Unul dintre noi de Asne Seierstad este varianta completa a filmului Utoya: 22 iulie, film ce a rulat si la noi (pe care eu l-am vazut la TIFF 2018). Pe scurt: pe 22 iulie 2011 un extremist a facut un masacru intr-o tabara de copii si adolescenti de pe o insula norvegiana. Daca nu stiti intreaga poveste, puteti gasi o gramada de surse de informare, sa va faceti o idee.
Sa revin, insa, la carte, la Unul dintre noi. Intai si intai, pentru cei care ati vazut filmul, am 2 vesti bune. Le voi zice impreuna: nu doar ca filmul nu strica nimic din farmecul cartii (in engleza verbul SPOIL e mult mai sugestiv), dar are si marea calitate de a explica. Actiunea filmului, exact perioada atacului, reprezinta mai putin de un sfert din carte.
In carte il cunoastem pe atacator, nu-i aflam doar intentiile, ci si motivatiile. Cauzele. Aflam cum s-a ajuns la acel masacru. Si as zice si cine e vina. Nu un singur vinovat, nu doi, ci o vina colectiva, difuza.
Aflam, de asemenea, cate ceva si despre victime. Cateva dintre victime sunt personaje. Si cand zic victime nu ma refer strict la cei care si-au pierdut viata, caci victime, in sensul larg, sunt si supravietuitorii. Cei care vor trebui sa traiasca, pana la sfarsitul vietii, atat cu imaginile terifiante din acea zi, cat si cu vina ca n-au putut face mai mult pentru prietenii si colegii lor.
Titlul Unul dintre noi, care inteleg ca a fost tradus exact, fara modificari stilistice, este explicat in epilogul cartii. Desemneaza atat faptul ca atacatorul este Unul dintre noi, un autohton cu ceva probleme familiale, dar deloc marginalizat, ostracizat, ghinionist, dar si faptul ca victima poate fi … Unul dintre noi. Totodata, oricare dintre noi ar fi putut sa fie in anturajul agresorului, urmand a avea ulterior mustrari de constiinta ulterior.
Chiar asa, daca ati vedea ca un prieten de-al vostru este foarte radical politic, ca este total nemultumit de modul in care merg lucrurile in societate, de multiculturalism, ce ati face? Solutia aplicata de multi prieteni de-ai agresorului (caruia, dupa cum vedeti, nu-i dau numele) este izolarea acestuia. De fapt, nu este o pedeapsa pentru agresor, ci este MAI DEGRABA o fuga de raspundere. Este ca si cum ai vedea ceva si ai fugi repede de acolo. Te speli pe maini, cum se spune in limbaj popular.
Si pentru ca acum ceva timp, peste 10 ani, imi doream sa fiu psiholog, m-am pus in pielea multilor psihologi care s-au exprimat in acest caz. Pana la urma, si acestia au avut un rol in verdictul final. Daca eu as fi fost psiholog si as fi fost pus sa ma pronunt in acel caz, cum m-as fi simtit?
Caci, din punctul meu de vedere, desi Unul dintre noi este o carte scrisa de o jurnalista, Asne Seierstad, ea se adreseaza intai si intai criminologilor, psihologilor si psihiatrilor. Abia apoi se adreseaza publicului larg.
De altfel, la finalul cartii se afla o bibliografie, exact ca-n cazul unei lucrari stiintifice.
Unul dintre noi nu este o carte pe care s-o recomanzi unor pasionati de lectura ori despre care sa spui ca ti-a placut. Nu este nimic de placut in ea. O recomanzi celor interesati de domeniile enumerate mai sus, o recomanzi celor interesati de domeniul politic (caci mi-e teama sa ma intreb cati oameni de genul sunt prin Romania, criminali in stare latenta, ca sa le zic asa), sociologilor, juristilor, celor care au vizitat ori locuiesc in Norvegia. Si, bineinteles, o recomanzi ca document istoric.
Eu nu am citit-o cu sufletul la gura, stiam ce s-a intamplat, stiam deznodamantul, ci o citeam cu o curiozitate amestecata cu groaza. Eram ingrozit, socat si curios deopotriva. Si, bineinteles, pregatirea mea de baza, dubla, de dublu absolvent de sociologie si drept, a avut un cuvant de spus. Caci indiferent daca profesezi, in mod direct, specializarea absolvita, orice facultate, indiferent cand a fost ea facuta, te modeleaza ca om. In genereaza un mod de a gandi, de a actiona, de a te comporta.
Unul dintre noi de Asne Seierstad a fost comandata de pe Cartepedia.ro.
ps: De altfel, eu nu as numi filmul Utoya: 22 iulie drept o ecranizare a cartii Unul dintre noi de Asne Seierstad. Eventual, ca sa fiu scrupulos, as putea sa-l numesc ecranizarea a 20% din carte. A nu se confunda, insa, cu filmul produs de Netflix. Pe acesta din urma nu l-am vazut, dar imi pare, din trailer, mult prea americanizat.
ps2: Vorbeam cu un amic care a citit atat Unul dintre noi de Asne Seierstad, cat si alte romane nordice. Este chiar pasionat de literatura politista nordica. Observase, insa, un lucru surprinzator: Unul dintre noi nu are deloc atmosfera nordica, aia cu care ne-am obisnuit din celelalte romane. Am fost surprins sa aud asta, am tacut un pic, am constientizat ca asa este, apoi am spus: poate pentru ca acesta e real si restu-s fictiuni? Am ras amandoi, desi nu era rasul nostru.
0 Comments
1 Pingback