profesional.
- Mi-a placut partea cu internetul (Twitter-ul si Instagramul fiind la putere), desi este o fractura logica acolo. Nu inteleg cum daca cineva iti da acces la un cont privat, secret, tu poti vedea automat discutiile PRIVATE dintre acea persoana si o alta. Acolo #pebune ca nu am inteles faza, chiar daca partea aia, vedeti voi de ce, n-a mai contat la final.
- Un personaj foarte ofertant este abandonat pur si simplu: critica de arta venita in vizita in acea mica localitate. Credeam si speram ca ea sa fie esentiala in ancheta, sa ajute la deslusirea misterului. Din pacate, acest lucru NU se intampla. Pacat, mare pacat, caci personajul este realmente SENZATIONAL din toate punctele de vedere. Pur si simplu o ador pe tipa. Daca s-ar ecraniza cartea, cred ca m-as uita la film nu pentru cei 2 inspectori, nu pentru crima, ci pentru critica de moda. Nu va zic mai multe, nici macar cum o cheama, va trebui s-o descoperiti singuri.
Nu va zic nici de ce romanul se cheama Un om mai bun, va trebui sa descoperiti singuri motivul. Ce pot sa va dezvalui este ca titlul original este A better man, deci meritul pentru acest titlu nu-i apartine traducatorului autohton. Sau, ca s-o spun altfel, marele sau merit este ca NU a adaptat prea mult titlul.
Per total, Un om mai bun este un roman foarte bun, chiar daca usor cam lent, aproape static, cu multe pagini in plus. Inclusiv paginile finale, DE DUPA CE SE AFLASE VINOVATUL, insa nu doar ele. Daca ar fi avut cu 100 de pagini mai putin, cartea ar fi fost una de exceptie. Asa, fix cum arata acum, este doar buna.
Un om mai bun a aparut in limba romana la Editura Trei, putand fi achizitionata si de pe Libris, Elefant, Carturesti, Libraria Delfin, Cartepedia, Bookcity, CLB, Bookzone, Librarie.net, CEL.ro sau eMAG.
0 Comments
1 Pingback