Uragan pe Insula Camino de John Grisham este continuarea romanului Negustorul de manuscrise, fiind a doua serie a cunoscutului autor american pe care o citesc, dupa seria care-l are in prim-plan pe avocatul Jake Brigance (serie care cuprinde romanele … si e vreme ca sa ucizi, Sirul de platani si partea a treia, recent aparut, Si vine vremea indurarii). Nu trebuie sa stiti foarte multe din prima parte, ideea e ca veti cunoaste mai bine personajele. Cartea, insa, poate fi inteleasa si de sine statatoare.
In limba engleza, titlurile mi se par mai sugestive, asa ca vi le semnalez: Camino Island, respectiv Camino Winds. In romaneste, daca nu citesti descrierea nu-ti dai seama ca fac parte din aceeasi serie.
In acest al doilea volum al seriei avem parte de o crima in timpul unui uragan. Nelson Kerr este victima, autor de thrillere foarte bine vandute si un bun prieten de-al lui Bruce Cable. Nelson pare a fi fost victima uraganului, fortele de ordine aveau treaba cu refacerea insulei, asa ca Bruce hotaraste sa ancheteze pe cont propriu crima. Are ca ajutoare alti autori si cititori de thrillere. In fond, de ce citesti atatea carti, nu pentru a putea aplica ceea ce citesti?
Uragan pe Insula Camino ne arata, de fapt, 3 lucruri, aceste aspecte intersectandu-se in mod armonios:
- Ce se intampla cand un autor scrie fictiune bazata pe fapte reale si cat de periculoasa este o astfel de fictiune? As adauga si Cat de fictiva este, de fapt, opera de fictiune? Chiar TREBUIE sa ti se spuna ca este opera de fictiune? Si, daca ti se spune, tu chiar trebuie sa crezi?
- Cum arata un oras devastat de un uragan si care sunt prioritatile autoritatilor in acest caz? Da, in caz de dezastru natural exista profitori, exista jefuitori, criminali ori alte specii de infractori care isi fac treaba fara a fi incurcati de politie. In acest caz, uraganul a ascuns perfect urmele. Nu intru in detalii, va las pe voi sa descoperiti totul.
- Cat de importante sunt anchetele paralele, neoficiale? Nu stiu cat de importanti, relevanti, sunt detectivii particulari in Romania, insa nu am vazut pana acum vreo poveste, carte sau film, cu vreo ancheta privata. Din punctul meu de vedere, detectivii particulari ar putea si ar trebui sa rezolve probleme pe care politia de stat nu le poate rezolva.
Evident, este si un thriller juridic, avem si latura oficiala, nu poate exista carte de Grisham fara asa ceva.
Ce nu mi-a placut la Uragan pe Insula Camino a fost ritmul: desi cartea nu este groasa, are sub 300 de pagini (281 pagini efective), ritmul este foarte scazut, este o carte foarte lenta, in multe momente statica. Ok, inteleg ca trebuie sa vedem cat de distrusa era insula, care au fost pagubele cauzate de uragan, insa tot nu sunt 100% multumit.
Practic, ancheta efectiva este pusa pe repede-inainte, desi dupa mine acea parte era cea relevanta, importanta.
Personajele, cum sunt ele conturate, cum se dezvolta ele, mi-au placut, in special Bruce, Negustorul de manuscrise, din acest punct de vedere nu am nimic de reprosat.
Per total, Uragan pe Insula Camino este o carte buna, o continuare logica, fireasca, a Negustorului de manuscrise, insa o carte prea lenta, prea statica. Fanii John Grisham o vor aprecia, vor savura stilul deja cunoscut, insa daca un nefan Grisham va citi aceasta carte fara sa mai fi avut parte de-o alta carte de-a autorului, s-ar putea sa nu mai revina asupra scrierilor acestuia. Altfel spus, pare a fi o carte care se adreseaza exclusiv fanilor infocati. Nu zic ca e neaparat un lucru rau, e doar o constatare.
Uragan pe Insula Camino a aparut in limba romana la Editura RAO, editura care a scos intreaga opera a celebrului autor american. Poate fi comandat/a si de pe Libris, Cartepedia, CLB, Carturesti, Libraria Delfin, CEL.ro si eMAG.
Leave a Reply